• 瀏覽: 12,101
  • 回覆: 164
據悉中國現有36顆海洋監視衛星,如幸運地發現美國航母的話,想要持續跟蹤,只能做到半小時更新數據一次,咁就死火啦,半小時喎,人地航媽都唔知走左去邊啦,咁其實東風21D打航母咪係幻想不切實際

依據:https://kknews.cc/military/enkyz8r.html

咁快又返翻炒?

[ 本帖最後由 星海揚帆 於 2017-3-23 08:06 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

導航唔係只係靠衛星既!
加上多少分鐘更新一次是機密。平常人都是靠估的

引用:
原帖由 嫖-俠 於 2017-3-23 20:12 發表
樓主又係度搞笑。
美國人話要去火星,樓主終於有望返家鄉

原來有D人造衛星係可以長時間無間斷咁跟蹤地面目標㗎!

樓主真係井底蛙!中國五毛有五隻眼,老美隻航母走去邊都見到啦,洗乜衛星!

7小啲啦,自問自答,未夠鐘食藥咩?

航母以30節行,半小時可走28公里,仲可改變航向,衛星點持續跟蹤,東風都盲左啦,航母殺手喎,得啖笑

引用:
原帖由 Bongcaca 於 2017-3-23 10:35 PM 發表
航母以30節行,半小時可走28公里,仲可改變航向,衛星點持續跟蹤,東風都盲左啦,航母殺手喎,得啖笑
世上最可憐莫過于不能知不知還不知自己笑自己不知。

引用:
原帖由 Bongcaca 於 2017-3-23 07:39 PM 發表
據悉中國現有36顆海洋監視衛星,如幸運地發現美國航母的話,想要持續跟蹤,只能做到半小時更新數據一次,咁就死火啦,半小時喎,人地航媽都唔知走左去邊啦,咁其實東風21D打航母咪係幻想不切實際 :smile_3 ...
full$君莔!!我都唔知點解香港人幾時變得那麼的智將,腦裹的空筒到是這麼模之,請勿再繼續將香港人的質量拉下去.會給國內同胞笑的!!!而家有高分四號衛星啦!!!!苯到極點

據國防科工局表示,高分四衛星號經過6個月的在軌運行,圓滿完成測試任務,並於6月13日正式投入使用。超越美俄兩個傳統衛星大國,穩居當今世界上地球同步軌道解像度最高的對地觀測衛星。當中國的高分四號衛星現在正式進入角色後,在他的監視跟蹤範圍內,可以對像油輪那樣大的動態海上目標進行不間斷的定位跟蹤監控。相對美國航母來說,僅靠這一枚高分四號衛星就可讓美國航母在西太平洋上的活動分秒鐘都逃不脫它的監控。分析人士還認為,發射高分四號衛星是中國構建導彈防禦系統中最重要的彈道導彈偵控預警衛星的有效嘗試,而且今後的步伐會更快。

引用:
原帖由 WPGLY 於 2017-3-23 09:40 PM 發表
樓主真係井底蛙!中國五毛有五隻眼,老美隻航母走去邊都見到啦,洗乜衛星!
人家無知你又駁腳去亂噏廿四,唉,不要拉下香港人素質.

引用:
原帖由 WPGLY 於 2017-3-23 09:40 PM 發表
厲害厲害, 原來除左曲線打 J  外
仲有曲綫替打 J 者含J

引用:
原帖由 借錢梗要還 於 2017-3-23 11:27 PM 發表

厲害厲害, 原來除左曲線打 J  外
仲有曲綫替打 J 者含J
又開新account? 之前衰乜俾人Ban 佐呀?

I am sure China could track aircraft carriers, I mean it's 2017

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]