• 瀏覽: 3,666
  • 回覆: 41
引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-4-5 11:55 AM 發表

不難, 不過做唔到
手寫板,有一個function, 就算寫簡體,都會出正體字,凡做給老闆的report,給client的,當然用正體,寫notes給細的,用什麼體,再夾雜英文,都不是問題。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-5 12:14 PM 發表

手寫板,有一個function, 就算寫簡體,都會出正體字,凡做給老闆的report,給client的,當然用正體,寫notes給細的,用什麼體,再夾雜英文,都不是問題。
即係做唔到
P.S. 做乜成日扮反駁我, 實質係以身作證咁支持我既講法

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-4-5 12:18 PM 發表

即係做唔到
P.S. 做乜成日扮反駁我, 實質係以身作證咁支持我既講法
其實英文亦有兩種寫法,寫給自己的,用潦草,給別人及填form,自然用正楷大草。
香港人頭腦及反應一向快而準,大陸人都覺得匪夷所思,此所謂夏蟲不可以語冰!

最神聖的帆帝江也是用這模式去運作
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-4-5 10:48 AM 發表
樓主講的絕對正確,但忽然左一樣野

中國為年青人帶來機遇,但只限精英,所以文中睇好中國的,全是精英階層

問題係,社會上精英只佔小數,香港有能力與全球及內地精英競爭的,我估唔超過20%

事實上其他大部份香港人 ...

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-5 11:32 AM 發表

外國人果然是中文文盲,連學了繁體,就不用學簡體字,也會看得懂也不知!
外國人沒有文化包袱,又唔係要做語文專家,為了實效當然要學最普及的中文語言及文字。

香港人背負著很重的文化歷史包袱,講嘅同寫嘅都唔係主流嘅中文,要同國內人溝通就要學多一套語言文字,唔知係好彩定唔好彩。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-4-5 01:33 PM 發表

外國人沒有文化包袱,又唔係要做語文專家,為了實效當然要學最普及的中文語言及文字。

香港人背負著很重的文化歷史包袱,講嘅同寫嘅都唔係主流嘅中文,要同國內人溝通就要學多一套語言文字,唔知係好彩定唔好 ...
返大陸用電腦,然後發覺只有拼音輸入法,先灰

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-4-5 01:33 PM 發表

香港人背負著很重的文化歷史包袱,講嘅同寫嘅都唔係主流嘅中文,要同國內人溝通就要學多一套語言文字,唔知係好彩定唔好 ...
所以現在的中國人,已經不是以前的中國人,DNA混了外族,思想完全西方社會主義化,連文字也不同。

後后不分,贏嬴不分,只隻不分,如果以前大官寫給皇帝的奏摺如此,早已烏紗不保。

但現在不要緊,反正上面那些人,也是半文盲,隨隨便便就得了。

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-4-5 01:57 PM 發表

返大陸用電腦,然後發覺只有拼音輸入法,先灰
香港人學普通話就是用bpmf開始,原來你不是香港讀小學。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-5 02:19 PM 發表

學英文由 travel 開始 ?

引用:
原帖由 vanga 於 2017-4-5 02:28 PM 發表

學英文由 travel 開始 ?
九唔搭八

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-5 02:19 PM 發表

師奶你唔係香港人就有所不知
我讀小學既年代(8-90), 小學係無普通話堂

我小學有接觸BPMF, 不過只係興趣班泥

中學先有正式普通話堂

不過唔講, 學校讀乜都唔會記得

鸚鵡學舌既口水普通話, 又點可以足夠用泥打字

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-5 02:42 PM 發表

九唔搭八
講緊語文嘛

咩 ... 九唔搭八呀 ?

哈哈 ...

可否教下我關於 travel 呢個字的英式美式寫法 ?

引用:
原帖由 vanga 於 2017-4-5 02:58 PM 發表

講緊語文嘛

咩 ... 九唔搭八呀 ?

哈哈 ...

可否教下我關於 travel 呢個字的英式美式寫法 ?
如果你指外國人帶著兒女四處工作,其實一樣是有學校支援,有課程讓孩子自學,家長指導,習作可寄到學校,有老師批改,中國則有電視大學,完全無問題。
不肯用正體字,只因大陸人懶惰。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-5 02:10 PM 發表

所以現在的中國人,已經不是以前的中國人,DNA混了外族,思想完全西方社會主義化,連文字也不同。
文化是向前走的。
粵語唔少字係有音但大家唔識點寫,呢啲字通常都係好多筆劃好難寫被時間淘汰了
不過冇人覺得識講唔識寫係唔妥,因為寫時係用普通話(國語)為基礎的白話文。這就是香港半粵半國語文化。一早已不是純種。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]