• 瀏覽: 49,781
  • 回覆: 1,039
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 股聖領導班子 於 2017-3-20 13:11 發表

但我家垃圾袋是每月由屋苑管理處派發😂😂唔好話我知大廈向政府部門買,再加我管理費,我會嘔🤢
內文提到私人屋苑是由私人處理廢物公司運去指定廢物處理站,政府會按重量收費,在由該管理公司按戶數向住客平分費用。

「隔夜餸或廚餘放在雪櫃一兩日,不會有臭味,儲埋先用一個袋,不用每日耗用一個。」

每個家庭買多個雪櫃擺垃圾

第時幫政府生產垃圾袋既廠家, 真係發過豬頭, 人人強迫性要用佢, 真係上市在望...

收費真係可以解決???

甘叫D去餐廳食飯,起樓時候,廚房作廢,

即係叫大家做好分類回收
但政府有無配合呢?

無果樣搞果樣環保L食屎, 又唔搞源頭減廢? 環保L死晒最環保!
引用:
原帖由 jfavejfave 於 2017-3-20 12:13 PM 發表
垃圾徵費「殺到」 專用袋最平每月22.5元初期免費

1/1環保署設計四款家居專用垃圾袋,四款專用垃圾袋分別為五公升、十公升、十五公升及二十公升,有平口袋及背心袋兩款。

政府今日公布都市固體廢物收費詳 ...

去超市買嘢掉低晒D包裝俾收銀輕裝上路又得唔得呢
引用:
原帖由 amethyst33 於 2017-3-20 01:53 PM 發表
試問有邊個人生活係可製造0垃圾ga?! 一個正常家庭, 每日10-15公升垃圾真係唔出奇, 所以根本垃圾徵費, 就等同要向人呼吸徵費一樣... 你話要市民減少垃圾, 而唔係0垃圾喎, 所以理應有個豁免額, 每日10或15公 ...

垃圾收費最大既目的, 因想香港人做好源頭分類, 把垃圾掉落垃圾袋之前, 先把廚餘, 紙, 膠, 玻璃, 金屬......等可循環既野分類出來, 剩低既先掉去堆填區

所以要關心既係, 分類左之後既收集, 回收, 再造.....呢D過程如何安排, 及有咩配套......如冇配套, 真係晒九氣

如做好配套, 一個月比幾十蚊, 掉垃圾之前做多少少野, 我唔介意.....台,日,韓..都得, 唔通香港人既質素自認差過佢地嗎?

同意, 正PK
引用:
原帖由 陳晴 於 2017-3-20 12:20 PM 發表

政府錢就識收,
回收既配套無改善過,
回收行業又無支援,
就黎回收業都無人做.

放唔入垃圾袋的又點掉? 叫環保L同高官出嚟同我食L咗佢
引用:
原帖由 blueram2018 於 2017-3-20 12:49 PM 發表

有無"個人免稅額"?例如頭5蚊的膠袋唔洗俾錢,帶身份証去民政事務署領取。

點解無議員出聲反對?

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-3-20 02:40 PM 發表
同意, 正PK
好奇怪, 環保團體及政府, 我好似真係未聽過佢地有咩方法處理回收問題

單靠私人市場, 有錢賺有人做, 冇錢賺冇人做...食屎都得啦......政府應該主導回收業, 冇錢賺既補貼都要, 唔係收左膠袋稅及垃圾袋稅D錢用來做乜? 政府出高薪或補貼市民做回收業, 好過用來養懶人

根本100%無理由!!私人物業都要比錢,呢條政府都on l 9既!!你幾時比番d管理費我!!?

很奇怪, 連3個候選人都無提過呢個咁擾民既野........
市民又無問,   議員又唔理,   硬實行 假X 詢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]