• 瀏覽: 7,612
  • 回覆: 86
社會繼續內耗,跟住會點發展?

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 58

1. 多咗市民支持泛民,引發大型群眾運動,成功令中央撤回831
2. 多咗市民討厭泛民,覺得佢地為反而反,令泛民漸漸萎縮
引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-29 03:21 PM 發表

1. 講明是舉例。現在你做特首,你認為是不是所有大事都應跟隨民意?還是市民必須授權你需要時作出適當決定?

2. 拉布浪費時間,浪費公帑,影響工人生計,你覺得好好?
1. 如果政府得人民認同,那政府可以有大的權力,但人民根本不認同,那官員仲要有權用盡,不理民意,仲要用機密做檔箭版,那就係官迫民反。

2. 政府無視大部分巿民的意願,損害大部分選民的利益,議員如果連儘力拖延都做唔到,連拉布都做唔到,咁就唔知選佢地做乜。

飯都無得開啦,仲政乜鬼改吖,民生唔重要過乜鬼政治

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-4-29 03:46 PM 發表

1. 如果政府得人民認同,那政府可以有大的權力,但人民根本不認同,那官員仲要有權用盡,不理民意,仲要用機密做檔箭版,那就係官迫民反。

2. 政府無視大部分巿民的意願,損害大部分選民的利益,議員如果連儘 ...
1. 你是特首,但市民不太認同你,現在有大鱷狙擊,怎麼辦?市民認同不認同有分別嗎?你可能聽從民意嗎?政府有些決定,是不可能跟從民意!!!
    市民可以不滿決定。但若要指控是利益輸送,必須有證據。若沒證據便說有既得利益者,公道嗎?

2. 若仍認為拉布拖延施政是正確的,請對建築工人解釋。政棍亦會很高興,原來只要做做騷,支持者便會滿足。

引用:
原帖由 幪面超人 於 2017-4-29 04:49 PM 發表
飯都無得開啦,仲政乜鬼改吖,民生唔重要過乜鬼政治
黃絲認為政治可以當飯吃。
必須讓他們沒飯吃,才會反省。

"五毛"愈來愈多

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-29 05:08 PM 發表

1. 你是特首,但市民不太認同你,現在有大鱷狙擊,怎麼辦?市民認同不認同有分別嗎?你可能聽從民意嗎?政府有些決定,是不可能跟從民意!!!
    市民可以不滿決定。但若要指控是利益輸送,必須有證據。若沒證據便 ...
1)我又講另一例子,中聯辦有2前港官買樓,中國官員薪水一向低,又點可能買到樓?因為佢地資產是機密,不會見光,就算佢地真係貪回來社會也不會知道。

我又問下你點解唔俾香港電視拿牌?係唔係收左TVB 延後利益,又或TVB俾左利益中聯辦,中聯辦施壓唔俾令香港電視攞唔到牌,由於決策過程係機密,即使發生左香港巿民又點知?
仲有反貪要靠制度,而首重透明度,否則証據都會因基密查不出來,只係靠執法部門反貪係不能的。

2)如果特區政府肯聽意見,冇人想拉布,但大部分巿民都認同特區政府與民為敵,拉布都冇計。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-4-29 06:03 PM 發表

1)我又講另一例子,中聯辦有2前港官買樓,中國官員薪水一向低,又點可能買到樓?因為佢地資產是機密,不會見光,就算佢地真係貪回來社會也不會知道。

我又問下你點解唔俾香港電視拿牌?係唔係收左TVB 延後利益 ...
1. 真相你同我都唔會知。
   人地買樓,可能屋企有錢,可能貪污,可能賭錢贏咗。咁又點?
   港視唔批,同樣有好多可能。行政會議有人話應該公開,有人話講咗怕會引起訴訟。點解一定係利益輸送? 一定係與民為敵?夠有人話王生涉及性侵咯。
   如果估估吓,冇證據既野,都可以當係事實咁指控別人,係一件好危險既事!  如果話有d情況係好難有證據,所以唔駛證據都可以指控人,就更加係超危險!!   呢D係大獨裁者既思想。

2. 你有權去懷疑任何野,但如果你根據呢樣野,而實質傷害到其他人,咁你話有冇道理?你懷疑有人係色狼,但你冇權打佢。有證據你可以拉佢。更何況你係打緊其他人,係咪好荒謬?

