• 瀏覽: 15,979
  • 回覆: 300
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 你個章 於 2017-3-21 01:13 AM 發表

佢地唔係對中共信任,只係有利益咪歸邊囉,就好似痰胃豬每年收緊400幾萬有大陸背景公司袍金咁。亦有可能係係大陸有生意,唔聽話驚會俾人攪。
等同泛民收緊老美 d 錢一樣

所以都話大部份果d人有「斯德哥爾摩症侯群」,

在一個封閉不能輕易離開的空間內,

對付一個暴力強權威權的力量,

只有拜服,臣服,像自己活得像是這威權的一份子,

從而這威權就會保護埋你,一套自我保護機制。

共產黨好恐怖架,好勁架,無所不能架,做咩都得架在中國,

你一係同佢死過打過,如果唔係鬥佢唔贏架。

所以和諧點,同佢好好相處,佢就自自然然會俾好處你,著數你,中國好香港好。

但係咩?

若他真的是無所不能,為甚麼要顧忌你的死活?

他的無所不能,只是做甚麼都無成本,

話捉就捉,話關就關,話㫃就㫃,

唔洗講道理及原因更不用法律,

咁的話點解佢要為大家好,

唔只為佢自己一個好?

無成本的犯罪為甚麼不做?

另外果d外敵呀亡我之心不死呀,

其實只不過係團結內部轉移矛盾及問題的借口,

佢真的理外敵傷不傷害人民?

佢自己都傷害緊啦,

我得人地就唔得?

引用:
原帖由 paul3409 於 2017-3-21 10:17 AM 發表
所以都話大部份果d人有「斯德哥爾摩症侯群」,

在一個封閉不能輕易離開的空間內,

只有拜服,臣服,像自己活得像是這威權的一份子,

從而這威權就會保護埋你,一套自我保護機制。
...
論你那証候群

怎能不提香港與台灣?
香港及中華民國被日本打到殘
現卻是日本最大支持者

建議樓主如果想話人地無根據的話起碼自己要有有啲根據先。_

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-3-21 10:20 AM 發表

論你那証候群

怎能不提香港與台灣?
香港及中華民國被日本打到殘
現卻是日本最大支持者
即係點?

我唔屌佢老母,

仲同佢買野,去佢度旅行,

就係通番賣國,漢奸賣國賊?

有冇一點理智?

咁同果d反韓,不批鬥自己周圍的人,

就係反革命右派走資派有咩分別?

都係果句啦,
要反,德國同成個歐洲都好大仇,
應該話歐洲國國,古國,
之間都打過幾百年仗,英法,法德,德俄,法俄,
佢地要計,計到幾時開始?

咁西奴又是咩貨色呢?
引用:
原帖由 dmcgory 於 2017-3-20 09:13 PM 發表
千百年的

奴性

終蟈人就是

下賤
筆下風雲:市民好騙 政客醜陋

不知是港人特別善忘,還是零舍好騙,一個被喻為史上最廢財爺、在前朝民望長期墊底的曾俊華,如今竟搖身一變成為團結香港的新希望,所到之處莫不受到市民簇擁歡呼,廢柴當沉香,肉麻當有趣,豈不怪哉?

毫無疑問,鬍鬚曾的公關工程做得比林鄭月娥和胡國興出色,但不論包裝多麼漂亮,最廢就是最廢,做了九年多財爺連加減數也不會算,任內表現乏善可陳,如今竟然因為說了一、兩句門面話,市民就不計前嫌,青眼有加,要求何其低也。

如果說市民霧裏看花,好騙還情有可原,那麼連反對派也跟着起鬨,則未免太過醜陋。遠的不說,就說三年前財政預算案發表之後,反對派群起圍攻曾俊華,不是罵他守財奴,就是鬧他不知民間疾苦,為阻止財政預算案過關,不惜在立法會馬拉松式拉布,結果預算案拖到六月才通過,令港府墮入財政懸崖,逾六十個政府部門足足有三星期無法發薪。

同一班政客,三年前對鬍鬚曾咬牙切齒,三年後成為其忠實支持者,舉凡不投票給鬍鬚曾的選委均一律視為賣港賊,連胡國興也被指為鎅票黨,不是太可笑嗎?

