• 瀏覽: 49,788
  • 回覆: 1,039
  • 追帖: 6
唔該黃錦星係2019年前搞好所有回收既配套,例如木材,玻璃,皮革,廚餘等等,否則香港巿民一定屌死你

妖民措施, 其實對環境幫助不大. 

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-3-20 12:17 PM 發表
唔該黃錦星係2019年前搞好所有回收既配套,例如木材,玻璃,皮革,廚餘等等,否則香港巿民一定屌死你
政府錢就識收,
回收既配套無改善過,
回收行業又無支援,
就黎回收業都無人做.

引用:
原帖由 陳晴 於 2017-3-20 12:20 PM 發表

政府錢就識收,
回收既配套無改善過,
回收行業又無支援,
就黎回收業都無人做.
根本係未有相關配套下而夾硬收固體垃圾費只會適得其反,有錢人唔會介意果一百幾十,但草根就會鞋鞋聲,班官未窮過只係用自己角度去睇任何一件事,個個月逗十幾廿皮但完全冇能,咁我做都佢個位都得啦

就好似廚餘咁,除左可以回收來做肥料仲有一個更大既巿場就係做魚糧,但政府班膠官完全冇理過呢樣野

D環保L真係麻L煩

即係買垃圾袋?

下有對策,將D垃圾整碎沖落馬桶,攞出街掉等等

點解要打擊窮人,依d究竟是咩施政

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2017-3-20 12:13 發表
垃圾徵費「殺到」 專用袋最平每月22.5元初期免費

1/1環保署設計四款家居專用垃圾袋,四款專用垃圾袋分別為五公升、十公升、十五公升及二十公升,有平口袋及背心袋兩款。

政府今日公布都市固體廢物收費詳 ...
有無"個人免稅額"?例如頭5蚊的膠袋唔洗俾錢,帶身份証去民政事務署領取。

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-3-20 12:35 發表
即係買垃圾袋?
好似話係向指定的地點(政府部門)買,幾毫至幾蚊一個。

初時可能禁到某些狂掉垃圾的人或商戶,但後來唔知會唔會多了搵垃圾堆的人,環保業亦會因為少了人掉垃圾而衰退,本地GDP下降等等。。。

黃錦星 十個光頭 九個跳制 住唐樓倒落街邊D垃圾筒 又點計數

[ 本帖最後由 來自星星的你 於 2017-3-20 01:03 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2017-3-20 01:03 PM 發表

村屋同唐樓應該吾洗比喇
WOW 光頭佬諗D嘢 好跳制下

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]