• 瀏覽: 7,593
  • 回覆: 86
社會繼續內耗,跟住會點發展?

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 58

1. 多咗市民支持泛民,引發大型群眾運動,成功令中央撤回831
2. 多咗市民討厭泛民,覺得佢地為反而反,令泛民漸漸萎縮
引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-7 07:17 PM 發表

831是「底線」?明顯係開個天價等你還價。
有實力先可以講價。你覺得泛民有咩實力同中央討價還價?

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-2 10:34 AM 發表
其實泛民想點?
專係爭取無可能嘅嘢!咁咪永遠都有得玩囉!

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-7 09:33 PM 發表

有實力先可以講價。你覺得泛民有咩實力同中央討價還價?
冇!所以不如中共欽點特首,831根本係浪費金錢/時間,迫香港人做舉手機器嘅廢柴政策。

引用:
原帖由 ych654321 於 2017-4-8 10:35 AM 發表

專係爭取無可能嘅嘢!咁咪永遠都有得玩囉!
同意。
其實爭取乜野冇所謂,手段先至係問題。
佔中,衝擊,拉布,阻撥款,阻發展....
全部係破壞性,造成內耗。
社會冇人會鍾意繼續內耗,所以泛民前景堪虞....

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-8 02:47 PM 發表

冇!所以不如中共欽點特首,831根本係浪費金錢/時間,迫香港人做舉手機器�廢柴政策。
同意。
中共唔係唔想,不過基本法寫咗無計咋。
其實喺一國兩制底下,高度自治永遠唔會係完全自治。點解反對派會期望中共完全放棄管治權呢?

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-8 03:57 PM 發表

同意。
中共唔係唔想,不過基本法寫咗無計咋。
其實喺一國兩制底下,高度自治永遠唔會係完全自治。點解反對派會期望中共完全放棄管治權呢?
基本法寫明除國防/外交,其他都係港人治港,但係中共就事事插手。

831嘅問題,就係連兩個唔同嘅建制派俾香港人揀嘅機會都無。如果通過,遲早只會係「李慧瓊+周浩鼎」俾你揀,唔會係「李慧瓊+田北辰」。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-8 04:26 PM 發表

基本法寫明除國防/外交,其他都係港人治港,但係中共就事事插手。

831�問題,就係連兩個唔同�建制派俾香港人揀�機會都無。如果通過,遲早只會係「李慧瓊+周浩鼎」俾你揀,唔會係「李慧瓊+田北辰」。
都係嗰句:高度自治永遠唔會係完全自治。點解會期望中共完全放棄管治權呢?

想中共唔事事插手得一個方法:就係當全港大部分市民都反對港獨,反對佔中,反對暴動,反對拉布,支持23條,咁中共或者會開始放手。

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-8 04:42 PM 發表

都係嗰句:高度自治永遠唔會係完全自治。點解會期望中共完全放棄管治權呢?

想中共唔事事插手得一個方法:就係當全港大部分市民都反對港獨,反對佔中,反對暴動,反對拉布,支持23條,咁中共或者會開始放手。
都話「高度自治」係有清楚界定嘅,唔係中共鍾意隨意更改就更改。

以中共目前作風,會全港大部分市民都反對拉布,支持23條機會係零!

而家已經大部分市民都反對港獨,反對佔中,反對暴動啦。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-8 04:51 PM 發表

都話「高度自治」係有清楚界定�,唔係中共鍾意隨意更改就更改。

以中共目前作風,會全港大部分市民都反對拉布,支持23條機會係零!

而家已經大部分市民都反對港獨,反對佔中,反對暴動啦。
中共最緊張既係國家安全。
為咗維護國家安全,佢殺人都冇所謂。
當反對派要求既自治,有機會危害到國家安全,中共係一定唔會俾你。
除非有一日,中共覺得反對派會危害到國家安全既威脅減少,佢至會慢慢放手。

偏偏反對派呢幾年所做既野,全部都令到中共覺得好大威脅。

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-8 05:15 PM 發表

中共最緊張既係國家安全。
為咗維護國家安全,佢殺人都冇所謂。
當反對派要求既自治,有機會危害到國家安全,中共係一定唔會俾你。
除非有一日,中共覺得反對派會危害到國家安全既威脅減少,佢至會慢慢放手。
...
中共最緊張既一定唔係國家安全,係佢嘅政權嘅領導地位。

同意你講嘅其他嘢,所以根本係死路一條。大家睇到,煲呔年代香港人嘅國家認同感高過而家好多。國家認同越來越低,就係689事事以中共為先,出賣港人利益嘅後果。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-8 06:11 PM 發表

中共最緊張既一定唔係國家安全,係佢嘅政權嘅領導地位。

同意你講嘅其他嘢,所以根本係死路一條。大家睇到,煲呔年代香港人嘅國家認同感高過而家好多。國家認同越來越低,就係689事事以中共為先,出賣港人 ...
唔覺689事事以中共為先,
相反係泛民事事同中共作對.

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-8 06:11 PM 發表

中共最緊張既一定唔係國家安全,係佢�政權�領導地位。

同意你講�其他嘢,所以根本係死路一條。大家睇到,煲呔年代香港人�國家認同感高過而家好多。國家認同越來越低,就係689事事以中共為先,出賣港人 ...
喺一黨專政下,去拗"黨"唔等於"國",係無乜意義。

如果反對派真係想喺一國兩制下,去爭取民主自由,係咪應該用盡辦法,去證明俾中共睇,反對派並唔係想顛覆中共,去減低中共的戒心呢?

如果成日話要結束一黨專政,仲不停煽動市民仇中,你話中共仲信唔信任反對派呢?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-4-8 06:54 PM 發表

唔覺689事事以中共為先,
相反係泛民事事同中共作對.
同意。
其實好多市民本身唔係親中,但係呢幾年來,見到泛民瘋狂咁反梁反中共,甚至損害經濟民生,頂唔順而走去支持建制派。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-8 04:51 PM 發表
基本上中央同泛民係要去爭取普通百性既支持。佔中同掟磚係趕客既,百性只會更加支持政府。

市民普遍唔想社會內耗,你見反對派而家都唔敢點拉布,因為多咗市民反感。

如果反對派同獨派再做D令市民反感既野,市民跪求23條係一D都唔出奇。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]