• 瀏覽: 2,991
  • 回覆: 34
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-3-22 05:28 PM 發表

事實係會笑既只有係正常人

黃屍只係聞鈴起舞
個趕屍人仆街定食屎
佢地都唔會識得笑
更遑論其他反思

所以扮民主派點老點班黃屍都得
包括如果中央真係指東殺西
真正意屬既係薯片叔
去到最後關頭先轉&# ...
對, 只要屈對手是共產黨隻狗, 然後與肥佬黎戴收打好關係,
話之是梁游, 黃之鋒, 羅冠聰, 朱西迪, 小麗等廢柴
選票自動來

香港沒得玩, 到2047也是這樣

唯一心悅的, 就是泛民什麼都爭取不了..保留功能組別, 沒平反六四, 中國沒爆, 中共沒倒, 沒民主中國, 沒真普選. ...繼續這樣立會55-60%選票, 不會有變的..

引用:
原帖由 tcy86 於 2017-3-22 03:19 PM 發表
泛民今次玩法根本無原則無策略
只會將泛民更分列

如果我係泛民會杯葛選舉
選委盡取,但不提名任何人
結果會一係林自動當選
否則中央要比另一人入閘
好大機會係hea曾
到時便成二個建制
未來五年泛民無得輸

如果提名 ...
同意泛民本來正路應該係杯葛選舉. 不過泛民政棍深明佢地班FANS有幾豬, 所以點玩都冇所謂.
泛民FANS要反省下, 點解你地可以比D政棍任意擺佈.

別人對人唔對事就唔得, 黃絲自己對人唔對事就OK
引用:
原帖由 阿聞 於 2017-3-19 05:29 PM 發表

anyone but cy 其實真係一個好ON9的口號. 叫口號的人講到明自己係對人唔對事, 好白痴.

只可以講裝睡的人叫不醒
引用:
原帖由 小稀 於 2017-3-22 06:43 PM 發表

美國老研究人的心理,
真係研究到爐火純青,
我大開眼界,犯民明明雙重標準,
今日的我打倒昨日我我,
黃絲係唔會分析,細想,

犯民求其棟個民主,神主牌,
就有傻仔跟住

大話講一百次,真係 ...
曾俊華先生 請你原諒我
● 讀者投稿
2017年03月23日 11:30

20170321-JOHN-FB
首先,我應恭喜曾俊華。他的競選表現確實很出色。在策略上佔盡優勢,贏盡掌聲。

我和他同是喇沙仔,我亦有幸曾為他撰寫英文辭詞。人情上我應站在他那一邊為他在這場人生最大的競賽中打氣。但請原諒我,我實在辦不到。作為校友,我想他贏。但作為市民,我不想香港輸。在大是大非的面前我只好跟著我的良知走。

原因很簡單。他當了九年半的財爺,有沒有捫心自問:自己到底為香港做了哪一件好事?在他任內,夥拍曾特首,停止賣地,停建居屋及公屋,使樓價瘋狂飆升,小市民苦不堪言。他給香港帶來劏房、納米樓及本港史上最高的堅尼指數。他一方面大唱香港稅基狹窄,但卻不敢動超級富豪一根毛,包括遺產稅在內。他把納稅人的錢花在退稅給持有多個長期空置單位及多幅閒置地皮的炒家。但租客卻未得分文好處。讓他們愈住愈細,愈住愈貴。但把香港今天的撕裂怪罪於政治爭拗上。其實正如英國當今女首相明言:一切社會分裂源於社會及經濟的不公平。換言之,今日香港四分五裂,曾生要負很大部份的責任。難怪年輕人離心反叛,因為他們見不到希望。上樓恐怕是遙不可及的癡夢。也難怪內地在港畢業的大學生寧選擇返回深圳,也不願留在這個極度貧富懸殊的炒家樂園。

