• 瀏覽: 49,783
  • 回覆: 1,039
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 jfavejfave 於 2017-3-20 01:06 PM 發表

成邦高官,個個差不多~白痴
準備成街垃圾啦 隻光頭佬話 叫執法部門加強執法喎 佢都硬擦膠嘅 人地點會日光日白比你捉吖 係咪先

引用:
原帖由 blueram2018 於 2017-3-20 12:52 PM 發表

好似話係向指定的地點(政府部門)買,幾毫至幾蚊一個。

初時可能禁到某些狂掉垃圾的人或商戶,但後來唔知會唔會多了搵垃圾堆的人,環保業亦會因為少了人掉垃圾而衰退,本地GDP下降等等。。。
但我家垃圾袋是每月由屋苑管理處派發😂😂唔好話我知大廈向政府部門買,再加我管理費,我會嘔🤢

拎落街掉,多多公共垃圾桶都唔夠

引用:
原帖由 股聖領導班子 於 2017-3-20 01:11 PM 發表

但我家垃圾袋是每月由屋苑管理處派發😂😂唔好話我知大廈向政府部門買,再加我管理費,我會嘔🤢
咪就係 已經交咗管理費 管理費已經包埋清垃圾 重要人比錢 死人光頭星 食塞米 不知民間疾苦 小巿民攞政府D補助就要過幾關 政府攞小市民錢 易過借火

引用:
原帖由 neptunesea 於 2017-3-20 01:14 PM 發表
拎落街掉,多多公共垃圾桶都唔夠
小心比人票控

引用:
原帖由 來自星星的你 於 2017-3-20 01:18 PM 發表

小心比人票控
掉入街上的公共垃圾桶都會票控?

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/863155/

改革垃圾站,增設閉路電視

"隔夜餸或廚餘放在雪櫃一兩日,不會有臭味..."嘩, 呢D渉及衛生問題喎, 真係要市民用自己健康教飛, 班人真係搞環保搞到走火入魔......

到時街上的垃圾筒會爆滿,最終決定取消所有公共垃圾筒,到時行街每個人都要儲埋D垃圾拎番屋企

到夜晚由窗口掉落街

試問有邊個人生活係可製造0垃圾ga?! 一個正常家庭, 每日10-15公升垃圾真係唔出奇, 所以根本垃圾徵費, 就等同要向人呼吸徵費一樣... 你話要市民減少垃圾, 而唔係0垃圾喎, 所以理應有個豁免額, 每日10或15公升, 超出就要徵費, 咁都話合理d吖, 而且事前政府更應做好回收配套, 而家似係政府要掠水, 多過似搞環保...

另類稅基

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2017-3-20 01:03 PM 發表

村屋同唐樓應該吾洗比喇
可以直接買垃圾袋,食環收垃圾

引用:
原帖由 股聖領導班子 於 2017-3-20 01:11 PM 發表

放心,管理費老奉年年加

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]