• 瀏覽: 25,605
  • 回覆: 685
  • 追帖: 2
+23
全民退保在英國實行多年,成功保障老人退休生活。
全民退保是要後生時供款不是白吃。基本三千五,再按後生供款多少而有所增加,只係優化強積金同長生津等銀行保險公司食水深問題,根本條數可一路實行一路每十年檢討,不存在爆煲問題。
只有公務員和保險業唔想自已利益受損而妖魔化全民退保及倡議者。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-3-20 02:25 PM 發表

其實反對可以有好多理由,

不過如果父母在堂仍然反對,就好過分,因為全民退保與免費教育/公營醫療,基本上係同一樣野,
其中一個功能就係大家一齊出錢去做一件事,令風險減少。

例如免費教育,就會減少因爲 ...
每人養自己父母,點解要養埋懶人的父母先?
or

人人都自己儲錢退休,點解我要分錢比大使唔儲錢的人退休先?

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-3-20 02:33 PM 發表
全民退保在英國實行多年,成功保障老人退休生活。
全民退保是要後生時供款不是白吃。基本三千五,再按後生供款多少而有所增加,只係優化強積金同長生津等銀行保險公司食水深問題,根本條數可一路實行一路每十年檢討 ...
咁就唔係全民退保啦

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2017-3-20 02:31 PM 發表

但胡官係話HK大x把$$ wor hehe
似係d綜援9想R多份jar hehe
大把錢都會分薄,

而家所有全民退保的方案,都係會抵減綜緩,
例如未有退保前,綜援攞3600,有左退保,就會係退保3000,綜援600.........

所以,唔存在甚麼「R多份」。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-3-20 02:32 PM 發表

你講的情況的確係講緊年輕人普遍地養唔起老人家(唔係一個人的問題),所以社會先會養唔起。
至於點解你會認為香港日後點解年輕人會普遍地養唔起老人家,應該問番你,因為係你講的。

或者#36應該答到你,唔係我而家 ...
大部分人都等人養,返工就要交重稅畀錢全民一齊享受退保,咁邊個仲肯去返工先?到時無錢派退保咪要延遲退休囉。

引用:
原帖由 SixtyFour 於 2017-3-20 02:31 PM 發表

依家都無全民退保吖,你會唔會殺你阿媽吖?
但你講的情況的確係講緊年輕人普遍地養唔起老人家(唔係一個人的問題),所以社會先會養唔起。
唔殺老,唔棄老.......咁你想點解決?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-3-20 02:40 PM 發表

但你講的情況的確係講緊年輕人普遍地養唔起老人家(唔係一個人的問題),所以社會先會養唔起。
唔殺老,唔棄老.......咁你想點解決?
我唔覺得會養唔起父母wor,不過如果大部分人都唔返工,少部分人負責交重稅,邊個肯制先

引用:
原帖由 SixtyFour 於 2017-3-20 02:34 PM 發表

每人養自己父母,點解要養埋懶人的父母先?
or

人人都自己儲錢退休,點解我要分錢比大使唔儲錢的人退休先?
同免費教育/醫療......一樣,以前人地父母有份養你,今日咪夾份養人父母,

此外,大家一齊做,令風險降低,都係為自己父母。

引用:
原帖由 SixtyFour 於 2017-3-20 02:39 PM 發表

大部分人都等人養,返工就要交重稅畀錢全民一齊享受退保,咁邊個仲肯去返工先?到時無錢派退保咪要延遲退休囉。
講緊退休保障喎!退左休.......先有得攞喎!
你係唔係反對錯左野?

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2017-3-20 02:42 PM 發表

胡官幾時有咁up ar, 你自己作之ma hehe
呢啲係「背景資料」,你唔知係你的問題。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-3-20 02:42 PM 發表

同免費教育/醫療......一樣,以前人地父母有份養你,今日咪夾份養人父母,

此外,大家一齊做,令風險降低,都係為自己父母。
根本唔可以類比,你唔返工都可以拿錢的全民退保,就會好似歐豬咁越來越多懶人等人養。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-3-20 02:43 PM 發表

講緊退休保障喎!退左休.......先有得攞喎!
你係唔係反對錯左野?
唔使做啦,退休就有錢拿,使鬼儲錢退休咩

引用:
原帖由 SixtyFour 於 2017-3-20 02:46 PM 發表

唔使做啦,退休就有錢拿,使鬼儲錢退休咩
你#57及58兩個post 我一齊答。

首先,退保係講緊退休先有得攞,唔存在什麼唔做嘢的問題........

而且,退保最多只係講緊3千幾一個月,邊度會夠洗?!最多只係幫補下,因此唔會存在唔儲錢退休的問題。

引用:
原帖由 andonlyu 於 2017-3-20 10:44 AM 發表
香港夠唔係無地起樓咯. 不過係有心人特登阻撓.

"全民退保", "對老人家好一點" --> 啲子女去晒邊?
子女唔養父母, 要政府養?

積穀防饑, 有打算既人, 要過普通老年生活一定無問題.
有冇其他國家係有全民退休保障的。我唔識,可否參考一下。他們的稅率又是多少。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]