• 瀏覽: 25,647
  • 回覆: 685
  • 追帖: 2
+23
胡官將年青人的責任推俾政府!
香港有機會變成一個冷漠的城市!

引用:
原帖由 SixtyFour 於 2017-3-20 02:12 PM 發表

歐豬依家咪延遲退休年齡囉,遲吓可能100歲先准退休
全民退保有等於無,除非100歲都未死。
香港人口持續老化,唔洗好耐要70歲先可以退休

引用:
原帖由 SixtyFour 於 2017-3-20 02:09 PM 發表
胡官你做有心人就捐嗮你啲身家去做善事,唔好拿公帑派錢……
胡官:我吹下水姐

引用:
原帖由 yck26838 於 2017-3-20 02:19 PM 發表

香港人口持續老化,唔洗好耐要70歲先可以退休
未計吸引已經移民的香港人回來拿錢,計埋就起碼80嵗先可以退休。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-3-20 02:09 PM 發表

不想有全民退保取代強積金的不外乎用公帑替自已供成廿個巴仙強積金的高級公務員及有全民退保食長糧果批,加埋銀行保險界,呢類最怕市民生活無後顧之憂,如果唔係邊有人買保險,強積金邊有咁多佣抽?
其實反對可以有好多理由,

不過如果父母在堂仍然反對,就好過分,因為全民退保與免費教育/公營醫療,基本上係同一樣野,
其中一個功能就係大家一齊出錢去做一件事,令風險減少。

例如免費教育,就會減少因爲父母生意失敗、經濟短期起伏.........等令人無書讀的因素。
而全民退保亦係,子女生意失敗/失業/病故,短期內都唔會影響到老人家。
即係大家生活都可以比較安定啲。

所以反全民退保的人同我講會養老豆老母..........好難令人信。

[ 本帖最後由 CB1668_2 於 2017-3-20 02:33 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 SixtyFour 於 2017-3-20 02:12 PM 發表

歐豬依家咪延遲退休年齡囉,遲吓可能100歲先准退休
全民退保有等於無,除非100歲都未死。
你咁講,即係代表香港遲早有一日要殺哂啲老人家,或者好似猶山節考咁棄。

因為成個社會整體而言都養唔起老人家,即係普遍而言,一般人都養唔起父母。

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2017-3-20 02:18 PM 發表

下, 全民退保會分薄左綜援 hehe
退保
咁即是65歲前後都可以食阿公,香港想唔變歐豬都好難了

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2017-3-20 02:18 PM 發表

下, 全民退保會分薄左綜援 hehe
退保
社會資源去左全民退保,去綜援的資源會好可能相對會少左,最少無咁重綜援夠唔夠的問題。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-3-20 02:27 PM 發表

你咁講,即係代表香港遲早有一日要殺哂啲老人家,或者好似猶山節考咁棄。

因為成個社會整體而言都養唔起老人家,即係普遍而言,一般人都養唔起父母。
你養唔起父母?點解呢?

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2017-3-20 10:46 AM 發表
糊官,全民退保,錢從何來
全民退保,後生果班的工資日後要立重稅先得。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-3-20 02:27 PM 發表

依家都無全民退保吖,你會唔會殺你阿媽吖?

引用:
原帖由 SixtyFour 於 2017-3-20 02:29 PM 發表

你養唔起父母?點解呢?
你講的情況的確係講緊年輕人普遍地養唔起老人家(唔係一個人的問題),所以社會先會養唔起。
至於點解你會認為香港日後點解年輕人會普遍地養唔起老人家,應該問番你,因為係你講的。

或者#36應該答到你,唔係我而家養唔養得起的問題,而係父母可唔可以有一個比安定的生活的問題。

[ 本帖最後由 CB1668_2 於 2017-3-20 02:36 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 andonlyu 於 2017-3-20 10:44 AM 發表
香港夠唔係無地起樓咯. 不過係有心人特登阻撓.

"全民退保", "對老人家好一點" --> 啲子女去晒邊?
子女唔養父母, 要政府養?

積穀防饑, 有打算既人, 要過普通老年生活一定無問題.
正確。
自己的生活唔知幾開始要入晒政府數,荒謬。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]