• 瀏覽: 59,341
  • 回覆: 355
  • 追帖: 117
+27
引用:
原帖由 邊際流星 於 2017-3-13 07:35 PM 發表
  首先聲明,原文載於天涯,很長的一篇文,不過很有意思,很提神,對中國政府在國際外交上始終都是抗議…抗議…抗議……感到失望的朋友可以進來看看,不會失望的喲。

http://n1.itc.cn/img8/wb/recom/2016/06/2 ...
真正戰略思維,勁.

引用:
原帖由 pphk77 於 2017-3-14 09:47 AM 發表

只有香港人以為係中國不能批評共産黨
其實我用"批評"有些不當, 正確來講, 帖主只係以負面詞去形容共產黨, 背後既意思未必是貶意....即使係咁, 中共能容忍公開話佢奸險, 已有進步

國與國之間既博奕, 只講成敗, 講利益,講手段, 不是講仁義道德....只有弱者先講仁義道德, 冇實力, 冇利用價值就被玩殘, 連叫救命都冇人埋你

引用:
原帖由 cosisi 於 2017-3-14 09:36 AM 發表
中共梗係勁啦,但凡事看結果,結果係韓戰令到北韓人繼續水深火熱、南韓則高速發展。越戰則令到東南亞各國同中國保持距離,而且開始同美國加大交流。

中印戰爭則是大大去土地,中俄更冇咗半個黑瞎子島。

樓主 ...
你熟讀下歷史 80年代 前 朝鮮經濟 大幅領先韓國人民生活富裕 相反 韓國比較落後,直到80年代後 朝鮮先開始走下坡 又制裁又乾旱 先攪到今時今日咁。

引用:
原帖由 timlam123 於 2017-3-14 09:03 AM 發表
阿爺應該沒有人會覺得純潔吧?
身為五大流氓之一,本身就係惡爺吧?
只係係老美和蘇聯下面冇聲出咋噃!

禾以前都以為阿爺好純潔㗎,但俾啲師兄提醒阿爺援助黑叔叔係要用人家的礦產做抵押,😁 ...
如果你覺得阿爺係純潔,而阿爺又真係咁純潔,咁你早就沒咗呢阿爺,呢個世界唔通有免費午餐?話你知老豆同仔係天然應份照顧,但仔要問老豆攞錢都要先叫老豆呀,幸福並唔咪必然既

引用:
原帖由 沉默的等待 於 2017-3-14 09:56 AM 發表

是咩?我又看不出此文是鬧中共,剩係看出此文大至講,天下大勢,唯中美爭霸,

大6人好中意講中美爭霸。
都係果句, 你睇晒未? 唔好斷估
文中講左好多實例, 例如話中共別賣武器畀兩伊, 及敘利亞交戰雙方

口講要民主,要言論自由的人,其實自己最不接受,可笑可笑

引用:
原帖由 saracrystal 於 2017-3-14 09:52 AM 發表

你閲讀理解的能力低到咁,點係呢到浦呀?
你話低就低咩

抗美援朝?韓戰

老伯姓無發言權,有佢講無人講,講咩都得   

引用:
原帖由 pphk77 於 2017-3-14 09:07 AM 發表

香港只係中國的一個城市,不爽?滾吧
沒錯,香港最自由,你要走從來唔會留,只要你有本事走就得,不過最好走咗唔好返來,因為中國怕走咗既人生存唔到,保留咗佢哋既身份,果D走咗既人最好有D骨氣啦(唔好返來),香港政府睇怕要研究點收呢班人嘅稅(學學民主大國嘛)

中國既問題就係迴避問題,禁止講出問題,唔去反省!

一個人既進步係會去反省,從失敗中學習!中國唔會,中國只會打壓提出問題既人,令到國家表面很完美!

引用:
原帖由 curtiswong98 於 2017-3-14 09:13 AM 發表
收皮啦日本仔二戰時航空母艦都大把 中國買人架二手貨就系度高潮意淫真系救命
咁而家點呀?點解咁強要比人注軍係自己國家,仲要比錢,比女人養契爺D兵?

引用:
原帖由 curtiswong98 於 2017-3-14 09:13 AM 發表
收皮啦日本仔二戰時航空母艦都大把 中國買人架二手貨就系度高潮意淫真系救命
中國買返來第一步改造,第二步防制,第三步就自主研發,但首先要有財力,能力同人力,呢D唔咪阿豬阿狗都得嫁

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2017-3-14 09:16 AM 發表
在這個流氓當道的國際體系下,國際關係是大流氓們為了保護自己的利益而定下的規矩,也就是說,國際準則是大國給其他國家立規矩,在這一點上,韓國沒有一點發言權。

最同意呢段
呢個係事實,老美由始至終都係霸權,只係口講民主比班信徒如痴如醉,難得又有人信,咪變成霸主永遠有人比錢佢使

引用:
原帖由 cosisi 於 2017-3-14 09:36 AM 發表
中共梗係勁啦,但凡事看結果,結果係韓戰令到北韓人繼續水深火熱、南韓則高速發展。越戰則令到東南亞各國同中國保持距離,而且開始同美國加大交流。

中印戰爭則是大大去土地,中俄更冇咗半個黑瞎子島。

樓主 ...
咁而家呢?以上邊個唔使靠中國先?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]