• 瀏覽: 8,702
  • 回覆: 116
引用:
原帖由 vanga 於 2017-4-12 07:30 AM 發表

hahaha .... that means what you said ... 父母是有權選擇喜歡的學校 ... is crap

現在的所謂有夢想青年,覺得有自由選擇不好,因為這只代表自己無能入好學校,無能買樓,無能扑到女,所以最好配給,入學派位,無人分配一間公屋,並且附送老婆。
小朋友,你睡醒了嗎?幾時移民去你夢想的北韓生活。

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2017-4-12 03:11 AM 發表
我小學焗住上咗六年聖經堂,冇得走,仲日日迫唸天主經,五月玫瑰月早午唸十次洗腦,我冇得揀喎,間天主教學校收政府資助又唔係全部教會出錢,點解咁無選擇?

我港英年代P6被迫考學能測驗、F3考淘汰試,都無選 ...
其實你小時可以叫父母送你返大陸生活,不用上學的!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-12 11:34 AM 發表

現在的所謂有夢想青年,覺得有自由選擇不好,因為這只代表自己無能入好學校,無能買樓,無能扑到女,所以最好配給,入學派位,無人分配一間公屋,並且附送老婆。
小朋友,你睡醒了嗎?幾時移民去你夢想的北韓生 ...
哈哈, 客觀事實仍然是 ... 父母是有權選擇喜歡的學校 ... 呢句野 is crap
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-11 05:22 PM 發表

相反,這是保護小童,有受教育的機會。而父母是有權選擇喜歡的學校的

引用:
原帖由 vanga 於 2017-4-12 11:56 AM 發表

哈哈, 客觀事實仍然是 ... 父母是有權選擇喜歡的學校 ... 呢句野 is crap

為何沒有權?學界游泳賽冠軍就有十多間名校向他招手,甚至會考成績未如理想,學校立即求他回校重讀中五。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-12 12:04 PM 發表

為何沒有權?學界游泳賽冠軍就有十多間名校向他招手,甚至會考成績未如理想,學校立即求他回校重讀中五。
哈哈 ... 假如不是冠軍呢 ?

引用:
原帖由 vanga 於 2017-4-12 12:32 PM 發表

小朋友,你可以移民去北韓的,肥仔恩會給你一人一屋一老婆!
老婆每月還有一盒化妝品配給!
快去體會北韓式的優越管治模式!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-12 01:04 PM 發表

小朋友,你可以移民去北韓的,肥仔恩會給你一人一屋一老婆!
老婆每月還有一盒化妝品配給!
快去體會北韓式的優越管治模式!
哈哈 ... 你一 9 up , 我就會問你 travel 的事架喇

你繼續喇

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-12 12:04 PM 發表

亜嬸,你幾耐冇嚟香港,香港考dse, 會考冇左好耐。

校方當然吾介意俾班體育精英學生留班,學校零成本維持運動成績,浪費光陰係學生自己損失。

如果,學生讀書成績吾好,但運動水平高,可以入體院,一樣係出路,但如果體院都吾收,就review下自己水平係吾係咁高?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-12 11:36 AM 發表

其實你小時可以叫父母送你返大陸生活,不用上學的!
其實你小時可以叫父母送你上馬騮山,不用繼續污染地球的!

引用:
原帖由 vanga 於 2017-4-12 02:07 PM 發表

哈哈 ... 你一 9 up , 我就會問你 travel 的事架喇

你繼續喇
小朋友,我南韓travel完回來了,那藍天白雲天朗氣清,你幾時移民去隔壁的北韓,不但有配給學位,還有配給的屋,配給的工,配給的老婆,你無權選,絕對適合你。

引用:
原帖由 vanga 於 2017-4-12 12:32 PM 發表

直資學校不是任報嗎?我朋友的孩子報了四間,有三間收。你為何不考直資?

引用:
原帖由 nigel2014 於 2017-4-12 02:44 PM 發表

亜嬸,你幾耐冇嚟香港,香港考dse, 會考冇左好耐。

校方當然吾介意俾班體育精英學生留班,學校零成本維持運動成績,浪費光陰係學生自己損失。

如果,學生讀書成績吾好,但運動水平高,可以入體院, ...
本人不是姓沈!重讀何解叫浪費光陰?重讀一年可以升上預科入大學,不肯重讀,難道去做有牌爛仔好?

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2017-4-12 03:02 PM 發表

其實你小時可以叫父母送你上馬騮山,不用繼續污染地球的!
原來大陸人生那麼多蝗后,終於知道人類會污染地球。但仍要生二胎!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-12 04:41 PM 發表

小朋友,我南韓travel完回來了,那藍天白雲天朗氣清,你幾時移民去隔壁的北韓,不但有配給學位,還有配給的屋,配給的工,配給的老婆,你無權選,絕對適合你。
travel ?
咁 traveling 和 travelling 呢 ?
為什麼 一個 L 和兩個 L 既 ?
哈哈 ....

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-12 04:44 PM 發表

直資學校不是任報嗎?我朋友的孩子報了四間,有三間收。你為何不考直資?
why 不是 ... 報了四間,四間都收 ?

乜唔係 ... 父母是有權選擇喜歡的學校 ... 咩 ?
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-11 05:22 PM 發表

相反,這是保護小童,有受教育的機會。而父母是有權選擇喜歡的學校的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]