• 瀏覽: 1,906
  • 回覆: 8
垃圾徵費不為錢, 只為要香港人對製造大量垃圾要檢討及反省, 其實戶戶徵費可能有點過火, 如採用罸款制可能會令人服一點, 但要徵用大量人手及天眼, 行政費也會很高昂....
若參考先進國家的垃圾徵費政策, 樓主就不會太勞氣。

引用:
原帖由 已確認密碼 於 2017-3-20 06:26 PM 發表

呢班環保L真係好天真 , 想到好完美....香港環境同人地比  香港又迫又細  高樓又多! 今次垃圾徵費衰硬
香港人的德育又是真的難以跟人比, 環保人士也只會跟風鬧政府, 阻政府施政, 沒有認真做好教育香港人的環保意識, 又真的幾抵鬧。

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 10:16 AM 發表

佢老母閪
唔係錢問題, 幾廿蚊 食少少野都冇左

- 家居垃圾最多係廚餘 佔4成
- 廚餘可以回收再用

回收要地方, 一定要政府配合
政府樓公屋 居屋 全線先做就最好
佢死拖爛拖 唔撚攪

依家倒轉頭 屈9 ...
記得5年前, 梁振英太太參與保護環境政策委員會, 她和廚餘回收商開會, 商討廚餘回收計劃, 有記者在場採訪, 可是毒媒的水平也真太爛了, 並不關心政府在這方面的長遠發展, 而是窮追猛打問及收益問題, 和是否會有利益輸送之嫌...
因為當年政府已投放資源協助回收商在這方面的發展。,

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 10:24 AM 發表

果 d "環保人士" 根本又係 yc 狗 d 衛星組織, 唔尻駛理佢地

好多野係政府責任,  但佢地根本冇做

例如
-你知佢點處理 d 污水嗎??
-環保地磚 政府自己 d 場又唔肯全面轉用
又叫人投入生產 回收...玩野牙??
...
有沒有領教過毒媒的技倆, 即使政府多年前己投放資源去面對環保的問題, 也要面對醜化和抺黑。
2014年蔬菜統營處及漁農自然護理署印發了一本「休閒農場」A Guide to Hong kong Leisure Farm的指南, 內裡介紹了全港九新界113所休閒農場及有機耕作的名單和資料, 也是配合保護環境的政策之一, 只是媒體不去報導政府做得貼地又加零一的事。
你以為香港市民自己真有本事, 養得起這麼多私營農場嗎?

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 11:12 AM 發表
回收玻璃黎做環保地磚
你政府自己 d 食環地方 食晒佢
果度都夠做
政府自己唔食 已經好有問題

呢樣你點樣入毒媒數??
環保地磚 d 毒媒有幾何提過, 有幾多香港人知
環保地磚都算高端工業, 在香港搞成本太高, 移交內地發展可就不同說法了。

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 11:16 AM 發表
人民從來都想有強人統治

毒媒 就唔該 直接屌 9 佢
Trump 屌 CNN 有留過手嗎??
唔好撚賴, 把口生響自己度
咪話曾蔭權錫身囉, 俾人插兩插就縮沙
反之CY老婆女流之輩都只是轉為低處理, 如今幾乎每所小學都經已引入廚餘回收機去處理學生午餐盒的廚餘了。

好快又會有毒媒話佢利益輸送了

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 12:19 PM 發表

o下...你講乜春野 啊 ??
姐係 你根本唔知我講乜, 同 環保地磚 d 野

高乜撚野端 高你老母
香港有廠做左好耐

同埋 我講緊 係政府口就話加大回收
做就自己唔肯全面用
講一套做一套
你講這些嗎?

附件

環保地磚制作.jpg(15.36 KB)

環保地磚在公屋.jpg(9.73 KB)

環保地磚.jpg(13.58 KB)

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 12:23 PM 發表
文匯唔毒啦掛
毒毒毒 毒你老味
一有唔同意見又話毒媒

政府呢獲好有問題 係 事實
google 又唔 google 一味死撐
你同 d 黃 x 狗 盲反有咩分別
唔該你都google下啦

附件

環保地磚計劃.gif(183.12 KB)

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 12:51 PM 發表
香港 d 尻廠都做得
高佢老味端咩
講 2 句 就知你咩料

外國真正高端就唔會做環保磚
d 樽大把野可以做

反正香港人咁撚低端
high tech high 野啊 ma
用 d 低端野 充下大頭鬼 o岩架
多謝賜教!

為何只訪問一間本港環保磚生產商, 香港只得一間環保磚生產商嗎?
問題就在這裡了, 政府立法去做每一件事情, 由誰去執行? 誰去監管? 似乎傳媒很出力監管, 政府官員炒得。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]