• 瀏覽: 52,672
  • 回覆: 732
  • 追帖: 4
+42
引用:
原帖由 duh! 於 2017-3-22 07:06 PM 發表
邊個話要「等埋發叔」?
喺立法會要通過方案,必須要得到 "超過3分之2" 議員投贊成票,換句說話講,有3分之1 反對票就可否決方案, 要先教曉你基礎知識.

喺2012 - 2015年, 即是5th界立法會有70個議席,以3分1關否決票計,只要有24票反對就可以置一個方案於死地. (知你唔明,計埋你睇: 70÷3 = 23.33, 因為一個議員切唔到0.33333份額出嚟反對,所以24票就係關鍵否決票數, 你有無能力理解?)

5th 立法會70席中,未計獨立無黨派既癮形泛民,泛民主要政黨已經佔去27席,呢27席已經多過關鍵否決權所須既24票,即使有47席既建制政黨無發生等埋病鬼發叔既甩轆事件,亦無法喺泛民綑綁式投反對票既情況下通過方案.

而你亦都貼咗圖指出有28票否決 "2015 一人一票選特首方案"任,你話我知唔係泛民剝奪我地香港市民普選權咩?  你係自欺,更想欺人跟你一樣白痴?

泛民正正係殺死一人一票兇手

誠哥講出好多香港人唔敢講嘅真話

等埋發叔個單野?當時建制離開議示廳無投票

引用:
原帖由 賈文子 於 2017-3-22 07:27 PM 發表
泛民正正係殺死一人一票兇手

誠哥講出好多香港人唔敢講嘅真話
那個投反對票的就是毀滅一人一票的罪魁禍首。

引用:
原帖由 suifan 於 2017-3-22 07:14 PM 發表

就算等埋發叔都唔夠票, 罪魁禍首係邊個
係泛民黃巾賊

引用:
原帖由 出得黎行 於 2017-3-22 07:29 PM 發表
等埋發叔個單野?當時建制離開議示廳無投票
只有反對黨班老屎窟投反對票,執政聯盟無人投反對票。

引用:
原帖由 suifan 於 2017-3-22 19:14 發表

就算等埋發叔都唔夠票, 罪魁禍首係邊個
咪係!犯民28票反對己肯定通過唔到喇!D傻仔唔知瀨乜9!

啲毛都未出嘅細路,點知道咩叫GDP呀!就嚟食屎都未知,淨係反依樣那樣,今日佢地種嘅因,就要其他人來承受依個果,真係DLLM

引用:
原帖由 duh! 於 2017-3-22 07:17 PM 發表

正如胡官所説:「林鄭搞政改失敗,引發佔中」
政改方案喺 2015年由CY提出俾立法會議決.

而泛民卻早喺 2014年9月29日晚發動佔中暴動,延續到2014年12月15日清場.

用你小學雞智商解釋吓,林鄭如何喺2015年政改失敗,去跡時光引發2014年佔中暴動?  你講吓泛民黃巾賊既跡時光邏輯.

我地睇緊你點答,不過我睇死你會淆底當睇唔到我呢個質詢,記住,我睇死你唔敢答.

<--- 恥笑你~

好彩冇一人一票,林鄭贏硬

一人一票有COW用咩
建制葉劉佰五票都羅唔到,更何況四五佰票.

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2017-3-22 06:30 PM 發表

呢次...個題材有尐難度.
咁睇低毒果妓者呀?佢地精於天馬行空,等明天飛機文橫空出世喇

其實犯民不嬲都係喊:「我最憎普選」,
係你哋一廂情願聽錯「我要真普選」之嘛!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]