• 瀏覽: 2,179
  • 回覆: 20
新移民推高樓價有冇直接關係?
新移民搶擋房,擋房多多唔夠搶,間接推高樓價?
高樓價根源係咪新移民?
我認為係...!

引用:
原帖由 T2. 於 2017-4-2 03:33 PM 發表
高樓價根源係咪新移民?
我認為係...!
如果無新移民,好多舊樓業主,會全層放租,草根家庭可負擔,由於新移民不斷移入,爭相租住,業主在不愁無客的情況下,不但加租賺更多,更將樓越劏越細。

要不是當年你地老豆游水來香港,香港原住民肯定個個有樓啦,仲有好大塊地添。

引用:
原帖由 sunflowerseeds 於 2017-4-2 08:50 PM 發表
要不是當年你地老豆游水來香港,香港原住民肯定個個有樓啦,仲有好大塊地添。
香港沒有原住民,清朝初期,所有人已被清政府遷離。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-2 10:47 PM 發表

香港沒有原住民,清朝初期,所有人已被清政府遷離。
那就是所有人都是新移民咯?

引用:
原帖由 sunflowerseeds 於 2017-4-2 11:11 PM 發表

那就是所有人都是新移民咯?
相對中共政府的歷史而言,行路、行火車軌、游水來的香港人是舊,持單程證來港的就是新移民。

引用:
原帖由 T2. 於 2017-4-2 03:33 PM 發表
高樓價根源係咪新移民?
我認為係...!
中國地產推高樓價有功勞!

大陸移民有兩種,下搶公屋上炒豪宅。

又係引啲抽水怪出嚟抽水?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-2 11:17 PM 發表

相對中共政府的歷史而言,行路、行火車軌、游水來的香港人是舊,持單程證來港的就是新移民。
所以一群非法入境的就是舊,合法入境的就是新,E+非法入境的指責合法入境的

引用:
原帖由 sunflowerseeds 於 2017-4-3 08:39 AM 發表

所以一群非法入境的就是舊,合法入境的就是新,E+非法入境的指責合法入境的
日戰、內戰,難民湧港,依誰的法叫非法入境?日本軍政府的法嗎?

G 婆做咩唔用返 舊 acc

引用:
原帖由 k勒基 於 2017-4-2 11:38 PM 發表

中國地產推高樓價有功勞!
相信你講緊高價投地既問題

表面上係似你講咁樣,不過唸深一層,高價投地既錢係去左庫房,問題其實係政府有冇好好利用呢筆額外既錢做好財富再分配。我極度懷疑過去幾年守財奴係故意「計錯數」,因為基本法寫明量入為出,守財奴就用壓低收入去限制689支出,其實係同反對派裡應外合製造民怨,所以話體制內既「包容」唔係唔得,但最少要有共同目標。

引用:
原帖由 starr 於 2017-4-3 02:17 PM 發表

相信你講緊高價投地既問題

表面上係似你講咁樣,不過唸深一層,高價投地既錢係去左庫房,問題其實係政府有冇好好利用呢筆額外既錢做好財富再分配。我極度懷疑過去幾年守財奴係故意「計錯數」,因為基本法寫明 ...
有錢有辦法,冇錢基本法!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]