• 瀏覽: 2,998
  • 回覆: 34
  • 追帖: 1
見到而家泛民毒媒力捧鬍鬚曾, 跟住下面的泛民FANS又盲鍾鍾咁跟住盲撐, 場面可笑, 所以都係決定提醒下大家無謂浪費心機, 攪清楚泛民政棍玩緊咩先.

首先, 三個候選人雖然各自政綱細節, 行事手法都有不同, 但都係建制中人. 林鄭同鬍鬚曾之前更係政府的主要官員, 在位時都唔知比泛民鬧過無數次. 佢地三個的政治立場同政綱根本冇一個同泛民相近. 咁點解泛民同毒媒突然間又咁熱心力捧鬍鬚曾? 原因就係因為佢地知道鬍鬚曾一定選唔到!

講白D, 特首選舉, 所謂的泛民300+跟本唔會影響到咩大局. 所以泛民政棍一開始要諗的唔係幫邊個入閘, 而係點樣在今次選舉中為泛民自己拎到最大利益. 開始時, 有人提出投白票以示抵制小圈子選舉-----其實呢個係最正路的方法. 但係泛民的話事人想用盡D個選舉, 所以用左另一個方法: 當大家都估到林鄭會輕易當選, 佢地就要力捧另一個一定會選唔到的人, 於是選擇左鬍鬚曾. 做法就係一方面好正路咁抹黑林鄭, 另一方面就在不同途徑不同媒體大力吹噓鬍鬚曾有幾好, 幫佢做勢. 泛民fans一向思想單純, 見到佢地的偶像泛民政棍同睇開的泛民報紙都大大力支持鬍鬚曾, 就自然覺得佢係好野, 至於幾個月前仲係跟大隊鬧緊鬍鬚曾的往事就已經唔記得哂. 結果一切順利, 鬍鬚曾成了泛民FANS的支持對象, 泛民就有了呢D佢地想要的 "民意".

如無意外, 最後林鄭一如預期順利勝出, 鬍鬚曾落敗. 泛民就可以立即話林鄭唔係 "民意" 支持的特首, 名正言順咁繼續盲反佢同反政府, 其次亦鞏固了泛民FANS的 "政府唔聽民意" 的想法! 呢D就係泛民可以在選舉中拎到的最大利益-----唔係香港市民或泛民FANS的利益, 而係泛民政棍自身的利益!

以為大叫anyone but cy 可以吸票

事實就是仇泛民從來都係建制選委重中之重

七警捐款開名的, 實力勁
而且很多是選委有票的

仇泛民仇黃絲已深入建制民心

其實上次選特首時, 泛民衰過一次. 果時一開頭, 大家都估係唐唐. 泛民同樣的邏輯, 都係想在選舉中拎到佢地自己最大的利益, 所以開頭集中火力攻擊唐唐, 相對忽略左CY. 點知去到中段先發現原來CY先係真命天子, 於是急急變陣, 將矛頭指番向CY. 佢地當時的狼狽相, 旁人睇到真係比佢地笑死.

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-3-19 02:01 PM 發表
以為大叫anyone but cy 可以吸票

事實就是仇泛民從來都係建制選委重中之重

七警捐款開名的, 實力勁
而且很多是選委有票的

仇泛民仇黃絲已深入建制民心
anyone but cy 其實真係一個好ON9的口號. 叫口號的人講到明自己係對人唔對事, 好白痴.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-3-19 12:31 PM 發表
見到而家泛民毒媒力捧鬍鬚曾, 跟住下面的泛民FANS又盲鍾鍾咁跟住盲撐, 場面可笑, 所以都係決定提醒下大家無謂浪費心機, 攪清楚泛民政棍玩緊咩先.

首先, 三個候選人雖然各自政綱細節, 行事手法都有不同, 但都係建制 ...
次次玩呢招,但的傻人次次受。

引用:
原帖由 mikecsc 於 2017-3-19 09:10 PM 發表

次次玩呢招,但的傻人次次受。
之前都時不時聽到有些醒少少的泛民友比泛民昆左幾次後, 唔再信泛民, 轉做建制人. 不過的確好多其餘的泛民友比泛民昆完一次又一次, 都繼續盲撐泛民. 加埋好多後生的小朋友聽到泛民支持民主, 就以為一定係好野, 做泛民的生力軍.

