• 瀏覽: 10,488
  • 回覆: 96
+6
引用:
原帖由 heman1985 於 2017-3-25 07:07 PM 發表

你完全唔識咩叫地緣關係,韓國既地理位置就注定永遠都脫離唔到中國既影響,到加拿大旅遊最多既一定係美國人一樣
是朝鮮半島的地理位置吧?

警惕戰略思維的盲區:為何我們常常錯看小國

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26499974

http://w.huanqiu.com/r/MV8wXzEwMjgwMzcyXzE0ODdfMTQ4OTAzMjQ4MA==

台灣初初無中國人去都係好似你咁諗,而家幾慘,民宿好多都做唔掂,做遊客果啲又生意慘淡,佢就係想其他地方人去,點知兩邊都無錢去

引用:
原帖由 lotuguy 於 2017-3-24 09:57 AM 發表
所謂禁乜禁物?

完全是一種極幼稚無知;大國強國思唯。

成日幻想自己是宇宙唯一;無左自己就全世界都馬上會崩潰???

法國多年在旅遊;飲食文化上高踞首位。靠強國自由行嗎?

美國成日俾班精英抹黑詛咒 ...
法國真係笑料
初初唔理中國反對賣幻影2000俾台灣
點知係中國係改革開放一單大生意都唔俾法國做,核電,水霸,鐵路,任何大工程全部都唔俾法國做
根據知情人士透露,法國到而家都淆底唔敢再潛越中國嘅底線,連幻影戰機嘅維修零件都唔敢再賣俾台灣,搞到要提前退役
法國呢啲民主國家竟然要係支爆左十幾年嘅中國面前低頭,而家連賣零件都唔敢,仲提法國黎把L咩

引用:
原帖由 chaolininin 於 2017-3-24 12:33 PM 發表

你這些資料是那一年的??
你做乜恥笑佢

引用:
原帖由 lotuguy 於 2017-3-25 02:02 PM 發表
看看大陸慶祝建國六十周年的賀禮巨片《建國大業》的導演及演員的國籍表吧:
陳凱歌:美國、陳紅:美國、劉亦菲:美國、陳沖:美國、鄔君梅:美國、顧長衛:美國、蔣雯麗:美國、胡靜:美國、王姬:美國、郎朗:香港 ...
講真 ,上面既人名 ,好多都唔識
這種實虛參半的混充法 ,讓人難辨真偽

不過無所謂 ,但真係唔明代表的乜野
其實你是否指佢地賣國 ?還是什麼 ?

到底佢地錯在那裡 ? 煩請說明

引用:
原帖由 lotuguy 於 2017-3-25 09:01 發表

用理性去看問題和討論吧?

你連獨立移民和技術移民都完全不知道?

所以D高幹子弟;官富二代咪帶住大量資金去美國囉。
咁貪官貪民,賄賂得益者有幾多去了美國,而美國又包庇著??嗱嗱嗱~~~今日又話中國企業同伊朗,朝鮮,敘利亞做生意,又玩禁制,不准同美國公司有生意來往。

引用:
原帖由 偉不文 於 2017-3-25 10:03 PM 發表

並無對錯。

已多次說明給班在香土的無知幼稚愛黨人士知道:

他們動不動亂扣人為美狗?漢奸?

只因為他們不肯去面對事實。

用這種心態;就別妄想香港人;台灣人會...............?

葉劍英的孫女;是葉靜子吧;可是她自己公開承認為"美國公民".

中國強大啦

引用:
原帖由 輪皇 於 2017-3-24 11:43 AM 發表
"經濟制裁"是老尾常用的手法,中國只是學老尾,有什麼問題?
中國要做老尾條狗?唔怪得之金正恩唔妥中國啦!

引用:
原帖由 lotuguy 於 2017-3-26 08:15 AM 發表

並無對錯。

已多次說明給班在香土的無知幼稚愛黨人士知道:

他們動不動亂扣人為美狗?漢奸?

只因為他們不肯去面對事實。

用這種心態;就別妄想香港人;台灣人會...............?

葉劍英的孫女 ...
>>只因為他們不肯去面對事實。
{13億人產生了7億的中產小資階級 4億人跳出貧窮陷阱
以每年一千萬的人口離開絕對貧窮線
即係話仲
2億人還在貧窮線}

葉師己上神枱 ,關於其女兒 ,所知不多
但還生勾勾的人
好似李登輝個女 ,陳水扁個仔 ,阿九個女 ,空心阿哥
都係美國人 ,那代表什麼 ?

“不用誤會針對師兄你”
我只對2億窮人之中
對幾個偷渡者妖魔化既”事”
他們尚要苟且安身立命 ,是羞辱還是屈辱 ?

講到漢奸 ,在俄羅斯問題上
我咪一樣俾人話漢奸
總之 ,一切都是咎由自取 ,自己負責

引用:
原帖由 偉不文 於 2017-3-27 12:29 PM 發表

>>只因為他們不肯去面對事實。
{13億人產生了7億的中產小資階級 4億人跳出貧窮陷阱
以每年一千萬的人口離開絕對貧窮線
即係話仲2億人還在貧窮線}

葉師己上神枱 ,關於其女兒 ,所知不多
但還生勾勾的人
好似 ...
我從來沒有指那一方對錯。

諍拗亦不是我首先挑起。

我今次亦只是引出了事實。

彼此彼此。

希望那班人到此為止吧?

引用:
原帖由 lotuguy 於 2017-3-27 12:38 PM 發表

我從來沒有指那一方對錯。

諍拗亦不是我首先挑起。

我今次亦只是引出了事實。

彼此彼此。

希望那班人到此為止吧?
事實,多的是

又何必針對窮人,弱者?

師兄如能先停止
何來爭拗?

引用:
原帖由 偉不文 於 2017-3-25 10:03 PM 發表

佢想表達任何華人:身在胡邊心在漢,國家幾時需要佢地,只要吹響集合號角,就立刻響應回國服務

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]