• 瀏覽: 7,598
  • 回覆: 86
社會繼續內耗,跟住會點發展?

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 58

1. 多咗市民支持泛民,引發大型群眾運動,成功令中央撤回831
2. 多咗市民討厭泛民,覺得佢地為反而反,令泛民漸漸萎縮
引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-11 07:55 PM 發表

基本上中央同泛民係要去爭取普通百性既支持。佔中同掟磚係趕客既,百性只會更加支持政府。

市民普遍唔想社會內耗,你見反對派而家都唔敢點拉布,因為多咗市民反感。

如果反對派同獨派再做D令市民反感既野,市 ...
立法會選舉已經證明咗唔係啦。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-12 03:26 AM 發表

立法會選舉已經證明咗唔係啦。
近年社會輿論已經有好大變化,而家仲有冇人支持梁游?除咗議席,反對派唔可以唔理社會輿論。
佔中同暴動屬於破壞性的,唔會得到社會認同。其實拉布都一樣,越影響民生,輿論反彈就越大。
反對派剩番落黎既招數已經唔多,睇唔到有乜野前境。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-8 04:26 PM 發表

基本法寫明除國防/外交,其他都係港人治港,但係中共就事事插手。

831嘅問題,就係連兩個唔同嘅建制派俾香港人揀嘅機會都無。如果通過,遲早只會係「李慧瓊+周浩鼎」俾你揀,唔會係「李慧瓊+田北辰」。

其實香港的選舉, 基本在得票上,泛民是60%, 建制是40%, 因此, 泛民出到一個后選人, 那就必勝不敗!!
(將來會變成70%,30%之比, 為何?教協不繼在學校進行'民主去中國化'的洗腦工程, 已經由小學開始, 小弟之子就是受害者. 支持泛民的, 現在每年都有剛滿18歲的年青人加入,而支持建制的年老長者, 會因為天命所致,走完人生, 此消彼長之下, 將來會變成7比3, 甚致8,2之比, 政府明白根本原因,故推國教,而泛民則全力反對國教.)

即使在831下, 只要市民投白票, 是60%是白票或者更多(出現cy1.0,2.0,3.0比市民揀時, 60%都是寫上'小',大家有玩, 有得'小', 何其壯觀? 又或者做成變相公投, 即出現cy1.0,2.0,3.0比市民揀時,泛民帶領大家玩公投 --- 獨立, 共產黨下台等議題!! ), 建制的當選人,必定得票低, 證明他民望真的低, 點都好過那些做假港大或者大公的民調,中央不會信這些有方向性的民調,要是真是出現60%或者更多的白票,中央政府一定會正視.

要是中央真的不理是次投票結果, 相信會有50萬, 100萬或者更多人上街市威,甚致發動政變造反,  香港建國就真係有望成功了! 記得老董腳痛下台, 23條玩不成, 就是百萬市民市威所致, 中央不得不正視, 不改變政策!!

因此,完全吾明泛民不接受831, 他們不是想做特首?? 不是想香港建國???  唯一是可以解釋是他們只是利用'民主' 搵食, 利用大家而已!! 香港下沉, 就是因為給冇遠景,冇鴻圖的偽君子----------- 泛民所致!

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-8 04:42 PM 發表

都係嗰句:高度自治永遠唔會係完全自治。點解會期望中共完全放棄管治權呢?

想中共唔事事插手得一個方法:就係當全港大部分市民都反對港獨,反對佔中,反對暴動,反對拉布,支持23條,咁中共或者會開始放手。
仲要全香港人愛中國, 愛香港, 有社會責任,
要香港無晒漢奸,港奸, 國賊人/ 漢奸傳媒, 無晒收外國黑金政棍議員.

泛民耳完正仆街

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-9 01:41 PM 發表
喺一黨專政下,去拗"黨"唔等於"國",係無乜意義。

如果反對派真係想喺一國兩制下,去爭取民主自由,係咪應該用盡辦法,去證明俾中共睇,反對派並唔係想顛覆中共,去減低中共的戒心呢?

