• 瀏覽: 4,405
  • 回覆: 74
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 hongkongbunbun 於 2017-3-16 00:44 發表

點計你要支持獨裁?有人權同言論自由唔好咩?
除了你,無人支持獨裁。

引用:
原帖由 hongkongbunbun 於 2017-3-16 10:32 發表

你失憶?你曾經話過獨裁制度好。
你妄想症發作。幫你唔到。

引用:
原帖由 hongkongbunbun 於 2017-3-16 13:41 發表

你自己都話過,民主不可取,獨裁才適合,真係講一套做一套。
民主政制系垃圾,我一再重複。但唔等于認同獨裁。

引用:
原帖由 hongkongbunbun 於 2017-3-16 01:48 PM 發表
我係百度見到,共產黨都認同民主,唔通共產黨都係垃圾
  黨的十八大提出,倡導富強、民主、文明、和諧,倡導自由、平等、公正、法治,倡導愛國、敬業、誠信、友善,積 ...
哈哈 ... 你夠將中華人民共和國發比你的身分證, 一直好好珍藏, 呵護備至喇
如此一來 , 唔通共產黨 d 野係垃圾 ?

晚上好

引用:
原帖由 hongkongbunbun 於 2017-3-16 13:48 發表
我係百度見到,共產黨都認同民主,唔通共產黨都係垃圾?
  黨的十八大提出,倡導富強、民主、文明、和諧,倡導自由、平等、公正、法治,倡導愛國、敬業、誠信、友善,積 ...
你知道嗎?民主唔等同民主政制。

引用:
原帖由 hongkongbunbun 於 2017-3-16 20:30 發表

甘請問你,民主是什麼?
民主可以系態度、工具、行騙……

學生投票選班長,人人權責相等,相對公道,

中國公開歌唱比賽,部份比例由評判投票、部份由觀眾投票。考慮專業與業餘的意見,相對科學。

全美一叮,由全國公眾投票選冠軍,亦是民主。因為公眾憑對演繹者的觀感作決定。其中難以作弊。

全民選總統,理論上是民主,但其中複雜的進程與因素往往使結果變質。可以使國家百病叢生。

中共的民主;是相對份量的投票選拔(類似學生選班長)。比較可行。

民主也可以是態度;舉例說;英皇室雖然世襲,但英皇一向民主。反之,選出來的希魔,卻是公認的大獨裁者。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]