• 瀏覽: 3,320
  • 回覆: 48
起8萬5當年我先得十歲,宜家想買樓啊,因為想結婚

現在都無8萬5, 無單位

嗰日飲茶同大表叔傾開,我就話8萬5係德政!好過宜家一單位難求

大表叔扯哂火,話當年日日有好多人跳樓

係真唔係呀

8萬5係德政,只係環球經濟差加埋沙士,老董真心唔好彩!

那些人成曰說要洗牌, 打倒大地主, 大商家

事實香港試過大洗牌, 二千年時, sars, 零三就是

死了劉鳴煒, 那兩位李嘉誠嗎?

係死了爭上位的中產及底層

引用:
原帖由 nichan911 於 2017-3-21 09:56 AM 發表

嗰日飲茶同大表叔傾開,我就話8萬5係德政!好過宜家一單位難求

係真唔係呀

8萬5 ...
供樓自住的人是不會跳樓的, 若不是銀行狂追差價, 炒樓的人也不會因為8萬5而要跳樓的。
更何況沙士也沒有阻止到大地產發展商狂建豪宅, 傳媒日日發放負資產的信息而令建築成本大幅下降, 各位翻查一下2004-2005年落成的豪宅, 就會發現毒媒才是大財團的好幫手。

跳樓

傳媒日日發放負資產的信息而令建築成本大幅下降, 各位翻查一下2004-2005年落成的豪宅, 就會發現毒媒才是大財團的好幫手。

-----》真唔真阿

引用:
原帖由 nichan911 於 2017-3-21 09:56 AM 發表

係真唔係呀

8萬5 ...
其實8萬5是出口術。試圖遏止97年過熱樓價。倘若沒有出口術,可能(只是可能)當時樓價升得更高先跌落嚟。董伯伯最衰係幾年後話唔提8萬5等於沒有。其實應該一早說出來穩定人心。

引用:
原帖由 nichan911 於 2017-3-21 10:42 AM 發表
傳媒日日發放負資產的信息而令建築成本大幅下降, 各位翻查一下2004-2005年落成的豪宅, 就會發現毒媒才是大財團的好幫手。

-----》真唔真阿
當然唔足夠啦!
再看這幾年毒媒還有沒有再提地產霸權這四個字?

引用:
原帖由 peterwu9 於 2017-3-21 11:00 AM 發表

其實8萬5是出口術。試圖遏止97年過熱樓價。倘若沒有出口術,可能(只是可能)當時樓價升得更高先跌落嚟。董伯伯最衰係幾年後話唔提8萬5等於沒有。其實應該一早說出來穩定人心。
地產霸權??

引用:
原帖由 nichan911 於 2017-3-21 12:04 PM 發表

地產霸權??
毒媒不旦沒有再提地產霸權這四個字, 還要大肆鞭撻CY的辣招政策, 企圖阻止他遏抑樓價。

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-3-21 12:20 PM 發表

毒媒不旦沒有再提地產霸權這四個字, 還要大肆鞭撻CY的辣招政策, 企圖阻止他遏抑樓價。
why

why they do so

引用:
原帖由 nichan911 於 2017-3-21 12:47 PM 發表

why

why they do so
逢政必反, 為了要營造凡是中央欽點出來的人都不是市民杯茶, 他們就可有大條借口去奪權了。

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-3-21 12:50 PM 發表

逢政必反, 為了要營造凡是中央欽點出來的人都不是市民杯茶, 他們就可有大條借口去奪權了。
說到奪權網友睇得泛民太高了。

如有心奪執政權必定會先把政略移到中間路線,取得中方信任才有機會。

近幾年的盲反(由其是習上台後),旨在削弱政府的管治威信,另一面是令中方難堪。

背後是有一定的政治目的。

引用:

係真唔係呀

8萬5 ...
你個大表叔只是懶人包說法,將責任推俾一個人一個政策,乾手淨腳地鬧。當年樓市跌到扑街,8萬5都不是主因。不過老懂看到樓市扑街ing都唔反應亦要付部份責任就真。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-3-21 01:27 PM 發表

你個大表叔只是懶人包說法,將責任推俾一個人一個政策,乾手淨腳地鬧。當年樓市跌到扑街,8萬5都不是主因。不過老懂看到樓市扑街ing都唔反應亦要付部份責任就真。
85000今天推就好了

引用:
原帖由 pieter2046 於 2017-3-21 01:13 PM 發表

說到奪權網友睇得泛民太高了。

如有心奪執政權必定會先把政略移到中間路線,取得中方信任才有機會。

近幾年的盲反(由其是習上台後),旨在削弱政府的管治威信,另一面是令中方難堪。

背後是有 ...
泛民最先就是行了逢中必反之路, 返不到轉頭, 而家連「小圈子」選舉都承認, 自己搞一個全民投票, 原先預計會有一百萬人參與, 結果?
是他們太高估自己了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]