• 瀏覽: 49,774
  • 回覆: 1,039
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 caihk 於 2017-3-20 04:53 PM 發表

嘩甘都得?
大把呢D人,我屋企棟樓每晚點零鐘都有人係樓上掟成大袋垃圾落街.....................所以如果係配套唔足夠而仲要收垃圾費既情況下,我估仲多呢D事

引用:
原帖由 Frankym 於 2017-3-20 01:37 PM 發表
到時街上的垃圾筒會爆滿,最終決定取消所有公共垃圾筒,到時行街每個人都要儲埋D垃圾拎番屋企
哈日族 應該好開心

到時大把人就咁掉, 夠薑垃圾阿姐唔執, D人頂唔順發臭咪媽差垃圾阿姐, 垃圾阿姐都係打份工, 一定照清, 其他人見阿姐冇比錢都清, 自己仲點會咁笨比錢, 到最尾咪爛尾收場

引用:
原帖由 blueram2018 於 2017-3-20 12:52 發表

好似話係向指定的地點(政府部門)買,幾毫至幾蚊一個。

初時可能禁到某些狂掉垃圾的人或商戶,但後來唔知會唔會多了搵垃圾堆的人,環保業亦會因為少了人掉垃圾而衰退,本地GDP下降等等。。。
環保署又多左收入

香港人,係時候表現高尚情操。。。但唔睇好羅。

黃局長出咁政策跟本行不通,即糸增加街道垃圾和廢物!

最環保方法應該係一支火箭射晒啲垃圾上太空

到時隨街都係垃圾. 啲人返工返學每人手執一小袋. 轉角冇人見到就掉佐佢. 大廈天井垃圾堆積如山. 甚至有人半夜三間打開窗倒垃圾落街. 高空擲物會多咗⋯⋯

引用:
原帖由 3x7 於 2017-3-20 05:10 PM 發表
黃局長出咁政策跟本行不通,即糸增加街道垃圾和廢物!
呢個友 叫垃圾局長,  真係不為過

政府成日為左搶香港人錢。。。冇所不用其極

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-3-20 04:31 PM 發表

都要有足夠配套先得架,得把口話源頭減廢有L用咩,就算廚餘少極都有廚餘,一家人當每日有100克廚餘,咁全港咁多個家庭一日會有幾多廚餘呀?果D廚餘可以回收用黎做肥料或魚糧,點解政府又唔做呢D套配呀?人地台 ...
的確 台灣係有廚餘回收,所以廚餘一樣係要垃圾分類出來,放置垃圾車個收集員旁邊,廚餘亦唔需要專用垃圾袋。

以前我剛來時候唔知,將廚餘同其他不可以回收垃圾一齊,後來見其他人掉垃圾時,有另外一袋廚餘,所以後來識得分出來。

其實住大樓冇咁麻煩,每層都有回收箱,亦唔需要市用專用垃圾袋。

駛唔駛過立法會, 有冇得反對?

請問現時製造 垃圾袋的供應商及工人點算?  全部變失業 ? 有否諮詢?
(呢家 $1X 蚊有100個果D)

引用:
原帖由 razcphae 於 2017-3-20 04:58 PM 發表
買野D膠以後袋點處理?依家我用梨做垃圾袋
應該要裝廚餘。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]