• 瀏覽: 3,338
  • 回覆: 48
請問為何當年有起8萬5的土地,今天卻沒有?都用完了?

引用:
原帖由 nichan911 於 2017-3-21 09:56 AM 發表
起8萬5當年我先得十歲,宜家想買樓啊,因為想結婚

現在都無8萬5, 無單位

嗰日飲茶同大表叔傾開,我就話8萬5係德政!好過宜家一單位難求

大表叔扯哂火,話當年日日有好多人跳樓

係真唔係呀

8萬5 ...
樓主,當年話五十萬人上街反對八萬五,將金融風暴、沙士帶來的後遺症入董建華數,喊苦喊忽話負資產要董建華落台,紅灣半島已經起好都唔敢賣,結果賣俾地產商。
香港人好撚白痴兼善忘,當年上街反對八萬五,而家就話樓價貴、上樓難又怨政府。

引用:
原帖由 Adam 於 2017-3-21 02:52 PM 發表
我都想知

至少大叔重係度呀!

引用:
原帖由 gorky 於 2017-3-21 05:43 PM 發表
至少大叔重係度呀!
傾到一個點

當年跳樓這些大部份都是炒樓多。。。

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-3-21 02:38 PM 發表

泛民最先就是行了逢中必反之路, 返不到轉頭, 而家連「小圈子」選舉都承認, 自己搞一個全民投票, 原先預計會有一百萬人參與, 結果?
是他們太高估自己了。
網友毋須在意。

民間全民投票只係想製造有傾向性結果的政治工程。

吹噓有幾大的成效都只係想攞大份d資金,唔通條傻佬會自己科水出力,今次投票結果只得6萬+人根本係撤底失敗,隨時畀金主鬧爆。

引用:
原帖由 nichan911 於 2017-3-21 09:56 AM 發表

嗰日飲茶同大表叔傾開,我就話8萬5係德政!好過宜家一單位難求

係真唔係呀

8萬5 ...
樓主放眼將來吧~

有睇辯論都知道林鄭的房屋政策算係最全面性,雖然暫時都只係施政理念。

他提出的綠置居、居屋、港人首置等,明顯想惠及各階層的需求,只係遠水不能救近火,還要寄望政策不受不必要的阻撓

引用:
原帖由 pieter2046 於 2017-3-21 07:33 PM 發表

樓主放眼將來吧~

有睇辯論都知道林鄭的房屋政策算係最全面性,雖然暫時都只係施政理念。

他提出的綠置居、居屋、港人首置等,明顯想惠及各階層的需求,只係遠水不能救近火,還要寄望政策不受不必要的阻撓

引用:
原帖由 nichan911 於 2017-3-21 07:34 PM 發表

當時8萬5政策係統合公、私營房屋供應,旨在壓抑樓價。
當時是否有足夠土地供應我冇本事答你。

始終土地供應是連年消耗,覓地補充就困難重重,迫不得已想發展郊野公園邊緣又遭堅決反對。

新界幾十萬原居民丁權要照顧,如今新界又有十幾萬非原居民要爭取個人權益,誰人做特首要落實房屋政策都是舉步維艱。

更正資訊
當年最多人尋死既方式,唔係跳樓,係燒碳…燒碳多到,要在裝碳既膠袋上面,印有"珍惜生命"既字句

另外,要燒碳唔係因為銀行主動追差價…唔斷供,銀行唔會特登追差價,因為迫到業主破產,只會搵自己笨實,收左樓只能以市場低價拍賣(即係銀主盤),差價一樣收唔返

燒碳係因為當年冇信貸資料庫,可以向不同銀行做按揭買幾個物業,搵三萬可以供樓五萬,所以樓價一跌就爆煲……當然失業斷供亦係原因

引用:

係真唔係呀

8萬5 ...
為何不在自住那層套一筆出來做首期?

引用:
原帖由 pieter2046 於 2017-3-21 07:01 PM 發表

網友毋須在意。

民間全民投票只係想製造有傾向性結果的政治工程。

吹噓有幾大的成效都只係想攞大份d資金,唔通條傻佬會自己科水出力,今次投票結果只得6萬+人根本係撤底失敗,隨時畀金主鬧爆。
這個由公民黨主辦的「民間全民投票」所預的人手, 午餐, 燈油火臘蝕到入肉
金主一怒之下宣布:不再出資替曾賤超上訴, 這名棄卒出獄後會很坎坷。卜

引用:
原帖由 nichan911 於 2017-3-21 07:34 PM 發表

當年搵地邊有咁多阻力。8萬5,依家睇就好似誇張,但當年每年建屋量是4,5萬架,依家出盡奶力都只是1,2萬。

引用:
原帖由 pieter2046 於 2017-3-21 08:01 PM 發表

當時8萬5政策係統合公、私營房屋供應,旨在壓抑樓價。
當時是否有足夠土地供應我冇本事答你。

始終土地供應是連年消耗,覓地補充就困難重重,迫不得已想發展郊野公園邊緣又遭堅決反對。

新界幾 ...
97年前邊有咁多阻力。以前新聞都有見撩仔部手起鎚落就剷平一條村,邊有咩議員幫手呀。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]