年復一年,曾的財政預算毫無新意,小恩小惠毫無願景。打著什麼堂而皇哉的「小政府,大市場」口號,實行追隨著他頹廢的高官心態,「少做少錯,不做不錯」。香港坐擁近一萬億的儲備,他不夠膽大力改善民生及經濟轉型,一河之隔的深圳每年投放4.5%的GDP予R&D,而香港這個全球最富裕的城市卻無視這方面的迫切需要,僅從手指縫中施捨0.73%,即深圳的六分之一。難怪有國家領導人揚言深圳會在兩年間超越香港。而這顆昔日的東方之珠,今已大為失色,不思進取,只吃老本,任由地產市道畸形發展,使小商戶頻頻被貴租迫遷,無法展現香港中小企業傳統的創業拼搏精神,幾乎每三年續租的時候都要被迫停業。他們的苦況,他知道嗎?落區做騷為什麼不去聆聽這班苦主的聲音?

曾對中產的苦況同樣視而不見,還輕佻去把中產定義為那些「看法國電影,喝尚品咖啡」的人,以生活方式把他們的境況紳士化。這是父母官應有的態度嗎?

而今他華麗轉身,透過乖巧的社交媒體及公關伎倆,為自己塑造一個仁政親民的形象,同時利用泛民的幼稚及預設的政治立場:「凡北京支持的,我們都反對」。CY走了,他們便得另找他的替身,把造成香港今日撕裂的困局推到林鄭月娥身上,而自己卻推得一乾二淨。這樣做公平嗎?

在這十年中,他為香港做過哪一件光彩的事?至少,林太在SARS期間與劉李麗娟等籌組SARS孤兒基金。她為的不是博取媒體的掌聲,而是為了拯救孤苦可憐的孩子。

有人說,林太做事霸道。也許吧。但從她毅然將小型故宮博物館引進香港,足見她做事有政治勇氣。在她退位之前為香港做實事,而不是「議而不決」,「無限期諮詢又諮詢」,使西九在二十年後仍是爛地一片。

懂得玩弄公關,並不表示懂得有效管治。選前高民望不等於管治高能力。君不見台灣蔡英文高票當選,在上臺後民望迅速插水。競選時是美麗的詩篇,上臺後是一篇不合格的散文。如果當選特首,曾俊華必是蔡英文2.0無疑。但他和蔡英文有一點大不相同的地方:蔡是官場處女,曾卻是在官場上打滾了三十多年的老型男。她沒有政績,而曾卻劣跡斑斑。給香港埋下了計時炸彈。

香港市民可能厭倦撕裂,渴望新局面的出現。但以他的戴罪之身,怎可能成為團結香港的救世主?我對這次所謂的民意支持大為失望。都是不經思考的羊群心理。一下子罪魁變成民間英雄,真荒天下之大謬。泛民一手將曾俊華誤銷為捍衛香港核心價值的鬥士。

上週有人在《蘋果日報》撰文說香港需要曾俊華這個喇沙仔。恕我不敢苟同。喇沙仔的特色是善於殺出困局,大膽創意,解決問題。曾不是典型的喇沙仔。他的僅有創意是花了九百萬元找人設計一條沒爪的不倫不類的飛龍作為香港的旅遊標誌,及不切實際、非本土、昂貴的、令人啼笑皆非的美食車。他真的有扭轉乾坤之氣魄嗎?我奉勸曾最好還是看他的法國電影及喝他的尚品咖啡好了。把管治香港這種粗重功夫交給真正「打得」的有心人。

作者:楊非立

編按:文章在WhatsApp群組瘋傳,特此轉載,2017特首選舉候選人包括曾俊華、林鄭月娥、胡國興。

原圖:曾俊華Facebook

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-3-22 05:20 PM 發表

最正路就係好似上年咁, 涼瓜出泥選
輸佐O米正正路路咯
佢都知自己得罪人多
出泥低票盞樣衰
而美金扮民主派實在已經再搵唔到另一個可以叫人信服少少既人選出泥

其次既, 長毛出泥選
將個選舉鬥垮鬥臭
都叫 ...
的確泛民衰在自己都根本揾唔到個似樣小小可以出來做候選人的政棍. 其實本來湯家驊可以, 但佢同其他泛民反左面. 長毛以為自己資歷厚可以出來選, 其實只係佢自己唔知醜, 連其他泛民都唔撐佢.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-3-23 05:59 PM 發表