當然,受人錢財替人消災,反對派背後都是聽一個人指揮而已,漢奸黎叫他們吃屎,他們不敢不吃;漢奸黎愛上鬍鬚曾,他們不敢不愛。

引用:
原帖由 paul3409 於 2017-3-21 10:17 AM 發表

只有拜服,臣服,像自己活得像是這威權的一份子
從來都係弱者臣服強者嫁啦
點解你成日講哩d不切實際既說話呢?

你話人地拜服、臣服
反對派何嘗又唔係拜服、臣服於暴力、強權、威權?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-3-21 06:26 AM 發表

中共不是一個獨裁者,中共是一個政團,這個政團曾犯過錯,就是立國之初政團的組成還未成形時,被一個權術極高的獨裁者舞弄朝政二十多年,令大家對中共有成見。不過這經已是40多年前的事,亦只是一個人一個時期的問 ...
兄弟深得我心!!

最後我想講的係,

不要再為無腦的國族主義,

威權主義遮蔽自己的心智,

信一個人或單一組織,

不如信自己,

由自己選擇的,

選擇錯了就自我承認,

給自己機會再選過,

而唔係一切不聞不問,

交由單一[主宰]全權選擇,

只信任這[主宰]的決定,而必定跟從,

現實上有無所不能的[主宰]的嗎?

引用:
原帖由 paul3409 於 2017-3-21 11:13 AM 發表
最後我想講的係,

信一個人或單一組織,

不如信自己,

由自己選擇的,

選擇錯了就自我承認,

給自己機會再選過,

而唔係一切不聞不問, ...
有權有勢有錢有實力就有得選擇
自己想乜都唔做就想同強者平起平坐
根本係發夢

引用:
原帖由 kim_12346 於 2017-3-21 11:15 AM 發表

有權有勢有錢有實力就有得選擇
自己想乜都唔做就想同強者平起平坐
根本係發夢
你想製造、造就[有權有勢有錢有實力]就咩都得的社會,

咁你可以繼續,

我就想追求無以上的都可以活的像一個[人]的社會。

引用:
原帖由 paul3409 於 2017-3-21 11:22 AM 發表

你想製造、造就[有權有勢有錢有實力]就咩都得的社會,

咁你可以繼續,

我就想追求無以上的都可以活的像一個[人]的社會。
我冇講有權有勢有錢有實力就咩都得
但肯定比起冇果d人有更多選擇同好處
而正因為有比起冇有更多選擇同好處
人先會有動力去努力工作讀書鍛練
你講果套有同冇都一樣既社會
我相信冇人會追求

引用:
原帖由 kim_12346 於 2017-3-21 11:31 AM 發表

我冇講有權有勢有錢有實力就咩都得
但肯定比起冇果d人有更多選擇同好處
而正因為有比起冇有更多選擇同好處
人先會有動力去努力工作讀書鍛練
你講果套有同冇都一樣既社會
我相信冇人會追求
咁我想問你有同無的,

佢地的選擇權有咩唔同?

我呢就覺得投票權一樣,提名權都應該差無幾,

被尊重,人身安全,自由,法律面前都應一樣,

你的那套呢?請清楚點,

兩者的選擇權待遇有咩唔同。

[ 本帖最後由 paul3409 於 2017-3-21 11:41 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 paul3409 於 2017-3-21 11:13 AM 發表
最後我想講的係,

信一個人或單一組織,

不如信自己,

由自己選擇的,

選擇錯了就自我承認,

給自己機會再選過,

而唔係一切不聞不問, ...
呵呵,我反對民主制度就係因為唔信你,俾張選票你係損害國家,損害香港。

引用:
原帖由 paul3409 於 2017-3-21 11:39 AM 發表

咁我想問你有同無的,

佢地的選擇權有咩唔同?

我呢就覺得投票權一樣,提名權都應該差無幾,

被尊重,人身安全,自由,法律面前都應一樣,

你的那套呢?請清楚點,

兩者的選擇權待遇有咩唔同。
選擇權當然不同
有錢我可以請厲害的律師為我辯護
有權我可以動用權力影響更多的人和事

你就主張人人都應該放棄努力工作、讀書
追求人人平等、沒有階級的社會?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]