• 瀏覽: 1,913
  • 回覆: 35
引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-3-20 05:28 PM 發表
習慣下,當深圳經濟實力完全超越香港,仲有排你受!!

呢個世界好公平,以前香港有競爭力,返大陸做大爺,時代會變的,到深圳超越香港嘅時候,深圳過來香港做大爺,你習慣唔到去朗豪坊頂囉!!

今日嘅 ...

引用:
原帖由 已確認密碼 於 2017-3-20 06:26 PM 發表

呢班環保L真係好天真 , 想到好完美....香港環境同人地比  香港又迫又細  高樓又多! 今次垃圾徵費衰硬
香港人的德育又是真的難以跟人比, 環保人士也只會跟風鬧政府, 阻政府施政, 沒有認真做好教育香港人的環保意識, 又真的幾抵鬧。

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-3-20 05:53 PM 發表
垃圾徵費不為錢, 只為要香港人對製造大量垃圾要檢討及反省, 其實戶戶徵費可能有點過火, 如採用罸款制可能會令人服一點, 但要徵用大量人手及天眼, 行政費也會很高昂....
若參考先進國家的垃圾徵費政策, 樓主就 ...
佢老母閪
唔係錢問題, 幾廿蚊 食少少野都冇左

- 家居垃圾最多係廚餘 佔4成
- 廚餘可以回收再用

回收要地方, 一定要政府配合
政府樓公屋 居屋 全線先做就最好
佢死拖爛拖 唔撚攪

依家倒轉頭 屈9市民浪費 再屈錢

你係金錢上 同 名譽上 明屈 9 我地

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-3-21 10:15 AM 發表

香港人的德育又是真的難以跟人比, 環保人士也只會跟風鬧政府, 阻政府施政, 沒有認真做好教育香港人的環保意識, 又真的幾抵鬧。
果 d "環保人士" 根本又係 yc 狗 d 衛星組織, 唔尻駛理佢地

好多野係政府責任,  但佢地根本冇做

例如
-你知佢點處理 d 污水嗎??
-環保地磚 政府自己 d 場又唔肯全面轉用
又叫人投入生產 回收...玩野牙??

(利申: 我以前讀環保, 亦接觸過果 d "環保人士"/組織 )

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 10:24 AM 發表

果 d "環保人士" 根本又係 yc 狗 d 衛星組織, 唔尻駛理佢地

例如
...
反高鐵, 反環保單車驛站, 反電動車

已沒資格講環保

中共中國真的有為減碳排付出過

香港人均肉食, 人均用水, 人用碳排全球前列
講咩撚環保

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 10:16 AM 發表

佢老母閪
唔係錢問題, 幾廿蚊 食少少野都冇左

- 家居垃圾最多係廚餘 佔4成
- 廚餘可以回收再用

回收要地方, 一定要政府配合
政府樓公屋 居屋 全線先做就最好
佢死拖爛拖 唔撚攪

依家倒轉頭 屈9 ...
記得5年前, 梁振英太太參與保護環境政策委員會, 她和廚餘回收商開會, 商討廚餘回收計劃, 有記者在場採訪, 可是毒媒的水平也真太爛了, 並不關心政府在這方面的長遠發展, 而是窮追猛打問及收益問題, 和是否會有利益輸送之嫌...
因為當年政府已投放資源協助回收商在這方面的發展。,

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 10:24 AM 發表

例如
...
有沒有領教過毒媒的技倆, 即使政府多年前己投放資源去面對環保的問題, 也要面對醜化和抺黑。
2014年蔬菜統營處及漁農自然護理署印發了一本「休閒農場」A Guide to Hong kong Leisure Farm的指南, 內裡介紹了全港九新界113所休閒農場及有機耕作的名單和資料, 也是配合保護環境的政策之一, 只是媒體不去報導政府做得貼地又加零一的事。
你以為香港市民自己真有本事, 養得起這麼多私營農場嗎?

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-3-21 10:30 AM 發表

反高鐵, 反環保單車驛站, 反電動車

已沒資格講環保

中共中國真的有為減碳排付出過

香港人均肉食, 人均用水, 人用碳排全球前列
講咩撚環保
所以我讀完之後 咪睇通左佢地
又一班呃錢騙子

回收玻璃黎做環保地磚
你政府自己 d 食環地方 食晒佢
果度都夠做
政府自己唔食 已經好有問題

呢樣你點樣入毒媒數??
環保地磚 d 毒媒有幾何提過, 有幾多香港人知

人民從來都想有強人統治

毒媒 就唔該 直接屌 9 佢
Trump 屌 CNN 有留過手嗎??
唔好撚賴, 把口生響自己度

好懷念董伯伯通縮年代
一蚊一隻雞

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 11:12 AM 發表
回收玻璃黎做環保地磚
你政府自己 d 食環地方 食晒佢
果度都夠做
政府自己唔食 已經好有問題

呢樣你點樣入毒媒數??
環保地磚 d 毒媒有幾何提過, 有幾多香港人知
環保地磚都算高端工業, 在香港搞成本太高, 移交內地發展可就不同說法了。

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 11:16 AM 發表
人民從來都想有強人統治

毒媒 就唔該 直接屌 9 佢
Trump 屌 CNN 有留過手嗎??
唔好撚賴, 把口生響自己度
咪話曾蔭權錫身囉, 俾人插兩插就縮沙
反之CY老婆女流之輩都只是轉為低處理, 如今幾乎每所小學都經已引入廚餘回收機去處理學生午餐盒的廚餘了。

好快又會有毒媒話佢利益輸送了

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-3-21 11:24 AM 發表

環保地磚都算高端工業, 在香港搞成本太高, 移交內地發展可就不同說法了。
o下...你講乜春野 啊 ??
姐係 你根本唔知我講乜, 同 環保地磚 d 野

高乜撚野端 高你老母
香港有廠做左好耐

同埋 我講緊 係政府口就話加大回收
做就自己唔肯全面用
講一套做一套

http://paper.wenweipo.com/2017/03/21/ED1703210015.htm

文匯今日出文 diu 政府 政策成效不彰 啊
文匯都係毒媒? 毒你老媒啦

"香港是美食天堂,也是浪費之都,每日人均浪費食物量遠超台灣和韓國。有過往調查顯示,香港每天棄置的廚餘約有3,600公噸,相等於250多輛雙層巴士的重量,「排名」超過很多亞洲一線城巿,但廚餘回收率卻長期排榜尾。有人認為,問題一直未有改善,巿民和工商業機構固然要負上責任,但是政策成效不彰才是主要原因"

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]