• 瀏覽: 14,089
  • 回覆: 162
引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-3-16 08:02 PM 發表

一開口就出口傷人,你的人品可想而知。
你主人老美就最喜歡假仁假義.岩晒你口味,

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-3-16 08:24 PM 發表

整天幻想台灣投降。1949年到今天2017年,仲未瞓醒。
點解要打台灣, 用台灣証明民主會窮,比14億人睇同人板,  呢樣有咩唔好?

引用:
原帖由 班納沒恨 於 2017-3-17 10:48 AM 發表

點解要打台灣, 用台灣証明民主會窮,比14億人睇同人板,  呢樣有咩唔好?
他又會用GDP同你講,又話台灣是中國的數倍。但台灣最風光的四小龍時期就是沒有民主蔣經國時期,當一有民主台灣起碼落後了十年。

引用:
原帖由 赤村冬利 於 2017-3-17 02:42 PM 發表

他又會用GDP同你講,又話台灣是中國的數倍。但台灣最風光的四小龍時期就是沒有民主蔣經國時期,當一有民主台灣起碼落後了十年。
師兄明白我講什麼,  現在一定留台灣,死都唔打佢,比中國其他省份反省吓

引用:
原帖由 班納沒恨 於 2017-3-17 05:39 PM 發表

師兄明白我講什麼,  現在一定留台灣,死都唔打佢,比中國其他省份反省吓
以往我考慮民主在中國的可行性。比擬一下發現很可怕,重要的是民粹。若民主沒有意識形態的構成是很危險的,人民不過是一盤散沙一樣無凝聚力可言。當國家失去凝聚力沒落相信不遠矣。 在改革開放後的中國繁榮了,總是國家缺乏共同的觀念。各人勾心鬥角各自自私自利的這種不是我們想見的中國價值觀,如今是只是靠集權的中央苟延殘喘而已。萬一民權的開放將如洪水泛濫的大災難。

引用:
原帖由 班納沒恨 於 2017-3-17 10:48 AM 發表

天無二日,民無二王,統一是一個國家最基本。 用台灣同胞的痛苦來做板,你得囉!  

引用:
原帖由 Visita 於 2017-3-17 06:56 PM 發表

天無二日,民無二王,統一是一個國家最基本。 用台灣同胞的痛苦來做板,你得囉!  
而家又吾系大陸吾統,系臺灣自己要死,可以點

引用:
原帖由 赤村冬利 於 2017-3-17 06:15 PM 發表

以往我考慮民主在中國的可行性。比擬一下發現很可怕,重要的是民粹。若民主沒有意識形態的構成是很危險的,人民不過是一盤散沙一樣無凝聚力可言。當國家失去凝聚力沒落相信不遠矣。 在改革開放後的中國繁榮了,總 ...
民主不過是象牙塔的烏托邦學術研究,現實世界裡羅馬亡國、希臘失敗。 一個人講民主自己揾食; 兩個人民主大家偷食; 三個人民主無得食。

民主是人人話事自由行,十幾億人的大樂團人人是指揮,個個私人樂器自由發揮,勁爆啦!

引用:
原帖由 Visita 於 2017-3-17 06:56 PM 發表

你連自己講咩都唔知,條路自己選,仆街唔好喊。。自己趕出中國人圈子,傻的嗎

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-3-17 08:07 PM 發表
台灣科技比大陸先進
C兄,你似乎未到過中國及台灣。
中國應該是,除日本外,最科技發達亞洲國家。特別是科技應用方面,淘寶送貨,快速物流是依賴高科技;另外,消費飲食,電子錢包結脹,也是高科技結合。
無人機.手機.衛星.互聯網.高鐵.4G/5G電訊...全部都比台灣先進。

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-3-17 08:07 PM 發表
台灣科技比大陸先進
嘩!DLLM啱啱响火星返黎呀?

引用:
原帖由 paoon 於 2017-3-16 11:58 AM 發表

共匪如果歸順,亦可同樣同待處理。
繼續打你既飛機啦,早D食藥早D瞓,夢中呆灣會光復大陸架,夢中會開心好多,你千祈唔好醒呀,長瞓啦

引用:
台灣科技比大陸先進
冇錯,台灣的詐騙科技,的確比大陸先進,不止,比倭奴及花旗更先進。

引用:
台灣科技比大陸先進
燒比你用果D先進?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]