• 瀏覽: 6,223
  • 回覆: 78
+6
香港每日150新移民,越來越多人用大陸term, 其中甚麼1.0, 2.0, 懸念等等,呢啲大陸term真係聽到都煩,大家一齊分享下唔想再聽到嘅大陸term la

希望大陸人落黎就做個文明人,唔好再講呢啲term, 搞到香港污煙瘴氣!

[ 本帖最後由 Classico 於 2017-3-28 04:56 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

sorry 呢度吾係高燈/連燈

POST錯區

最唔想聽到泛民廢柴把聲!

小三, 吃貨.....

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2017-3-28 01:39 PM 發表
最唔想聽到泛民廢柴把聲!
X1000000000000

引用:
原帖由 hong1215163 於 2017-3-28 13:50 發表
小三, 吃貨.....
呢啲字台灣都有用,莫非討厭埋台灣?

樓主可以考慮 刺聾自己雙耳.

引用:
原帖由 Classico 於 2017-3-28 01:14 PM 發表
香港每日150新移民,越來越多人用大陸term, 其中甚麼1.0, 2.0, 懸念等等,呢啲大陸term真係聽到都煩,大家一齊分享下唔想再聽到嘅大陸term la

希望大陸人落黎就做個文明人,唔好再講呢啲term,  ...
1.0, 2.0 好似係西方社會傳入黎㗎喎

引用:
原帖由 Classico 於 2017-3-28 01:14 PM 發表

希望大陸人落黎就做個文明人,唔好再講呢啲term,  ...
1.我們可以不講,2.他們一講,大家立即給反應!嘩!你邊到鄉下?
即是什麼?哦!我地香港係講乜乜乜,你以後記住啦!
喂!無人知你講乜喎,講返香港話啦!
...

可憐既係香港人今時今日既語文能力低,創意低,已經無能力將外地傳入既詞彙白話化

加大力度、到位、抓緊

其實我最頂唔順都係小小事都會話震驚全世界,香港人見慣大場面,啲大陸人成日少少事震驚一餐,慌死人唔知佢地鄉下出黎咁

你講起大陸TERM

我覺得肥佬黎毒果可能已經炒哂D香港人,全部請台灣仔

薯條叔叔前幾日出街遊行,FACEBOOK上面寫集氣

唔知以為他要出元氣彈呀,咩尼嫁

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]