• 瀏覽: 15,980
  • 回覆: 300
  • 追帖: 1
香討有個功能叫[只看該作者],

重重複複答完又答的,自己睇我的回覆,

黎黎去去又係[反彈],中國好香港好,

係咩?

要有咩理由想香港衰,國家衰?

幾十年的權鬥,運動,夠唔夠足夠理由同示範了?

點防止又再發生?

強力鎮壓?更中央集權?

題目:

其實講咁耐,我係唔明d所謂藍絲建制派,

對中央(共產黨)的信任邊度黎?

中央選的特首必是好的?

中央一定想香港好的?

中央一定想國家好的?

點解?

有冇監測?

有冇資訊自由?

你點知?佢反口果時,做唔到果時點算?

一種無名無根據的信任,

依據的係衣幾年的所謂進步?

其實有冇一點理智?

窮的慘的果代都仲未死,

佢果時整得你唔夠慘?

你仲信佢?

有冇人答到我你的根據係咩?

窮果時你又會點做?

我見到的果D盡是窮的低下層,盲目無根據失理智地信任中央,國族主義,威權主義者,最上一層的為個人利益投靠中央換取官商勾結,不理好醜。

大部分有識之士,社會中層的都知道無可能信任衣個所謂中央政府。

原帖由 亂9咁ban人 於 2017-3-20 09:16 PM 發表
中央選的特首必是衰的
中央一定想香港衰
中央一定想國家衰
慣常技倆的「反彈」,

就係不是必定的係或唔係,

所以要有制度去監察,改變,資訊自由,

靠皇上自己發「罪己詔」嗎?

斯德哥爾摩症侯群:
所以都話大部份果d人有「斯德哥爾摩症侯群」,

在一個封閉不能輕易離開的空間內,

對付一個暴力強權威權的力量,

只有拜服,臣服,像自己活得像是這威權的一份子,

從而這威權就會保護埋你,一套自我保護機制。

共產黨好恐怖架,好勁架,無所不能架,做咩都得架在中國,

你一係同佢死過打過,如果唔係鬥佢唔贏架。

所以和諧點,同佢好好相處,佢就自自然然會俾好處你,著數你,中國好香港好。

但係咩?

若他真的是無所不能,為甚麼要顧忌你的死活?

他的無所不能,只是做甚麼都無成本,

話捉就捉,話關就關,話㫃就㫃,

唔洗講道理及原因更不用法律,

咁的話點解佢要為大家好,

唔只為佢自己一個好?

無成本的犯罪為甚麼不做?

另外果d外敵呀亡我之心不死呀,

其實只不過係團結內部轉移矛盾及問題的借口,

佢真的理外敵傷不傷害人民?

佢自己都傷害緊啦,

我得人地就唔得?

原帖由 kim_12346 於 2017-3-21 04:04 PM 發表

根本就唔係真假問題
你根本冇"買包"呢個想法
所以真假根本唔關事
你係想喺面包鋪入面買牛扒
所以真係唔洗再講,

位位都係誅心論,

你認為我,我認為你,

何謂中餐,何謂西餐?何謂包,何謂牛?

誰定義?

權威定義?

少數服從多數定義?

如果事實這一切都只係[愛國愛港]四字的話,

講你聽這是永遠量化不到,定義不到的,

不管權威又好,受愛者都好,

因為只係主觀情感感受,

你話你係,我話你唔係,

咁係定唔係?

用這些模糊不清,不能客觀的標準,

再用埋猜心思,誅心論,

我覺得你問問題就係為左搞事,

唔答應我全部無理的要求就係不愛我,

黨政權就係等於國,

國就係民族就係權威就係最大的,

黨=國=族=威=大。

我話點就點,

咁仲有咩討論空間?

只有[取悅]空間?

如果你都同意以上的,

咁真係唔洗傾,

因永遠沒結果。

都係[你認為]或[我認為]吧了

中央選的特首必是衰的
中央一定想香港衰
中央一定想國家衰

引用:
原帖由 paul3409 於 2017-3-20 09:04 PM 發表
其實講咁耐,我係唔明d所謂藍絲建制派,

對中央(共產黨)的信任邊度黎?

中央選的特首必是好的?

中央一定想香港好的?

中央一定想國家好的?

點解?

有冇監測?

有冇資訊自由?

