• 瀏覽: 3,340
  • 回覆: 42
美國警察用催淚彈及橡膠子彈射殺暴徒,而香港警察被暴徒用磚掟,你想揀邊個標準。

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-3-17 08:30 PM 發表

因為生於亂世,有種責任
有種暴動, 無種付責任

同意。個政府完全冇唸過班人點解要咁做,因為特首無能無才,一味只懂禁住班人,仲攪到人地入獄,你個屎忽梁就升官發財,仆你個街,陷家產...

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2017-3-17 08:56 PM 發表
樓主, 去美國咪無事, 你又唔叫他們去美國掟.
香港不適合你這樣的"人"居住, 連襲警都講成掟少少嘢, 暴動說成和平示威.
去美國掟會被警察開鎗射殺的,你估佢地真係儍咩。

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-3-17 07:55 PM 發表
美國左膠抗議川普上任時,以燒車作為示威手段,但係人地美國都無告暴亂,
喺香港參加社運掟少少嘢就被人告暴亂,完全吾體諒後生仔有太多怨氣要宣洩,掟嘢只係控訴社會不公義,點解可以咁無同理心 ...
建議你可唔可以思考吓返你老(美)個地方住....聞說你老(美)D警察可以在自身感覺有危險時開火打狗...
我唔清楚

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-3-17 07:55 PM 發表
美國左膠抗議川普上任時,以燒車作為示威手段,但係人地美國都無告暴亂,
喺香港參加社運掟少少嘢就被人告暴亂,完全吾體諒後生仔有太多怨氣要宣洩,掟嘢只係控訴社會不公義,點解可以咁無同理心 ...
人地告左你都未知。

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-3-17 08:30 PM 發表

因為生於亂世,有種責任
如果唔認為香港係民主社會, 就無需講道理.

民主社會同時必需係一個法治社會. 不管出發點如何, 犯法就要受法律制裁. 如果唔接受法治, 就不要要求有民主.

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-3-20 11:23 PM 發表

正如陳雲所講,呢個政府都吾道德,你仲同佢講法治? 包少陣膠吧
陳雲話政府唔道德,唔需要講法治。

咁陳雲有冇身先士卒去毀掉政府?除咗言論自由下去批評攻擊政府,有否做過破壞法治秩序的行徑?

政棍不停潛移默化去誘導他人對抗政府,只係激化社會矛盾和吸收支持者提升個人名望的利己手段。

暴動或魚革都好,面對已被判刑或將被判刑的人,政棍只會說聲義士和批判政府如何的不對,會做的亦謹止於此!

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-3-20 11:23 PM 發表

正如陳雲所講,呢個政府都吾道德,你仲同佢講法治? 包少陣膠吧
果然係雲, 一舊雲.

道德指係有爭議的事, 有人認為對, 有人認為錯, 冇人佔大邊, 即大家有不同意見. 而法律係好大部份人都認為咁做係錯, 所以要立法規管.

政府唔道德唔一定有錯, 如果一舊雲認為政府有錯, 大可以訴諸法律.

若果立法會議員有錯又唔認, 重做乜Q立法會議員.

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-3-20 11:21 PM 發表

請問有邊個民主國家傳媒會形容魚革為暴亂? Asian wall street 都一直稱之示威抗議
波士頓馬拉松個炸彈仔係美國都叫大殺傷力武器, 咁美國入侵伊拉克都合理囉.

引用:
原帖由 Df21d 於 2017-3-19 03:39 PM 發表
學美國標準……先開槍後搶救吧!暴徒咪冇機會危及警察生命安全!
根本香港係太寬容

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]