• 瀏覽: 49,795
  • 回覆: 1,039
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 luckyguy7788 於 2017-3-20 04:28 PM 發表
如果幾十萬戶不合作買袋,咁政府又點處理呢?何況香港係幾百萬戶人口。點執法?點服眾?
好奇怪.................班政客有冇討論下和諗過個後果?

引用:
原帖由 PSlovingyou 於 2017-3-20 04:14 PM 發表

香港人太習慣方便, 樣樣左手嚟右手掉
完全唔諗廢物問題有幾嚴重

自私!
都要有足夠配套先得架,得把口話源頭減廢有L用咩,就算廚餘少極都有廚餘,一家人當每日有100克廚餘,咁全港咁多個家庭一日會有幾多廚餘呀?果D廚餘可以回收用黎做肥料或魚糧,點解政府又唔做呢D套配呀?人地台灣同日本都有廚餘回收,但香港呢?

另外香港有木煤生產公司,佢地都話收唔夠木材去做木煤,點解政府又唔同呢D公司合作係全港既屋邨搞回收木材既活動呢?

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2017-3-20 04:28 PM 發表

正苦有藉口通街裝天眼了
晚上咁黑,證據不足。而且天眼睇到幾多層,全港裝幾十萬天眼?

到時天眼又會比人噴黑........

我唔用袋,環保丟,你吹呀?

黃屍唔值此價錢

Really need to 吊 "王減升" 老母,   人地派錢佢唔跟,  搶市民錢就好狼, 一定唔俾------免養肥班狗賊 .
DKLMO wong kam shame !!

好想知係點運作,係咪定時定候自己攞落街俾垃圾車收?
如果係,咁收大廈垃圾嗰啲工人咪會失業。

以後d膠袋唔可以做垃圾袋!吊高你啦!講環保唔種多d樹

如果係環保一早已經可以用來發電,點解要大家俾錢

引用:
原帖由 Frankym 於 2017-3-20 01:39 PM 發表
到夜晚由窗口掉落街
嘩甘都得?

到時啲香港人肯定攞落街就街掉

買野D膠以後袋點處理?依家我用梨做垃圾袋

香港彈丸之地, 食環保飯的不阻你出糧,但攪環保不要太認真, 怎樣做也對環境起不大作用。

引用:
原帖由 jam00852 於 2017-3-20 03:38 PM 發表
夜媽媽掉係人地門口當係人地既垃圾
唔好做埋甘多陰質野

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]