反對派:昔被死敵罵「最廢」  今結盟友成「偶像」
http://paper.wenweipo.com/2017/03/22/HK1703220006.htm
在出任財政司司長期間,曾俊華與反對派針鋒相對,前者多次狠批後者在他主理的《撥款條例草案》審議時拉布,更曾經揶揄後者旨在做爛騷;後者在前者公佈2011/2012年度財政預算案時,就將之評為「史上最廢」,更一度計劃把他拉下台。如今雙方各取所需,彼此態度一百八十度轉變,曾俊華對反對派獻上「死亡之吻」來者不拒,更以此自誇為唯一能團結社會的候選人;反對派也大肆吹捧曾俊華,更在選委合辦的論壇上向他站立鼓掌,猶如觀看偶像表演。
曾被反對派大撒溪錢羞辱
曾俊華對反對派最尖酸的一次,要數2014年立法會審議當年的《撥款條例草案》。在一次會議上,當曾俊華發言時,社民連「長毛」梁國雄不滿預算案未提全民退休保障,衝向曾俊華席前向他大撒溪錢,當然曾俊華也並非省油的燈,右手向外揮了一揮並「回敬」道:「行開啦!」
之後,曾俊華連寫幾篇網誌批評反對派拉布,其中緊接叫梁國雄「行開」後的一篇,就以自己留美經歷揶揄反對派,稱自己對表面上很「惡」,實際上只會挑選不會反抗的人來找麻煩、表演攞威的人特別反感,「特別是同類的『爛騷』一而再、再而三地重複上演,街坊亦難免感到煩厭,不等『騷』做完,我就會伸手將對方推開,斯文點就說句『Go Away』,若對方還要糾纏,有時候也要加上一句意思相同,但更直接、更能表達立場的『助語詞』(意指f××k off)。」
撰文叫拉布者「回頭是岸」
另一篇就叫反對派「回頭是岸」,批評他們為政治目的無視市民取態,不顧後果拉布,意圖癱瘓政府和議會運作,「眼前的政治爭議,除了個別議員有機會在傳媒鏡頭前做一場騷,增加一些曝光機會,坦白說我看不到香港有任何人會因此得益......既然觀眾已經表態,演員們為何還要執着,堅持要這場得不到掌聲的鬧劇無休止地演下去?」
在宣讀2015/2016年度財政預算案時,曾俊華對反對派做騷的反應也十分「抵死」。當時梁國雄及「人民力量」陳志全發難叫囂,被要求離開會議廳,擾攘期間曾俊華說了一句「That's a good break, I need that(呢個小歇啱晒,我正想要)」。
而反對派對曾俊華反應最激烈的一仗,可說是2011/2012年度的財政預算案及同年的《撥款條例草案》。在當時通脹嚴重加上政府擁有龐大盈餘下,曾俊華僅建議向市民的強積金戶口注資6,000元,未有提出即時令市民受益的退稅措施,更未見有遏抑樓價的建議,惹來建制派及反對派齊聲批評。
雖然曾俊華之後「從善如流」修訂預算案,撤銷注資強積金計劃,改為向每名年滿18歲的永久性居民派錢6,000元,但反對派仍發起所謂「紫荊花革命」遊行,要求曾俊華下台。
更諷刺的是,日前公佈會票投曾俊華的民主黨,當年更提出針對他的不信任動議,但在建制派動員參與議案抽籤下,該黨未能在《撥款條例草案》通過前提出動議,無疾而終。

