• 瀏覽: 7,555
  • 回覆: 103
引用:
原帖由 三級警司 於 2017-3-21 07:33 AM 發表
城邦都有
呢座係停車塲,應該嘈到當值實Q吞POP

真係吾盞,不講嘈音,人多問題,列車來來往往,會影響建築物結構,特別車軌下人住單位,天花,水喉,分分鐘好易爆,損毀。

引用:
原帖由 讓球達人 於 2017-3-21 04:58 PM 發表
好奇一問,
長期的微震對大樓結構有冇影響?
輕軌軌道同大樓完全無接觸,至少有20公分嘅距離,輕軌柱子同大樓柱子係分開嘅,咁你覺得對大樓有無結構影響?

引用:
原帖由 fb7796883 於 2017-3-21 04:33 PM 發表
大驚小怪,上下都是商場跟站臺,哪有居民
1樓至5樓是商鋪,9樓至19樓是住宅,中間6樓至8樓是軌道交通區域。其中,6樓是站廳,7樓是設備層,8樓是站臺層

引用:
原帖由 wasana 於 2017-3-21 08:44 AM 發表
城邦仔,玻璃仔,
事事放大唔使睇,
樣樣醜化成慣例。
朝朝起身口唔洗,
晚晚回家打啫仔。

文彩

引用:
原帖由 黃族小學莊小蘭 於 2017-3-21 05:08 PM 發表
好像輕鐵,聲音有限
輕軌採用低噪聲和低振動設備,車輪為充氣體橡膠輪胎,並由空氣彈簧支持整個車體,運行時噪聲遠遠低於城區交通幹線的噪聲平均聲級75.8分貝。

此外,輕軌車輛採用直流電牽引,不會產生電磁波。

愉景新城(9號幹線-象鼻山路)

大阪梅田ゲートタワービル(阪神高速道路)

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2017-3-21 07:54 AM 發表
跟杏花邨站有咩分別?
杏花村完全是地面站

清明時節雨紛紛,路上行人欲斷魂;
借問酒家何處有,牧童遙指杏花村 。

HFC只有盜香酒家和名苑,杜牧照去

引用:
原帖由 百李挑一 於 2017-3-21 08:39 PM 發表

輕軌軌道同大樓完全無接觸,至少有20公分嘅距離,輕軌柱子同大樓柱子係分開嘅,咁你覺得對大樓有無結構影響?
有Bearing的

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2017-3-21 08:12 PM 發表
真係吾盞,不講嘈音,人多問題,列車來來往往,會影響建築物結構,特別車軌下人住單位,天花,水喉,分分鐘好易爆,損毀。
兩個獨立結構的,仲有movement joint

國際標準都係咁啦

引用:
原帖由 souls 於 2017-3-21 06:57 PM 發表
重慶係山城 冇辦法。 重慶市係我最喜愛的強國城市之一。
因為渝a的新聞比粵a先進得多
https://youtu.be/B1_JyGQOjeU

而且重慶有紅岩貨車

引用:
原帖由 Morningsky 於 2017-3-21 10:26 AM 發表

果度係重慶,山多過平地

其實我反而好欣賞佢地果種設計,仲有,人地行單軌電車已經好多年啦,呢D根本唔係乜野新聞!
渝A是霧都,有霧都夜話,卻沒有霧都孤兒
https://youtu.be/Ni-KeKMWbqM

引用:
原帖由 已確認密碼 於 2017-3-21 08:02 AM 發表
大陸人真係大陸人 ...中國大把地   跟本不用起高樓大廈
去過重慶未呀港燦 重慶渝中區係山城 地仲小過香港 井底娃一知半解就指指點點想笑死人咩