• 瀏覽: 7,606
  • 回覆: 86
社會繼續內耗,跟住會點發展?

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 58

1. 多咗市民支持泛民,引發大型群眾運動,成功令中央撤回831
2. 多咗市民討厭泛民,覺得佢地為反而反,令泛民漸漸萎縮
引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-12 06:57 PM 發表

重點係社會輿論,即係所謂沉默的大多數。而家再搞佔中,你估會唔會被人追殺?再瘋狂拉布,你估會唔會被人鬧到反轉?
689試下推啲爭議性政策,睇下有冇人拉布。

引用:
原帖由 Alanleeds243 於 2017-4-12 08:00 PM 發表

等 2047年後, 中國中央政府再無一國兩制優惠比香港.
一國兩制係優惠? 直情係負資產啦

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-12 08:33 PM 發表

而家政府對付拉布既方法,就係令泛民與民為敵,同對付佔中一樣。

橫州撥款,朱凱廸企圖拉布俾人剪咗,泛民都冇乜聲出,社會反應正面,代表大部分市民覺得民生緊要過政治爭拗。

睇埋一地兩檢點收科,就知邊個贏緊。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-12 08:33 PM 發表

加生果金都有人拉布

有可能有政策無爭議性?

你舉一個泥聽下?

即然都唔搞政改,咁政制及內地事務局的開銷應否減半?局長人工亦應否減半?

泛民當然想亂港啦, 比政府搞好民生泛民要食屎啦
引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-2 10:34 AM 發表
其實泛民想點?

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-4-28 09:21 AM 發表

加生果金都有人拉布

有可能有政策無爭議性?

你舉一個泥聽下?
犯民永遠都想拉布,但而家開始唔敢亂來。傷害到民生,會俾市民打死!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-4-28 10:06 AM 發表
即然都唔搞政改,咁政制及內地事務局的開銷應否減半?局長人工亦應否減半?
政棍剩係識講政改,不如炒晒佢地,慳得仲多!

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-4-28 10:34 AM 發表
泛民當然想亂港啦, 比政府搞好民生泛民要食屎啦

未來局勢,要睇下想改善民生的市民多,還是想搞亂民生的市民多!

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-4-28 09:21 AM 發表

加生果金都有人拉布

有可能有政策無爭議性?

你舉一個泥聽下?
差啲唔記得有一個: 加自己人工

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-28 01:30 PM 發表

犯民永遠都想拉布,但而家開始唔敢亂來。傷害到民生,會俾市民打死!
港豬俾人想像中易呃

只要加上“民主”“抗中” 包裝,就唔記得乜係民生

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-28 01:31 PM 發表

政棍剩係識講政改,不如炒晒佢地,慳得仲多!
議員不是政府可以炒,如果不是議員的政棍政府應炒哂佢。

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-4-28 01:37 PM 發表

港豬俾人想像中易呃

只要加上“民主”“抗中” 包裝,就唔記得乜係民生
未必。
港豬係蠢,但係民生係切身既。
薯粉既出現,代表開始冇乜人追求民主。
至於抗中,就要睇政府同中央,識唔識搞公關手段,收買人心!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-4-28 01:50 PM 發表

議員不是政府可以炒,如果不是議員的政棍政府應炒哂佢。
既然冇政改,犯民議員對社會再冇貢獻,應該拒絕出糧,反正成日缺席流會

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-28 02:01 PM 發表

既然冇政改,犯民議員對社會再冇貢獻,應該拒絕出糧,反正成日缺席流會
Sorry, 全港近6成巿民都唔認同泛民議員冇貢獻。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]