如果成日話要結束一黨專政,仲不停煽動市民仇中,你話中共仲信唔信任反對派呢?
  • 中國共產黨已經黨化中國, 差不多有 9 千萬共產黨黨員未計共青團, 全世界最大黨.

• 80 年代台灣國民黨蔣經國 , 開放黨禁, 結束一黨專政, 現在國民黨的黨產受民進黨查封, 將要被滅黨危機.

• 香港各泛民黨黨員人數得幾百人,   叫 9 千萬黨員中國共產黨結束一黨專政, 好難 ???

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-12 11:55 AM 發表

近年社會輿論已經有好大變化,而家仲有冇人支持梁游?除咗議席,反對派唔可以唔理社會輿論。
佔中同暴動屬於破壞性的,唔會得到社會認同。其實拉布都一樣,越影響民生,輿論反彈就越大。
反對派剩番落黎既招數已 ...
佔中,拉布,全部發生係立法會選舉之前,投票結果顯示保皇黨/反對派得票比冇乜分別。

引用:
原帖由 kingchan75 於 2017-4-12 12:41 PM 發表

其實香港的選舉, 基本在得票上,泛民是60%, 建制是40%, 因此, 泛民出到一個后選人, 那就必勝不敗!!
(將來會變成70%,30%之比, 為何?教協不繼在學校進行'民主去中國化'的洗腦工程, 已經由小學開始, 小弟之子 ...
經過今次特首選舉,中央都唔想有831,寧願維持現狀,變數較少。

反對派會否繼續壯大?相信會有困難。
黃營已經技窮,招數已被看通,反黃陣營亦漸懂得抗衡。

未來最理想的策略是:
1. 壯大反黃傳媒,奪回話語權,贏取社會輿論。
2. 改善教育政策,減低黃師洗腦的影響。

只要政府不犯大錯,優勢會在反黃一方。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-12 05:39 PM 發表

佔中,拉布,全部發生係立法會選舉之前,投票結果顯示保皇黨/反對派得票比冇乜分別。
重點係社會輿論,即係所謂沉默的大多數。而家再搞佔中,你估會唔會被人追殺?再瘋狂拉布,你估會唔會被人鬧到反轉?

引用:
原帖由 Alanleeds243 於 2017-4-12 05:09 PM 發表

仲要全香港人愛中國, 愛香港, 有社會責任,
要香港無晒漢奸,港奸, 國賊人/ 漢奸傳媒, 無晒收外國黑金政棍議員.
好難會去到咁絕。
搞得掂毒果已經好難得!

引用:
原帖由 Alanleeds243 於 2017-4-12 05:31 PM 發表

• 中國共產黨已經黨化中國, 差不多有 9 千萬共產黨黨員未計共青團, 全世界最大黨.

• 80 年代台灣國民黨蔣經國 , 開放黨禁, 結束一黨專政, 現在國民黨的黨產受民進黨查封, 將要被滅黨危機.

• 香港各泛民黨 ...
  • 又唔夠人打,又想攞多啲野,係咪應該聰明啲,溫和啲,而唔係靠惡?

引用:
    原帖由 lckis 於 2017-4-12 07:20 PM 發表

又唔夠人打,又想攞多啲野,係咪應該聰明啲,溫和啲,而唔係靠惡?
    要教穩形港獨泛民, 港獨人反對派點樣溫和 ?

引用:
    原帖由 lckis 於 2017-4-12 07:15 PM 發表

好難會去到咁絕。
    搞得掂毒果已經好難得!
    等 2047年後, 中國中央政府再無一國兩制優惠比香港.

引用:
    原帖由 Alanleeds243 於 2017-4-12 07:55 PM 發表

要教穩形港獨泛民, 港獨人反對派點樣溫和 ?
    港獨就由佢啦,自然會被人打低。
    泛民如果真係想爭取民主既,就唔應該同中共硬踫硬。

引用:
    原帖由 Alanleeds243 於 2017-4-12 08:00 PM 發表

等 2047年後, 中國中央政府再無一國兩制優惠比香港.
    中共可能利用緊泛民。
    由得泛民反中亂港,有破壞冇建設,等香港人頂佢唔順,到2047,全港熱烈歡迎一國一制!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]