• 瀏覽: 7,572
  • 回覆: 86
社會繼續內耗,跟住會點發展?

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 58

1. 多咗市民支持泛民,引發大型群眾運動,成功令中央撤回831
2. 多咗市民討厭泛民,覺得佢地為反而反,令泛民漸漸萎縮
其實泛民想點?

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-2 10:34 AM 發表
其實泛民想點?
想點?最怕林鄭修補到社會撕裂,市民政黨大融洽,甘咩冇得反要失業咖

引用:
原帖由 擋中央 於 2017-4-2 10:07 PM 發表

想點?最怕林鄭修補到社會撕裂,市民政黨大融洽,甘咩冇得反要失業咖
啱。
但係而家社會厭倦內耗,反對派同黃媒繼續盲反政府,會唔會死得仲快?

覺得泛民幾可憐,反又唔係,唔反又唔係....

當林鄭話要搞政改
佢地又話要搞好民生先
龍門由泛民話事

搬龍門係泛民強項。
佢地講既民生,來來去去都係全民退保、標準工時嗰D,永遠冇結果棧嘥時間。佢地係唔會傾有建設性既民生議題。
林鄭亦唔會咁笨再搞政改,除非泛民死得七七八八。

社會而家普遍對拉布內耗十分討厭。但泛民唔拉布真係唔知做咩好。

難怪長毛都焗住要上去考察東江水,真係有D格格不入....

《星爺電影:鹿鼎記2神龍教》

韋小寶:「不過弟子有啲野硬係唔明。」

陳近南:「你講啦。」

韋小寶:「自從康熙登位之後,四海昇平。尤其是鰲拜死咗之後,更加係國泰民安!人人食得好著得好,點解係都要推翻佢呢?」

陳近南:「因為呢個係我畢生嘅志願!」

韋小寶:「呀!係喎.....但係為咗你畢生嘅志願,就要打仗,要人民受苦,會唔會有啲.....」

陳近南:「而家唔係爭論嘅時候!!」

民主=我講就對

引用:
原帖由 hopuilun 於 2017-4-7 04:34 AM 發表
民主=我講就對
香港人其實好現實,唔係咁多人肯義無反顧咁去追求民主。反對派明知再企硬講真普選只會死路一條,但係唔反政府,佢又唔知做乜好...

真係好為難....

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-7 09:06 AM 發表

香港人其實好現實,唔係咁多人肯義無反顧咁去追求民主。反對派明知再企硬講真普選只會死路一條,但係唔反政府,佢又唔知做乜好...

真係好為難....
香港人其實好現實??

睇乜啦

一講到"民主"(逃共拒共), 就係信仰, 就脫離晒現實

-- 信民主得永生, 都可以話後現實既一種泥既

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-4-7 03:44 PM 發表

香港人其實好現實??

睇乜啦

一講到"民主"(逃共拒共), 就係信仰, 就脫離晒現實

-- 信民主得永生, 都可以話後現實既一種泥既
佔中後,支持民主既人係現實咗。今次選舉,薯粉已經唔係追求民主,原則派仲俾人鬧到而家。
香港人口講民主就得,真係要付代價,會俾人告會坐監,就縮都縮唔切。
而家唔好話佔中,搞遊行都冇乜人出嚟,喺屋企做吓鍵盤戰士就得。

所以泛民條路越來越難行......

引用:
原帖由 邊際流星 於 2017-4-7 12:54 AM 發表
831是什麼 ?
這是底線?怎麼可能撤回

太多幻想了
831是「底線」?明顯係開個天價等你還價。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]