泛民玩法簡單過簡單, 明知越吹捧薯片, 阿爺越唔中意佢
連肥佬黎, 漢奸李都出來幫口....其實唔係增加薯片勝算, 而係相反

咁林鄭在阿爺力撐當選後, 來緊5年, 泛民用"高民望落選, 低民望當選..." 大把野玩

我希望有反高潮出現, 阿爺畀薯片做......咁就好睇好多

講真, 薯片做特首, 我又唔覺有咩可怕, 唔通薯片敢穿阿爺櫃桶底? 我又唔係好信
睇下泛民及智將點樣打倒昨日的我仲好, 政治上可以反客為主

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-3-22 11:47 AM 發表
泛民玩法簡單過簡單, 明知越吹捧薯片, 阿爺越唔中意佢
連肥佬黎, 漢奸李都出來幫口....其實唔係增加薯片勝算, 而係相反

咁林鄭在阿爺力撐當選後, 來緊5年, 泛民用"高民望落選, 低民望當選..." 大把野玩

我希望 ...
哈哈, 一日未選, 咩都有可能. 唔同結果都有唔同玩法.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-3-22 12:39 PM 發表

哈哈, 一日未選, 咩都有可能. 唔同結果都有唔同玩法.
其實我真係想薯片做

林太做, 泛民已部署好未來幾年會點玩,
薯片做, 中央可以反客為主,會另有一番景象,
如果真係有人可以直通天庭, 麻煩向習主席轉達一下我既意見

泛民今次玩法根本無原則無策略
只會將泛民更分列

如果我係泛民會杯葛選舉
選委盡取,但不提名任何人
結果會一係林自動當選
否則中央要比另一人入閘
好大機會係hea曾
到時便成二個建制
未來五年泛民無得輸

如果提名就提名葉劉加長毛
反正提名hea曾都係放棄原則
到時投票一律投長毛
起碼無口咁難同睇

引用:
原帖由 tcy86 於 2017-3-22 03:19 PM 發表
泛民今次玩法根本無原則無策略
只會將泛民更分列

如果我係泛民會杯葛選舉
選委盡取,但不提名任何人
結果會一係林自動當選
否則中央要比另一人入閘
好大機會係hea曾
到時便成二個建制
未來五年泛民無得輸

如果提名 ...
最正路就係好似上年咁, 涼瓜出泥選
輸佐O米正正路路咯
佢都知自己得罪人多
出泥低票盞樣衰
而美金扮民主派實在已經再搵唔到另一個可以叫人信服少少既人選出泥

其次既, 長毛出泥選
將個選舉鬥垮鬥臭
都叫一場功積

支持薯片? 造王者??
系政治上面, 薯片唔可以做任何野
最最多可以多少少資源撥去反政府- 比如去大專/港台

而真正最大既利益, 似乎係為商界打工.......

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-3-19 04:58 PM 發表
其實上次選特首時, 泛民衰過一次. 果時一開頭, 大家都估係唐唐. 泛民同樣的邏輯, 都係想在選舉中拎到佢地自己最大的利益, 所以開頭集中火力攻擊唐唐, 相對忽略左CY. 點知去到中段先發現原來CY先係真命天子, 於是急急 ...
事實係會笑既只有係正常人

黃屍只係聞鈴起舞
個趕屍人仆街定食屎
佢地都唔會識得笑
更遑論其他反思

所以扮民主派點老點班黃屍都得
包括如果中央真係指東殺西
真正意屬既係薯片叔
去到最後關頭先轉軚俾薯片做
扮民主派即刻打倒昨日的我
怒屌薯片為人渣垃圾
黃屍面都唔會紅一下就又去跟屌薯片

關心黃屍點諗只係庸人自擾
擔心扮民主派會唔會太難睇更係"傻的嗎"

現在班泛民根本照住阿爺劇本玩
有時真係懷疑佢哋先係鬼,內奸

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-3-22 05:28 PM 發表

事實係會笑既只有係正常人

黃屍只係聞鈴起舞
個趕屍人仆街定食屎
佢地都唔會識得笑
更遑論其他反思

所以扮民主派點老點班黃屍都得
包括如果中央真係指東殺西
真正意屬既係薯片叔
去到最後關頭先轉&# ...
美國老研究人的心理,
真係研究到爐火純青,
我大開眼界,犯民明明雙重標準,