• 瀏覽: 10,432
  • 回覆: 77
  • 追帖: 1
+3
渣打機真係慢得要命 成日以為佢hang機

今時今日香港仲係停留喺㩒機攞錢年代,仲話係亞洲金融中心

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2017-3-27 07:08 AM 發表
香港一早有Octopus 呢d fintech 啦

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2017-3-27 07:17 AM 發表

深圳己經用手機支付好多年,比乜apple pay. Google pay 早好多年,唉,香港~廢到核爆
大家有進步應替另一城市高興而不是用來攻擊另一城市

你這類別有用心分裂國家的漢奸公安可以拘捕之

有咩好測試? 非常無聊。

渣打真係出晒名😅

引用:
原帖由 oldbeer 於 2017-3-27 07:21 AM 發表

香港一早有Octopus 呢d fintech 啦
香港其實最需要革新既係支票過戶制度, 而家係咩年代? 仲居然要四點前趕入票, 遇上星期五四點後入票, 當下星期一入計, 即係要星期二下午四點先攞到錢, 如果遇著星期一有一日公眾假期, 仲要星期二下午四點先過到數, 足足要成三四日, 簡直亞洲之始。

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2017-3-27 07:08 AM 發表
去電腦商場買一千幾百蚊嘢, 信用卡要收3%, OK, 算, 連EPS都要收手續費, 即係迫人攞錢用現金。香港好多地方, 仲係冇現金不行的。

引用:
原帖由 mytie2009 於 2017-3-27 07:32 AM 發表
渣打真係出晒名😅
其實, 呢十年嚟, 好多ATM機, 真係比以前慢咗好多, 都唔明點解, 尤其插卡同退番張卡出嚟既時候, 有好多機, 好似張卡唔想畀香你咁, 係咁慢慢續每個cm咁退出嚟。

其次, 系統唔明點解越搞越慢, 以前銀通嚟講, 插咗卡入去, 就會要你打密碼, 入完先再去系統溝通, 而家反而唔係, 入咗卡, 即刻就出: 請稍待, 交易進行... 搞一輪先出密碼頁, 有啲仲神奇, 打完密碼, 搞一輪, 先話你密碼唔啱, 唔明點解越做越差?

引用:
原帖由 東方紅 於 2017-3-27 07:35 AM 發表

去電腦商場買一千幾百蚊嘢, 信用卡要收3%, OK, 算, 連EPS都要收手續費, 即係迫人攞錢用現金。香港好多地方, 仲係冇現金不行的。
人地將手續費計落價錢到唔收你碌卡費咪一樣。小舖自己生意一個幾毫計足無問題,一般商場大舖都唔會收,老闆唔驚員工落格咩。

引用:
原帖由 東方紅 於 2017-3-27 07:40 AM 發表

其實, 呢十年嚟, 好多ATM機, 真係比以前慢咗好多, 都唔明點解, 尤其插卡同退番張卡出嚟既時候, 有好多機, 好似張卡唔想畀香你咁, 係咁慢慢續每個cm咁退出嚟。

其次, 系統唔明點解越 ...
你數下全港有幾多ATM,叫銀行upgrade換晒佢條數點計?

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2017-3-27 07:43 AM 發表

你數下全港有幾多ATM,叫銀行upgrade換晒佢條數點計?
我係話以前老爺機時都冇咁慢, 反而呢十零年, 越upgrade 反而越慢。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]