的確泛民衰在自己都根本揾唔到個似樣小小可以出來做候選人的政棍. 其實本來湯家驊可以, 但佢同其他泛民反左面. 長毛以為自己資歷厚可以出來選, 其實只係佢自己唔知醜, 連其他泛民都唔撐佢.
又唔好屈長毛

長毛從來都係話
扮民主派唔可以選建制既任何人
無扮民主派出選,唯有佢泥
有其他扮民主派既人出泥選佢可以退

比起攻民黨果班只圖私利既契弟
長毛都算係“爭取緊民主”

我反而覺得泛民現在的策略係正確

我地首先要諗一點,泛民最驚咩?

泛民最驚係有一個一人一票選出尼,支持票數多過佢地既特首

今次2017泛民好努力要做一個假象出尼,特首選擇一定係欽點的

中共831根本就係一個騙局,中央只會俾佢地心儀既侯選人入閘

所以就算我地泛民做哂妥協,連一個支持23條既建制侯選人都走去支持

最後高民望薯條慘敗,就可以證明對中共尼講民意係NOTHING。

要改變香港只有支持佢地泛民日日在議會搞破壞搞不合作。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-3-22 11:47 AM 發表
泛民玩法簡單過簡單, 明知越吹捧薯片, 阿爺越唔中意佢
連肥佬黎, 漢奸李都出來幫口....其實唔係增加薯片勝算, 而係相反

咁林鄭在阿爺力撐當選後, 來緊5年, 泛民用"高民望落選, 低民望當選..." 大把野玩

我希望 ...
我覺得呢個想法太天真了

你知唔知貪曾在唔賣地之外最毒係咩?

取消左中史必修,令新一代學生對中國人的自豪感下降

之後仲搞左一個通識課,放任老師隨便自己塞D私貨向學生洗腦

真係俾薯條做左特首,有好多野佢有權去做,中共吹佢唔漲

香港今日的情況同2003年比已經差左好多,北上廣深已經追緊甚至拋離香港

如果香港唔抓緊國家一帶一路的機遇再發展,真係要變翻漁港

所以中共放棄CY避免陷入更大的政治動盪也要保住特首之位

偽民主毀咗我哋投票權。
偽民主以300+玩法,要所有香港人不得異議。
即係第日建制行使建制800+就無問題喇!
毀咗我哋投票權。

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-3-23 06:24 PM 發表

又唔好屈長毛

長毛從來都係話
扮民主派唔可以選建制既任何人
無扮民主派出選,唯有佢泥
有其他扮民主派既人出泥選佢可以退

比起攻民黨果班只圖私利既契弟
長毛都算係“爭取緊民主”
都有道理. 相信長毛蠢極都唔會真係覺得自己有機會選出. 但可能因為佢本身臭屎太多, 而家佢連揾票入閘都未開始, 已經唔夠民意支持, 就肉酸左D. 可以話佢在政治上已經冇咩作為, 建議佢都係乖乖拎埋呢幾年人工算把啦(如果唔洗比人DQ的話).

一如所料, 林鄭當選.

大家就睇下泛民幾時開工, 開始叫 "777下台".

經過今次, 有眼你睇, 泛民毒媒可以輕易控制所謂的民意, 將一個比佢地鬧左咁多年的鬍鬚曾, 突然一兩個月之間捧到佢上天, 成為 "民意" 爆燈的 "眾望所歸", 真係傻仔先仲信所謂 "民意"? 至少中共見到香港泛民人呢種盲目跟風的水平, 肯定以後更加唔會輕信所謂的民意. http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_39.gif

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]