你點知?佢反口果時,做唔到果時點算?

一種無名無根據的信任,

衣據的係衣幾年的所謂進步?

其實有冇一點理智?

窮的慘的果代都仲未死,

佢時整得你唔夠慘?

你仲信佢?

有冇人答到我你的根據係咩?

窮果時你又會點做?

我見到的果點盡是窮的低下層,盲目無根據失理智地信任中央,國族主義,威權主義者,最上一層的為個人利益投靠中央換取官商勾結,不理好醜。

大部分有識之士,社會中層的都知道無可能信任衣個所謂中央政府。
有趣...請舉例
不要言中無物

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-3-20 09:16 PM 發表
中央選的特首必是衰的
中央一定想香港衰
中央一定想國家衰
慣常技倆的「反彈」,

就係不是必定的係或唔係,

所以要有制度去監察,改變,資訊自由,

靠皇上自己發「罪己詔」嗎?

引用:
原帖由 GPR 於 2017-3-20 09:28 PM 發表

有趣...請舉例
不要言中無物
舉咩例?

第二句中央選的特首做例得唔得?

引用:
原帖由 paul3409 於 2017-3-20 09:32 PM 發表
舉咩例?
第二句中央選的特首做例得唔得?
回應, 為什麼唔得...
請回答...為什麼???

正解:係由對泛民既唔信任度黎!

樓主,將你D問題入面嘅《中央》改為《犯民》,然後你答一次俾大家睇下?

單係公民黨做嘅「好事」已經一大堆啦!

其實林鄭及薯片都係建制中人,薯片更無能兼無恥,泛民旨在拖垮香港,撐薯片嘅人,又甘心俾人利用,旨在同中央鬥氣,咁樣鬥氣,點可能唔撕裂,所以泛民及其支持者根本沒有資格叫人修補撕裂,團結社會,佢地本身就係撕裂的始作俑者。

咁我對泛民不信任可以下次唔選佢,

對中央不相信可以點?

你唔明個分別係邊度?

唔係換個「名詞」就等於一樣架衣個世界!

引用:
原帖由 GPR 於 2017-3-20 09:48 PM 發表

回應, 為什麼唔得...
請回答...為什麼???
因為林鄭處事手法有問題,

丁屋,皇后碼頭,政改多方平台,禁宮,退保諮詢,

到衣家選特首,

講左當做左,

你信任衣個人,

講得出做得到嗎?

引用:
原帖由 小奇ck 於 2017-3-20 10:25 PM 發表
樓主,將你D問題入面嘅《中央》改為《犯民》,然後你答一次俾大家睇下?

單係公民黨做嘅「好事」已經一大堆啦!
我諗呢個都係一個主要原因,香港作為國家一部份,沒有一個理由會想自己的地方衰。返而想撈政治油水果一班就有千萬個理由搞冧香港。我唔相信果班政治人物會係不求利益而為人服務,你試下叫飯議員唔好出糧,佢啋你都有味。仲有果d所謂民主國家,為左拖誇其他對佢有威脅既國家無所不用其極,不過居然仲有咁多傻西當佢地救世主,我都跌晒眼鏡。你正正常常咁生活無人會搞你,你去搞搞震乜乜港獨佔中,你係國家領導唔出手都唔得啦。

中國經濟發展好,中港關係好,香港衰極有限,想信仲會發展得唔錯。反而被反中人士管治,後果不堪設想,但果班收老美黑金既政治人物一定盤滿砵滿。民生問題理9你

其實講咁耐,我反而係唔係幾明, 尐所謂黃 C 反對派,

對幕後金主的信任邊度黎?

唯一既解釋, 就係佢地打機睇漫畫大, 冇乜歷史觀.

自己上網睇下, 當年米軍係越南, 話走就走, 留低幾多走狗上唔到天台既直昇機 ?

https://stampsy.com/stamp/16595

仲有, 當年為左同中國建交, 一腳踢台灣出聯合國 , 搞到幾多國民黨人仲慘過死老豆 ?

依家噹撈針話要見習大, 同中國發展大國夥伴關係, 要傾未來 50 年中美點樣行埋,

如果傾得成, 話唔定噹撈針唔止咳黃 C 水喉, 連「黃C 絕密快勞」都整個 copy 當投名狀送俾習大都未定.   

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]