• 瀏覽: 8,717
  • 回覆: 116
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-11 11:56 AM 發表
TSA並非在家長同意下,讓子女去考,而是知會家長,你的子女要考。
本來,在外人看來,不用交考試費,已經有試可考,比起考dse,實在太優惠了,沒理由不考。
但...請再看清楚,考dse,是考核學生個人能力,學生可因 ...
讀書就緊係要考試啦,唔考點知你識唔識。

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2017-4-15 12:29 AM 發表

讀書就緊係要考試啦,唔考點知你識唔識。
考完,學生也不知自己幾多分,還以為自己全部答對。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-4-14 11:47 AM 發表

看看你啲回覆完全是毫無理據,又自以為是,仲成日講錯事實,就知道你有問題。
各位家長、同學及網友們,千萬不要相信此人,此人根本就係之前的那個glycine(G嬸),小心招致損失。

大家可以想一下 "glyc ...
原來網名與言論有關,那麼你叫伽里略,是否就是教會的囚犯?為了反教會而贊成TSA!

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2017-4-14 08:09 PM 發表
家長無授權學校請粗口老師!
但有中學老師教出佔中學生,這裡也有一個自稱中學老師。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-15 02:25 AM 發表

但有中學老師教出佔中學生,這裡也有一個自稱中學老師。
你講嘢真係完全沒有邏輯可言,你的第一句就犯了邏輯錯誤。「有中學老師教出佔中學生」,你說的是「有中學老師」。第一,有中學老師並不代表所有中學老師。第二,你這個述句是需要證明的。我自稱中學老師並不代表我就有教出佔中學生,同理,我教的學生中即使有佔中者,那你又如何證明是我教他去佔中呢?

一個連咁簡單的道理都唔明白的人,只是顯示自己的愚蠢而已。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-15 02:23 AM 發表

原來網名與言論有關,那麼你叫伽里略,是否就是教會的囚犯?為了反教會而贊成TSA!
唔駛迴避啦,這裏大把人都知你就是glycine啦。為甚麼?你就應該好好咁反醒下你自己露咗乜嘢底啦。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-11 11:56 AM 發表
TSA並非在家長同意下,讓子女去考,而是知會家長,你的子女要考。
本來,在外人看來,不用交考試費,已經有試可考,比起考dse,實在太優惠了,沒理由不考。
但...請再看清楚,考dse,是考核學生個人能力,學生可因 ...
若小朋友太大壓力,家長唔同意,小朋友唔出席點樣考?家長自己唔諗清楚先。

請問你幾時先至可以回覆到我#66及#67有關TSA的問題呢?
講咁多其他嗰啲無謂嘢,但同TSA有關的就隻字都唔敢回,你好失敗啫,還說甚麼TSA是違返人權?

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-4-15 11:29 AM 發表

你講嘢真係完全沒有邏輯可言,你的第一句就犯了邏輯錯誤。「有中學老師教出佔中學生」,你說的是「有中學老師」。第一,有中學老師並不代表所有中學老師。第二,你這個述句是需要證明的。我自稱中學老師並 ...
都有中學老師天天好忙,備課改簿還要關心學生,有老油條天天忙上網。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-4-15 11:51 AM 發表
請問你幾時先至可以回覆到我#66及#67有關TSA的問題呢?
講咁多其他嗰啲無謂嘢,但同TSA有關的就隻字都唔敢回,你好失敗啫,還說甚麼TSA是違返人權?
其實你打那麽多無聊文,你覺得我會看?

我也問你,題目對於7歲半至九歲半,哪一年歲較淺,哪一年歲較深?你為何不答?

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-4-15 11:51 AM 發表
那君是民主人權教徒也
TSA只係道具而已...

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-4-15 11:30 AM 發表

唔駛迴避啦,這裏大把人都知你就是glycine啦。為甚麼?你就應該好好咁反醒下你自己露咗乜嘢底啦。
是又怎麼樣?不是又怎麼樣?是後生仔?你就歧視?是中坑,你就拍爛手掌?

引用:
原帖由 plover 於 2017-4-15 11:48 AM 發表

若小朋友太大壓力,家長唔同意,小朋友唔出席點樣考?家長自己唔諗清楚先。
不出席,又會有人出來搞批判,惡到似乎要罰人跪玻璃!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-15 12:07 PM 發表

不出席,又會有人出來搞批判,惡到似乎要罰人跪玻璃!
宜家家長好有say ga la!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-15 12:03 PM 發表

其實你打那麽多無聊文,你覺得我會看?

我也問你,題目對於7歲半至九歲半,哪一年歲較淺,哪一年歲較深?你為何不答?
其實你打的無聊文就更多,根本好多都唔係真正討論TSA的。而我就以TSA為討論重點,還將題目拿出來跟你討論。你當然不會看啦,因為你根本拿不出任何證據去指出小三考TSA如何會增加學生的功課壓力。

請問你有否解釋過有關於TSA題目的程度問題呢?無,完全無。點解,因為你唔敢答。係人都睇得出,即使一個7歲半的學生,學習過初小課程都應該能夠應付,這才是他們應具備的基本能力。而你最喜歡轉移視線,一時就質疑我唔係教師,一時就轉去問年齡不同是否就深淺不同。

1. 你要知道,你講的年齡分別,並不是出於TSA的問題,而係入學年齡的問題。你這個說法應該係討論入學年齡問題,因為到升中時唔通就無這個問題?學校內的年齡大的小六生咪一定比年齡細的小六生有優勢囉,你是否應該將問題放在入學年齡之上,而唔係同TSA有關呢?
2. 大家都係已經學習完初小課程,無論任何歲數,都應該對這種基礎問題有能力作答。TSA題目對比起學校的校內測考,題目更為容易,根本就唔會構成任何壓力。
3. TSA根本係評核全港學生的基本能力水平,並唔係用來決定他們的升學前途,請問又同公平有何關係?

現在問你,你認為啲小三TSA題目係咪對一個小三生來說係太深,根本他們不能應付?這些題目又係咪貼近初小課程?

當然,以你的留言好明顯知道,你一定唔會就我提出的問題回答囉。討論有關TSA,連評論一下啲TSA題目及初小課程的關係都唔敢,仲話係無聊問題喎,真係好佩服你的無恥囉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]