• 瀏覽: 7,337
  • 回覆: 64
引用:
原帖由 ichthys2 於 2017-3-25 22:27 發表
星海哥意思是否「出雲號」原意只作直升機升降用?
若在設計時未考慮定翼機的要求(包括升降、儲存等)
則任何後來的改建都是徒勞的
最多會產生出一艘四不像

引用:
原帖由 棧道 於 2017-3-25 23:08 發表
其實F35 垂直升降會影響負荷幾多呢?
據我了解
出雲級甲板只能承受9噸重直升機起落
肥電起飛重量為30噸

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-3-25 23:28 發表

據我了解
肥電起飛重量為30噸
魚鷹最大起飛重同 F-35B 一樣 27 噸

都係一句,日本根本無 F-35B 引進時間表,得個吹字

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-3-25 11:28 PM 發表

據我了解
肥電起飛重量為30噸
唔係呀,我意思垂直升降比其他彈射起機既,會影響幾多呢?

F135-600 擧升推力 175.3kN,F-35B 空重大約 14700Kg,想 TWR 多過一只能帶少於三噸

用黎 VTO 完全唔實際

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-3-25 11:28 PM 發表

據我了解
唔識又亂嗡,出雲可以起降魚鷹,F35B當然冇問題

引用:
原帖由 棧道 於 2017-3-25 11:42 PM 發表

唔係呀,我意思垂直升降比其他彈射起機既,會影響幾多呢?
F35B實際不會作垂直起飛的,雖然技術上可以

引用:
原帖由 Bongcaca 於 2017-3-26 12:05 AM 發表

F35B實際不會作垂直起飛的,雖然技術上可以

唔同意打過先知

引用:
原帖由 棧道 於 2017-3-25 11:08 PM 發表
其實F35 垂直升降會影響負荷幾多呢?
航母用彈射就是要提升戰機負載量…
肥電低b型要負載垂直升降那就是比彈射型低了一級,還比傳統滑行升降戰機更低級,那計落就係比普通戰機低了兩級;結果是和平時候既巡邏機…
如果真的有笨蛋把隻新艦改做成比那些肥b起降那不如改裝貨船做起降更實惠啦…
樓主你森友幼稚園喲笑話真係呵呵呵…真係要代表全中國人多謝你分享

韓國改裝隻十萬噸油輪咪可以升降百幾架肥電B

等日本心神有垂直升降先發夢

肥b又未至於一無事處…用係驅逐艦上做快速反潛和巡邏工作都不錯
至於大型戰爭就真係用來打小國…第二輪安全空域下配合小蜜蜂當副手執行特別任務

樓主又打飛機!弓

出乜令都無用啦,你估係70年前阿?講隻秋?

F-35-的維修費-特別強

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]