• 瀏覽: 2,019
  • 回覆: 22
如果大家有細心睇港大的特首民調的人士背景就清楚不過。
在1188人中有若350人支持犯民立場。只有140多人支持建制立場。

而且參與者以中學學歷佔多數。

所得出的結果嚴重傾向犯民。而且人數只得1188人。相對十分片面和局限。毒果的民調亦一樣。

但犯民黃絲就利用呢種小範圍自己人調自己的民調說事。影響公眾輿論。

真正的中產民調則反映林鄭更受大眾接受。該民調有若萬八人參與。不受政黨及任何機構影響。

引用:
原帖由 lewark 於 2017-3-25 05:44 PM 發表
在1188人中有若350人支持犯民立場。只有140多人支持建制立場。

所得出的結果嚴重傾向犯民。而且人數只得1188人。相對十分片面 ...
你唔係而家至知呀嗎?

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2017-3-25 06:02 PM 發表

你唔係而家至知呀嗎?
係而家先深入睇清楚來龍去脈。

引用:
原帖由 lewark 於 2017-3-25 06:03 PM 發表

係而家先深入睇清楚來龍去脈。
十分好

(統計)民調的目的只是以一個科學方式包裝的形式, 去向大家介紹民調設計者的取向, 進行的過程絕對是一個標準的做法, 但可以在抽樣及表達數據方面引導結果, 所以信民調不如信自己. 不過對自己沒信心的人當然是跟大圍.

其實港大調查有跟人口特徵做加權。香討某d人幾時訓醒,建制派在香港幾時都係少數,中聯辦出盡奶力建制都只得四成選票

其實泥廁英都知hea 曾無機會贏.
今次花咁多錢做假民調,
又比錢叫泛民黃色團體吹雞支持,
當然有政冶目的.

1. 突顯林鄭不是小市民支持的理想人選, 只是中央欽點, 在無民意支持之下當選,
為日後黃絲反中及反林鄭, 爭取更多話語權.

2. 假民調和3500人做勢, 是給老細及外國傳媒睇. 做多D國際新聞.

我估林鄭當選後,
泛民會加大力度反中反政府.
不排除有街頭暴動,
來個下馬威, 給林鄭顏色看.

至於hae 曾,
無啦啦做左"提將",
如果敗選後繼續痴住泛民,
無好下場.

引用:
原帖由 typhoon_york 於 2017-3-25 06:24 PM 發表
其實港大調查有跟人口特徵做加權。香討某d人幾時訓醒,建制派在香港幾時都係少數,中聯辦出盡奶力建制都只得四成選票
冇權投票仲死出黎撐既泛民廢柴就真係未訓醒喇!仲以為自己支持邊個邊個會有用,呢班廢物幾時先識得醒呢!?

引用:
原帖由 typhoon_york 於 2017-3-25 06:24 PM 發表
我未聽過有政治取向加權 同埋350 vs 140 有四成嗎?

引用:
原帖由 lewark 於 2017-3-25 05:44 PM 發表

所得出的結果嚴重傾向犯民。而且人數只得1188人。相對十分片面 ...
我曾接受過幾次【鐘氏】民調,它在做民調時,還會詢問你的政治立場的,所以,如果【鐘氏】民調如果想制造一個有利于犯民的民調結果,用來影響政治局勢,只需從中挑選多一些偏向于犯民立場的人作為受訪者就可以啦,很容易的。實際上,它一向都是這樣做的啦。

犯民刻意制造的所謂的民望根本騙不到絕多數選委。

犯民【造皇】徹底失敗!

引用:
原帖由 lwh168 於 2017-3-25 08:37 PM 發表

我曾接受過幾次【鐘氏】民調,它在做民調時,還會詢問你的政治立場的,所以,如果【鐘氏】民調如果想制造一個有利于犯民的民調結果,用來影響政治局勢,只需從中挑選多一些偏向于犯民立場的人作為受訪者就可以啦, ...
若再細看港大民研的民調成功率,一般都在七成左右,我合理地推論,有三成接到訪問來電的市民,一聽是「港大民研」便掛電話,因為根本不相信他們的公信心。剩下的成功受訪者,他們絕大部份是甚麼樣的政治立場便可想而知了。

做左咁多年民調,邊個電話號碼支持泛民,邊個號碼支持建制,一早已有記錄。

做民調時,抽70%支持泛民的電話號碼,再抽30% 支持建制的電話號碼,結果一切盡在掌握中。

係民意,唔係民意,都無所謂。
泛民否決普選,無得投票,民意只係參考。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]