• 瀏覽: 1,898
  • 回覆: 24
當年幾多中介破產,呢條雙非水喉,先係最難做

幾多得益者不知幾憎CY

私院中間有想俾錢CY,希望CY唔好禁私院。

CY好波

-----

歷史:

2012年4月,香港候任行政長官梁振英表示不能保證在2013年於香港出生的「雙非嬰兒」可以取得香港永久居留權,而香港社會的共識是雙非嬰兒「不是香港解決人口老化的正途」。[44]同年4月26日,醫院管理局決定停止接受非本地孕婦在該年及次年的預約分娩,確保本地孕婦在公立醫院可優先使用產科服務。[45]隨「零雙非」政策的實施,香港所有公立醫院無限期停止接受非本地孕婦預約分娩,所有私立醫院也停止接受雙非孕婦在2013年1月1日或以後的預約分娩,[46]不過2013年以後仍有一些雙非孕婦進入香港產子,有人因為入境時虛報懷孕狀況被定罪及判處入獄。

限奶同停一簽多行呢?

所以醫學界反對CY 和 CY 繼任人...

引用:
原帖由 Anti_block 於 2017-3-20 03:26 PM 發表
所以醫學界反對CY 和 CY 繼任人...
利字當頭

呢個咪叫低能囉, 有錢有質素嘅富二代移民唔要, 收埋啲窮撚廢青。
應該用啲無能力生存又日日等政府打救嘅垃圾送返大陸換返啲富二代落嚟, 行精英制

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2017-3-20 03:30 PM 發表
呢個咪叫低能囉, 有錢有質素嘅富二代移民唔要, 收埋啲窮撚廢青。
應該用啲無能力生存又日日等政府打救嘅垃圾送返大陸換返啲富二代落嚟, 行精英制
識行你話佢唔識游水
識游水你話佢唔識飛
又識行又識游水又識飛........你話佢唔能係人

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-3-20 03:36 PM 發表

識行你話佢唔識游水
識游水你話佢唔識飛
又識行又識游水又識飛........你話佢唔能係人
你咁偏頗真係無嘢好講, 只不過我諗好多人都唔同意佢呢項拒絕有質素移民嘅建議, 當時市民係認為要拒絕承認衝急症室出世嘅小朋友得到香港人嘅身份, 而不是咁樣一刀切囉。
有錢嘅就唔准移民, 窮撚就逾期居留穿羊水衝急症室就有身份證, 咁都算德政? 唔好笑死人啦!

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2017-3-20 03:43 PM 發表

你咁偏頗真係無嘢好講, 只不過我諗好多人都唔同意佢呢項拒絕有質素移民嘅建議, 當時市民係認為要拒絕承認衝急症室出世嘅小朋友得到香港人嘅身份, 而不是咁樣一刀切囉。
有錢嘅就唔 ...
雙非與移民是兩個完全唔同既概念, 亦與單程證性質完全唔同

移民, 不論投資, 優才, 專才.....我完任唔反對,
單程證, 是歷史留下既問題, 原因是家庭團聚, 呢個制度我既立場是可以開放討論

雙非, 一班政棍法棍利用法律灰色地帶制造出來既on能9政策, 唔理衝來香港生仔既係窮能或有錢人, 都是百害而冇一利, 唯一得益既, 就係果理大做雙非產子生意既醫棍

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-3-20 03:52 PM 發表

雙非與移民是兩個完全唔同既概念, 亦與單程證性質完全唔同

移民, 不論投資, 優才, 專才.....我完任唔反對,
單程證, 是歷史留下既問題, 原因是家庭團聚, 呢個制度我既立場是可以開放討論

雙非, 一班政棍法棍 ...
一個有錢嘅大陸富代如果由細開始喺香港成長到18歲, 未計父母會因為團聚申請移民落根香港, 單單子女居住教育投資額租樓計都起碼700萬, 如果計埋精英訓練投資動輒千萬計, 點會對香港無益處呢?將富二代同窮撚拉埋一齊講從一開始已經唔合理

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2017-3-20 04:09 PM 發表

一個有錢嘅大陸富代如果由細開始喺香港成長到18歲, 未計父母會因為團聚申請移民落根香港, 單單子女居住教育投資額租樓計都起碼700萬, 如果計埋精英訓練投資動輒千萬計, 點會對香港無益處呢?將富二代 ...
一個雙非租樓比左700萬...我當你岩, 咁除左業主收左700萬租外, 有咩好處?你中意多D大陸人來同你搶貴D租?
照係咁講, 不如唔好出辣招啦, 大陸人來港買樓多多益善咪仲好? 使鬼比張身分證來換雙非租樓?

仲有雙非父母我識得唔多, 兩三個啦, 全部中產, 佢地生完仔後, 冇一個在香港生活及讀書, 全部在大陸讀私校....個個都話當年一時衝動走來香港生仔好on9.....有咁上下錢, 為咩要骨肉分離? 或父母中淺港兩邊走咁辛苦?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-3-20 04:31 PM 發表

一個雙非租樓比左700萬...我當你岩, 咁除左業主收左700萬租外, 有咩好處?你中意多D大陸人來同你搶貴D租?
照係咁講, 不如唔好出辣招啦, 大陸人來港買樓多多益善咪仲好? 使鬼比張身分證來換雙非租樓?

仲有雙非父 ...
除咗居住外, 唔駛買日常用品? 唔駛補習? 唔准讀私立名校? 唔駛消費娛樂? 過年過節唔准買禮物返大陸俾父母親人?
可以咁講一個十零歲嘅富二代一個月娛樂開銷分分鐘已經係一個廢青一年收入啦!經濟貢獻邊個大啲先?仲未計成長後搭路幫親友喺香港投資同管理資產喎

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2017-3-20 05:00 PM 發表

除咗居住外, 唔駛買日常用品? 唔駛補習? 唔准讀私立名校? 唔駛消費娛樂? 過年過節唔准買禮物返大陸俾父母親人?
可以咁講一個十零歲嘅富二代一個月娛樂開銷分分鐘已經係一個廢青一年收入啦!經濟貢獻邊 ...
你諗掂個BB在香港比邊個揍先講啦......不設實際...錢唔係咩都買到架, 唔好坐在電腦前靠估就能知萬物啦

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-3-20 05:16 PM 發表

你諗掂個BB在香港比邊個揍先講啦......不設實際...錢唔係咩都買到架, 唔好坐在電腦前靠估就能知萬物啦
你無知唔怪你, 我識好多呢類家庭會用探親申請亞媽落嚟香港全職照顧小朋友, 加埋可以用工作簽證派管家落香港再喺香港請工人, 司機之類, 小朋友根本唔會無人照顧。
會出現你講嘅情況就唔係有錢人啦, 分分鐘連私家醫院生仔嗰廿零萬都無錢找數啦!

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2017-3-20 05:29 PM 發表

你無知唔怪你, 我識好多呢類家庭會用探親申請亞媽落嚟香港全職照顧小朋友, 加埋可以用工作簽證派管家落香港再喺香港請工人, 司機之類, 小朋友根本唔會無人照顧。
會出現你講嘅情況就唔係有錢人 ...
所以話你以為坐係度幻想能知天下事
大能把錢學你咁講做實做到, 但大能把錢既人, 有冇需要咁做?...為左張香港身分證麻煩自己?

事實上, 雙非除左窮西, 最多反而係國內中產, 對中產來講, 又太過麻煩....你唔信冇辦法

昌哥

不要浪費精力

他此類黃絲帶本土
隨時每一天都是反新移民
今天要來為反而反

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]