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-29 08:45 PM 發表

1. 真相你同我都唔會知。
   人地買樓,可能屋企有錢,可能貪污,可能賭錢贏咗。咁又點?
   港視唔批,同樣有好多可能。行政會議有人話應該公開,有人話講咗怕會引起訴訟。點解一定係利益輸送? 一定係與民為敵 ...
1)我都唔想估估下,香港人都唔想估估下,但乜都唔公開,乜都機密,而且連一個似樣說法都冇又點叫人唔估?
公開透明才令人唔會估估下
2)總知一句,冇人想拉布,但政府與民為敵就冇計

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-4-29 09:31 PM 發表

1)我都唔想估估下,香港人都唔想估估下,但乜都唔公開,乜都機密,而且連一個似樣說法都冇又點叫人唔估?
公開透明才令人唔會估估下
2)總知一句,冇人想拉布,但政府與民為敵就冇計
1. 2013.10.21 NOW 新聞

行政會議成員李慧琼認為,政府重新考慮披露更多免費電視發牌資料。但另一名行會成員葉劉淑儀指,政府公布申請個案失敗原因,或改變現時的發牌決定,都有可能引起訴訟。

面對社會要求政府進一步交代香港電視網絡不獲發牌的原因,當日有份作決定的行會成員葉劉淑儀表示很難做到。

她表示,明白市民希望有更多娛樂節目選擇,亦知道業內的服務人員希望有更多發揮,但葉劉淑儀表示,政府可以做的只是更詳細解釋廣播政策。

另一名行會成員李慧琼則指,集會人數反映市民不滿政府的公布,她認同政府可以作更多解釋,但公布的資料,應該交由律政司及政府決定。

點解佢地會咁講?好明顯係同法律條文有關,講咗會俾人告! 事實上好多野涉及商業秘密,政府唔係大晒。
  你當然有權話佢地全部人講大話,甚至全部人收受利益。但係橫睇掂睇,都似係基於法律原因而唔講得,結果就成為CY既死罪!

2. 歡迎政棍拉布! 雖然對工人唔公道,社會亦會被拖垮,但一定會令反對派死快D,最後連議席都冇埋。置諸死地而後生,呢樣我贊成喎!

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-29 10:04 PM 發表

1. 2013.10.21 NOW 新聞

行政會議成員李慧琼認為,政府重新考慮披露更多免費電視發牌資料。但另一名行會成員葉劉淑儀指,政府公布申請個案失敗原因,或改變現時的發牌決定,都有可能引起訴訟。

面對社會要求 ...
1)連王維基都要求公開,仲有邊個會告佢?仲講埋啲咩一籃子因素,簡直和泰檜的莫需有一樣,香港原來返左去宋朝。

2)大部分香港人寧願拉布都唔想庫房啲錢俾人貪哂!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-4-29 11:14 PM 發表

1)連王維基都要求公開,仲有邊個會告佢?仲講埋啲咩一籃子因素,簡直和泰檜的莫需有一樣,香港原來返左去宋朝。

莫須有

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-4-29 11:14 PM 發表

1. 其他電視台死架?唔睇一籃子評分睇乜野?根本冇興趣知佢死因。
你有權唔滿意結果,有權話佢冇好好交待,亦有權懷疑佢既解釋。但如果你將懷疑既野當事實去指控人,冇真憑實據,咁係咪"莫須有"?
隨便指控人利益輸送係好容易,講得多就當真,再付諸行動報復,咁你想對付邊個都得,大晒!

2. 冇證據邊個貪走庫房D錢,但政棍做騷白𢭃人工,兼阻施政燃燒公帑就證據確鑿!
咁邊個至係"莫須有"?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]