• 瀏覽: 8,716
  • 回覆: 116
引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-4-13 07:34 PM 發表

重讀一年可以升上預科入大學?你唔好講笑啦,若然個學生連中三程度都無,考會考得嗰兩三分,請問你重讀就可以升上預科?你這個只是假設個學生已具備了基本的中五學歷,而只不過並不突出而已。

如同我#2 ...
依據你的邏輯,一所管理好的學校,行政不混亂,教學效能好,中、英、數能力一定高,學生如倒模一樣,normal curve 一定是極窄的bell shape,個個都得高分。

引用:
原帖由 nigel2014 於 2017-4-12 11:07 PM 發表

G婆俾人踢爆,又九吾搭八,語毛倫次。

鄉下婆,落嚟住多幾年先學人發帖。

我有香港出世紙,行街紙就留俾旁身,吾好跌,差人要睇架。

攝灶罅,劏豬櫈,剋死男朋友,無仔生就認命, ...
你真是發女寒,發到上腦!

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-4-13 06:11 PM 發表

無知愚昧的人,就是如此?
把你的論據以這種方式表現,只能表明你是語無論次,即是說明你已經理虧了。
看看你錯字連篇,無法用白話文回覆,連那找可以找到TSA past paper也不知道,就知道你有問題。
各位家長及同學,千萬不要相信此人是教師而與此人私信,小心招自損失。

12年免費教育,須通過立法會。TSA幾時由立法會通過?

既無立法會通過,家長亦無同意書可簽,考試成績更黑箱作業,查無可查。若只作統計數據,何不隨機抽樣考?
可見,考TSA只是教育局人員無事做搵事做。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-14 09:15 AM 發表

看看你錯字連篇,無法用白話文回覆,連那找可以找到TSA past paper也不知道,就知道你有問題。
各位家長及同學,千萬不要相信此人是教師而與此人私信,小心招自損失。
乜你怕我講嗰啲回覆內容咩,還時時刻刻叫人唔好相信我?唔相信我講嘅理據,唔通相信你空口講白話嘅言論?你自己連一點有關TSA的實質資料都沒有,還要求別人相信你的論據?其實我係咪教師同我講嘅嘢有乜關係?唔通我係教師講的就一定啱,唔係教師就係錯的嗎?原來你根本連甚麼的論證都唔識,還只在不斷作出啲無知的指控,你真係輸到懵咗。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-14 09:15 AM 發表

另外,你說「連那裡找可以找到TSA past paper也不知道」,更顯得你的愚昧。請你答一下我#23及#25的貼子,就知道我知唔知邊度有TSA past paper啦。請問你答咗我嗰兩個貼的問題未呀?還是你想迴避我所提出的理據呢?

唔敢答嗎?哪我又貼多次,等各位家長及同學看清楚,邊啲人只係識空口講白話,卻從來唔會提出事實來證明自己的論點囉。

首先,這題目是天秤問題,莫非真係困難到小三學生都唔會學得識?這條題目係那個業建源在記者會中話對啲小三生來講係好難做噃,我又唔知真係有幾難呢?

附件

Maths2010Q25.jpg(32.38 KB)

再來,以下問題相信都係一個小三學生的基本知識吧,咁都唔識係咪即係有問題呢?
各位家長及同學,大家可以對比一下初小課程,看看這些問題是否都在課程內?既然係同課程相關,那學校的校內測考亦相信比這些題目還深吧。所以,TSA既不會知道成績,又比校內測考淺,咁試問啲人話TSA帶給學生功課壓力,事實係學校問題多啲囉。

附件

Q2.jpg(3.38 KB)

Q5.jpg(2.02 KB)

Q8.jpg(1.81 KB)

Q12.jpg(12.13 KB)

Q15.jpg(10.46 KB)

Q18.jpg(15.47 KB)

Q22.jpg(20.32 KB)

Q25.jpg(26.75 KB)

Q28.jpg(13.75 KB)

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-4-14 11:37 AM 發表
再來,以下問題相信都係一個小三學生的基本知識吧,咁都唔識係咪即係有問題呢?
各位家長及同學,大家可以對比一下初小課程,看看這些問題是否都在課程內?既然係同課程相關,那學校的校內測考亦相信比這些題目還深 ...
五枝一束的筆較多,還是五枝分散的筆較多?

試試拿去問未滿三歲,剛滿三歲,及三歲半的小朋友。

引用:

看看你啲回覆完全是毫無理據,又自以為是,仲成日講錯事實,就知道你有問題。
各位家長、同學及網友們,千萬不要相信此人,此人根本就係之前的那個glycine(G嬸),小心招致損失。

大家可以想一下 "glycine" 同 "tetrazolium" 都係啲乜?有甚麼共通點?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-14 11:44 AM 發表

對對對,你真係啱晒,三歲的小學生又點識計加減數呢?

大家明白了,原來小學三年班還只有三歲的。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-14 11:44 AM 發表

真心想問一句,你知唔知考小三TSA的學生,大約有多少歲呢?
係咪你嗰個星球上面的小三生,只有三歲呢?
還有一點你係無乜邏輯的,三歲小朋友請問接受教育未?係小學教育呀。

要不要我把每條問題所牽涉到的初小課題都講埋,等你唔好問非所答呢?

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-4-14 11:23 AM 發表

乜你怕我講嗰啲回覆內容咩,還時時刻刻叫人唔好相信我?唔相信我講嘅理據,唔通相信你空口講白話嘅言論?你自己連一點有關TSA的實質資料都沒有,還要求別人相信你的論據?其實我係咪教師同我講嘅&#2 ...
本來是否教師,確與言論無關,但非教師卻向公眾人士自稱教師,已經犯刑事法。
凡有志成為教師人士,必須成功向教育局註冊,才可以自稱教師。未註冊或未能成功註冊者,卻自稱教師,屬欺騙行為。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-14 12:02 PM 發表

本來是否教師,確與言論無關,但非教師卻向公眾人士自稱教師,已經犯刑事法。
凡有志成為教師人士,必須成功向教育局註冊,才可以自稱教師。未註冊或未能成功註冊者,卻自稱教師,屬欺騙行為。
你真係有啲問題,請問你如何證明得到我並非老師?其實你認為我犯了刑事法,為何不報警拉人?儍瓜先至會相信你講嗰啲野囉。

你總是喜歡講這種說話,已證明你做人欠缺理性。你根本無可能知道我究竟是否教師,所以你講這堆廢話目的何在?好明顯就係因為在道理上講唔過人,又時常被我講出了你言論中的錯誤。用這種方法去轉移視線,只是一種掩耳盜鈴的儍瓜行為。

就如你上面講三歲小朋友的回覆一樣,好明顯你連論據都講唔到啲合適嘅,就隨意講埋啲完全無厘頭的回覆囉。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-14 12:02 PM 發表

講埋啲多餘說話係無用嘅,倒不如你答下我問你的問題,唔好再迴避事實了。
下面條題目係咪一個小三生(約八歲的小朋友),不應該懂得的呢?又或是對他們來說是十分艱難的呢?

附件

Maths2010Q25.jpg(32.38 KB)

家長無授權學校請粗口老師!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]