• 瀏覽: 1,912
  • 回覆: 35
文匯唔毒啦掛
毒毒毒 毒你老味
一有唔同意見又話毒媒

政府呢獲好有問題 係 事實
google 又唔 google 一味死撐
你同 d 黃 x 狗 盲反有咩分別

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 12:19 PM 發表

o下...你講乜春野 啊 ??
姐係 你根本唔知我講乜, 同 環保地磚 d 野

高乜撚野端 高你老母
香港有廠做左好耐

同埋 我講緊 係政府口就話加大回收
做就自己唔肯全面用
講一套做一套
你講這些嗎?

附件

環保地磚制作.jpg(15.36 KB)

環保地磚在公屋.jpg(9.73 KB)

環保地磚.jpg(13.58 KB)

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 12:23 PM 發表
文匯唔毒啦掛
毒毒毒 毒你老味
一有唔同意見又話毒媒

政府呢獲好有問題 係 事實
google 又唔 google 一味死撐
你同 d 黃 x 狗 盲反有咩分別
唔該你都google下啦

附件

環保地磚計劃.gif(183.12 KB)

你講呢個牙??

【明報專訊】政府希望透過徵費,大幅提升飲品玻璃樽的回收率,但是否有適當出路可以吸納經循環再造的玻璃物料成疑,一間本港環保磚生產商表示,若玻璃樽回收率由現時約一成增至六成,每日需要吸納的廢玻璃會增至接近140公噸,較現時高出5倍,可能會造成玻璃物料供過於求。

黃錦星:可完全吸納

環境局長黃錦星強調,本地有足夠出路,「完全吸納這項生產者責任計劃下所產生的再造物料。」

環保署資料顯示,2014年本港每日回收玻璃樽約23公噸,佔整體生產量約一成,全部在本地循環再造,主要製成環保磚。其中一家生產環保磚的天奧環保有限公司負責人陳俊允表示,目前該公司承接的鋪路磚訂單,其實已不足以吸納回收到的廢玻璃。公司近年開拓新產品例如環保英泥,將廢玻璃磨粉再加入英泥;又參與政府的試驗計劃,將廢玻璃磨粉代替河沙,與碎石混合,用來鋪設路基,證實可行。陳表示,政府後來未有進一步推廣,令廢玻璃吸納量有限。

香港 d 尻廠都做得
高佢老味端咩
講 2 句 就知你咩料

外國真正高端就唔會做環保磚
d 樽大把野可以做

反正香港人咁撚低端
high tech high 野啊 ma
用 d 低端野 充下大頭鬼 o岩架

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-3-21 12:51 PM 發表
香港 d 尻廠都做得
高佢老味端咩
講 2 句 就知你咩料

外國真正高端就唔會做環保磚
d 樽大把野可以做

反正香港人咁撚低端
high tech high 野啊 ma
用 d 低端野 充下大頭鬼 o岩架
多謝賜教!

為何只訪問一間本港環保磚生產商, 香港只得一間環保磚生產商嗎?
問題就在這裡了, 政府立法去做每一件事情, 由誰去執行? 誰去監管? 似乎傳媒很出力監管, 政府官員炒得。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]