• 瀏覽: 8,719
  • 回覆: 116
TSA並非在家長同意下,讓子女去考,而是知會家長,你的子女要考。
本來,在外人看來,不用交考試費,已經有試可考,比起考dse,實在太優惠了,沒理由不考。
但...請再看清楚,考dse,是考核學生個人能力,學生可因應自己能力,然後安排時間去溫習,考得好與壞,他自己負全責,成績單,由他自己親自領取。
但TSA卻極其怪旦,明明想檢查學校管理制度是否良好,不直接去學校查問員工,卻用間接方法去查考學生中英數能力,考完後,家長、甚至學生本身,都無權得知結果,這根本是違反人權。
本來是考核學校管理能力,卻由小孩子埋單,錯誤運用測量工具。
而TSA的存在,乃建基於一個不道德的假設,就是教育局假設所有學校都違返了專業守則,都沒有盡好教學本份,並沒有因才施教,因此,才沒有把啞子培育成歌唱家,沒有把盲人培育成畫家...如果學校盡了本份,教出來的學生,應該如倒模,人人都一樣。
有可能嗎?每個人都是獨特的,就算中英數能力弱,不代表他們沒有存在價值。如果中英數能力弱,就要人道毀滅,那麼,世上應該沒有梵高的畫,佛教沒有慧能南傳的襌宗。
教育局的官員,都是由英國學成歸來,為何不去讀一讀逍遙遊?是看不起中國傳統文化嗎?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-11 11:56 AM 發表
TSA並非在家長同意下,讓子女去考,而是知會家長,你的子女要考。
本來,在外人看來,不用交考試費,已經有試可考,比起考dse,實在太優惠了,沒理由不考。
但...請再看清楚,考dse,是考核學生個人能力,學生可因 ...
體育課都係呀 .... 哈哈

引用:
原帖由 vanga 於 2017-4-11 11:58 AM 發表

體育課都係呀 .... 哈哈
有家長及醫生信,可以不上體育課,有好多女生每月總有幾天不想上,老師會讓她們去醫療室休息。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-11 12:24 PM 發表

有家長及醫生信,可以不上體育課,有好多女生每月總有幾天不想上,老師會讓她們去醫療室休息。
如果無醫生信呢 ?

咁強制性教育都係違反人權啦

第時到老豆老母強迫仔女食飯又係違返人權

唔錯的反智文⋯創意幾好

黃絲帶只講權利不講義務

學校考試都係違反人權

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2017-4-11 12:47 PM 發表
咁強制性教育都係違反人權啦

第時到老豆老母強迫仔女食飯又係違返人權
相反,這是保護小童,有受教育的機會。而父母是有權選擇喜歡的學校的。
比方說,我的孩子比較笨,除了運動有點天份外,他天天被同學取笑,被老師罵,失去自信,位我有權轉校,轉去要求比較低的學校,讓他盡情發展運動,有機會成為第二個黃金寶,取奧運金牌,做廣告代言人,退役後還學李寧做運動用品生意,做福人民。但教育局卻將中英數效能低的學校關閉,搞到我的孩子完全不想上學,天天逃學,到18歲索性做隱青,完美無機會受體育訓練,過了受訓黃金年齡,只好埋沒一生。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-11 05:22 PM 發表

相反,這是保護小童,有受教育的機會。而父母是有權選擇喜歡的學校的
比方說,我的孩子比較笨,除了運動有點天份外,他天天被同學取笑,被老師罵,失去自信,位我有權轉校,轉去要求比較低的學校,讓他盡情發 ...
父母是有權選擇喜歡的學校的 .... 哈哈 .... 去皇仁 ?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-11 11:56 AM 發表
但...請再看清楚,考dse,是考核學生個人能力,學生可因 ...
讀書都是侵犯人權,咁你反對讀書

引用:
原帖由 赤村冬利 於 2017-4-11 05:29 PM 發表

讀書都是侵犯人權,咁你反對讀書
根本他就係為反而反,對小朋友來說,根本只有校內測考才是有壓力的。道理好簡單,TSA成績根本佢地都唔知,家長更唔會知,你認為小朋友會因為咁而會去緊張嗎?反之,校內測考有曬成績出來,高分低分無得隱瞞,無論係叻同唔叻嗰啲都一樣會對自己成績緊張。唔叻嘅當然擔心被父母師長鬧,但即使叻的又一樣會怕今次無上次咁叻,有啲怪獸家長連攞唔到100分都可以有得鬧啦。

至於話違反人權,咁強制教育咪一樣違反人權,點解啲父母不能選擇俾唔俾子女讀書呢?樓主咪一樣假設啲父母有問題而會選擇唔俾子女讀書,但又唔可以話啲父母覺得自己子女唔係讀書材料,而叫佢地學啲其他佢地能力能及的東西嗎?根本作啲理由出來係人都會,只是這些理由是否合情合理。樓主真係十分似G嬸,連啲道理都係一樣唔荒謬。

引用:
原帖由 vanga 於 2017-4-11 05:27 PM 發表

父母是有權選擇喜歡的學校的 .... 哈哈 .... 去皇仁 ?
可能樓主冇睇過放榜日嗰啲喊哂口O既家長子女。

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2017-4-11 08:34 PM 發表

可能樓主冇睇過放榜日嗰啲喊哂口O既家長子女。
正常香港人邊有可能未睇過?

除非樓主根本唔係香港人😁😁

引用:
原帖由 vanga 於 2017-4-11 05:27 PM 發表

父母有權選擇學校,當然學校亦有權選擇學生及家長。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]