• 瀏覽: 24,048
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 bobo38 於 2017-3-20 09:08 AM 發表
曾俊華 口窒窒 面黑黑  遮醜不熟政務
踢爆鬍鬚曾9大選舉偽術

但認真辨析曾俊華參選以來的表現,以及對比他以往的言行,發現他只不過是 ...
其實出呢啲post 無乜意思,因為而家社會撕裂,壁壘分明,遊離派好少,
大家已經選定左,淋病註定開局就不受歡迎。

引用:
原帖由 藍泡泡3 於 2017-3-20 09:34 AM 發表

你話不受歡迎就不受歡迎?
當香討死?

社會撕裂,全部係黃絲自己做成,
入冊坐返3碌,全部變晒愛國,就唔會再撕裂
當區議會、立法會、選委,三個選舉都普遍被認為係建制敗北的時候,建制應該面對現實。

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-3-20 11:01 AM 發表
曾港奸只係得毒媒假民調同FB嘅黃絲撐, 如果佢有機會飯民咪又插到佢飛起, 林鄭起碼有藍絲捧, HEA曾就黃藍絲齊插
淋病.......到底係藍絲撐,定阿爺撐,相信香港人應該知道。
鬍鬚曾起碼重普羅大眾撐,

引用:
原帖由 lcyin1974 於 2017-3-20 11:31 AM 發表

[迆曾]畀人凶兩嘢就派錢,之後就一定[守財奴]。
佢個位係要做守財奴,中共畀佢的任務亦係做守財奴,目的係制衡大駛的屍歪娘,
事實上,淋病都唔見得唔做守財奴。

引用:
原帖由 lcyin1974 於 2017-3-20 11:46 AM 發表

迆曾咪係迆住嚟,林鄭好過佢好多,大使咩?我都好想問吓如果你覺得食餐飯使個錢都叫做大使,噉乜都唔食同唔做就應該叫儲到錢囉!
我真係唔覺淋病好好多喎!

鬍鬚曾:以財政預算案為例,唔肯作長期承擔,但不斷派糖。
淋病:以村屋僭建為例,答應長期承擔(拆哂僭建嘛!),最後乜撚都做唔到!

鬍鬚曾起碼有糖,好過淋病要「畫餅充飢」。

引用:
原帖由 百李挑一 於 2017-3-20 12:53 PM 發表

佢係政府兜足9年人工,政府啲事佢有參與過咩?無啊嘛,佢都hea足9年,
鬍鬚曾  9年財政預算案起碼有9次糖,
淋病........我最記得就係村屋僭建,...........結果乜都做唔到!

引用:
原帖由 lcyin1974 於 2017-3-20 01:02 PM 發表

唔知真係以為林鄭同埋迆曾做埋同一個職位囉!
呢一個作風問題,做邊個位都會係咁,
淋病就係「把口好打得」.........但無做野。
鬍鬚曾就係乜都唔答應,但做短期一次性野,下一任唔關佢事。

引用:
原帖由 lcyin1974 於 2017-3-20 01:05 PM 發表

哎哋,不如你講話叫梁振英派糖,話佢無派過糖吖嘛!做財爺吓吓估錯數就已經錯晒啦!嘥鬼氣!
或者咁講,香港近幾十年財政預算案,我未見過有計啱的,但鬍鬚曾計錯,就有糖派,叫補救到,
但淋病,香港政府好多年前已經基本上,搞掂到全香港市區大廈外面睇到的僭建(例如鐵籠,花架,天台木屋),
但淋病搞外面睇到的村屋僭建,就得個講字...........無任何補救措施!

引用:
原帖由 lcyin1974 於 2017-3-20 01:28 PM 發表

畀人嘈兩嘈就會縮就會褪,原嚟為官嘅係要噉就叫做補到鑊同做到嘢。仲有,僭建個影響原嚟比影響香港公共財政嘅影響為大,我終於都識諗啦!
鬍鬚曾就一定無畀人嘈兩嘈就退,佢做財政預算案的手法,基本上係可預測,無乜驚喜,
事實上,好多野唔係佢話事,例如,高額津貼........係屍歪娘話事。
簡單啲講,財政司只可以控制各部門的運作費用,如果講固定咁派畀市民的錢,就唔係佢話事。

相反,村屋僭建,當時就係淋病話事,而事實上亦好嚴重..........因為影響樓宇結構,可以直接死人。

而且,我地係講緊佢地作風問題,如果同人講影響唔大,咁淋病做乜起哂鑼鼓,舞哂獅頭?!
但最後就爛尾.........

[ 本帖最後由 CB1668_2 於 2017-3-20 02:04 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 lcyin1974 於 2017-3-20 02:12 PM 發表

假如曾俊華係因為衰僭建,噉影響香港七百萬人嘅公共財政咪唔緊要囉,噉依家曾俊華係衰守財奴、嘈兩嘢就褪就縮,噉咪林鄭嘅僭建會整死人囉!我明晒啦!道理永遠都喺林鄭唔著㗎啦!
我只係分析佢地的作風..........未發生的事我答你唔到。

再講一次
鬍鬚曾的作風,就係唔多會有長期承擔,但有短期措施.......
淋病作風,雷厲風行,要做長遠規劃/事件,但最終乜都做唔到.........

引用:
原帖由 lcyin1974 於 2017-3-20 02:48 PM 發表

句子嘅暗示式都寫得幾好吖
A 嘅乜乜有啲乜乜唔好,但  [正面性];
B 嘅乜乜就[正面嘅嘢],但[負面性]
不過,從句子分析[暗示式]提示不滿[林鄭]所以以[淋病]稱謂,然後[曾 ...
因為分析完佢地處事作風,的確會高下立見。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]