• 瀏覽: 40,587
  • 回覆: 175
  • 追帖: 59
+46
引用:
原帖由 冇錢食藥 於 2017-3-10 11:59 AM 發表

說得好,美國有妓女乞丐毒犯,中國也有,所以中國同美國一樣是民主國家。
唉!講到極其實啲人嘅理解剩係去到阿一如何產生,而整個配套如何去令呢種模式可以成功,後面有新聞自由,資訊流通自由,新聞從業員如何受法律保護,市民權利如何受保障,法律公義如何彰顯等等。好多嘢㗎。

引用:
原帖由 andonlyu 於 2017-3-10 11:00 AM 發表

大陸一直主張和平崛起, 以非暴力解決地區問題.
大陸只能去到迫不得已先動武, 否則就會打破"和平崛起"呢句口號.再加上, 人地把口只講薩德係"防禦"系統, 係一個對付北韓但又防唔到北韓飛彈, 大陸更憑乜 ...
經濟行先。

引用:
原帖由 Loving11 於 2017-3-10 10:36 AM 發表
剛去完莫斯科及聖彼得堡旅行,認識了一個不是想象中的俄羅斯。
普京有guts把石油國有化,將財富回歸國家,鼓勵生育,如生3個,就送一層樓。
俄羅斯的國民教育做得很好,皇宮,博物館,宇航館,所到之處皆有老師帶學生 ...
Edward Snowdon都話其實俄人同美國人冇乜唔同,市民都係自己過好自己嘅生活,唔係下下講打講殺。

引用:
原帖由 烏龍茶Lego 於 2017-3-10 09:17 AM 發表
重點在這裡[所以,永遠都只有社會主義的人民,逃亡去資本主義嘅社會!!]
已經變緊你觸覺要加強,以前中國留學生出去英美好多唔想回國,宜家其實已經變晒。背後係機會多過口號呱?

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-3-10 09:25 AM 發表

鄧小平, 李鵬, 江澤民, 楊尚昆, 陳希同

都是六四平暴有功的英雄
蘇東坡事件要一齊睇嘢,呢幾位都係人間過客,事實證明咗一切冇謂拗。

引用:
原帖由 bananahk 於 2017-3-10 09:54 AM 發表
傻kai 又點會覺得老尾唔係好人?
普京敢用導彈瞄準南韓係因為反正西方等國已經制裁咗佢,抱住一件帷件穢嘅心態,怕你條毛咩。
其實丑角普帝做最完美。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-3-10 02:17 AM 發表
普京拯救了苦難中的俄羅斯,但是經濟政策,唔夠開放,令到俄羅斯嘅經濟依然死氣沉沉!主要依靠出售能源維持!

最令人擔心的是普京死了後,俄羅斯的情況!!

俄羅斯咁樣發展落去,好難長期同美國抗衡!
俄佬靠出口能源因為佢哋能源豐富囉。

引用:
原帖由 lung007 於 2017-3-10 08:42 AM 發表
中國夠運,有鄧小平,如果冇佢,仆街六四暴動後,中國已經玩撚完。
鄧氏神功確實偉大。

引用:
原帖由 cosisi 於 2017-3-10 09:51 AM 發表

1.鄧小平改條毛咩,佢有功但因為佢有三大頭馬:趙紫陽、胡耀邦同萬里。佢功在不阻撓改革。
2.蘇俄敗在軍備競賽令國家經濟破產,同舊俄一樣。
3.醉酒欽最先係向西方救 ...
鄧氏阿一睇路啫。

引用:
原帖由 本來是草民 於 2017-3-10 03:32 PM 發表

俄佬靠出口能源因為佢哋能源豐富囉。
美國耍手段經濟制裁俄羅斯,令盧布眨值,俄國人已減少外遊,生活麻麻,要食多幾塊面包填肚,by the way, 週街真係無乜肥人,唔似美國人食到痴肥!

仲有,賣俾烏克蘭天然氣價錢係平過自家人,烏克蘭唔俾錢,呢d新聞香港係睇唔到嘅……

引用:
原帖由 Loving11 於 2017-3-10 03:58 PM 發表

美國耍手段經濟制裁俄羅斯,令盧布眨值,俄國人已減少外遊,生活麻麻,要食多幾塊面包填肚,by the way, 週街真係無乜肥人,唔似美國人食到痴肥!

仲有,賣俾烏克蘭天然氣價錢係平過自家人,烏克蘭唔俾錢,呢d新 ...
Fake news

引用:
原帖由 Loving11 於 2017-3-10 03:58 PM 發表

仲有,賣俾烏克蘭天然氣價錢係平過自家人,烏克蘭唔俾錢,呢d新 ...
Fake news大把。

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-3-10 06:31 AM 發表
民主俄羅斯十幾年就被專政普京廢憲

而且他是民望最高俄領導

人民根本不介意獨裁, 專政, 只介意無能

民主更不是萬能永生
民主如果只表現在選舉手法上而其他配套跟唔上就係災難。

蘇聯解體(加上六四餘波),
當年點睇中國國運都危如累卵,
轉眼卅年……反而成為最大收益者,
都係中國領導/袖嘅有遠見實施改革開放政策功勞,
一來經濟實力急速提升,
二來少咗一個超強蘇聯威脅(較弱之俄國反而可成為朋友),
呢點老美午夜夢迴會唔會好揼春?

[ 本帖最後由 pimon 於 2017-3-10 04:48 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 本來是草民 於 2017-3-10 03:20 PM 發表

唉!講到極其實啲人嘅理解剩係去到阿一如何產生,而整個配套如何去令呢種模式可以成功,後面有新聞自由,資訊流通自由,新聞從業員如何受法律保護,市民權利如何受保障,法律公義如何彰顯等等。好多& ...
我都係陪人地玩下姐。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]