• 瀏覽: 40,563
  • 回覆: 175
  • 追帖: 59
+46
引用:
原帖由 lung007 於 2017-3-10 08:42 AM 發表
中國夠運,有鄧小平,如果冇佢,仆街六四暴動後,中國已經玩撚完。
可能現在是廣東國,上海國,北京國!

重點在這裡[所以,永遠都只有社會主義的人民,逃亡去資本主義嘅社會!!]

引用:
原帖由 lung007 於 2017-3-10 08:42 AM 發表
中國夠運,有鄧小平,如果冇佢,仆街六四暴動後,中國已經玩撚完。
鄧小平, 李鵬, 江澤民, 楊尚昆, 陳希同

都是六四平暴有功的英雄

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-3-10 02:33 AM 發表
共產主義不停灌輸一種錯誤的觀念,就係資本家剝削工人,

但其實共產主義社會更加剝削,共產主義下,冇工人敢罷工!!
在資本主義下,你可以因為工資,隨便轉工,在一個社會主義下,你轉工絕對唔係一件容易嘅事 ...
發揮墮性、資源分配低効。

所以普京民望高

引用:
原帖由 lung007 於 10/3/2017 08:42 發表
x 2
d柒頭仲柒懵懵
以為尾九係好人

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-3-10 02:33 AM 發表
共產主義不停灌輸一種錯誤的觀念,就係資本家剝削工人,

但其實共產主義社會更加剝削,共產主義下,冇工人敢罷工!!
在資本主義下,你可以因為工資,隨便轉工,在一個社會主義下,你轉工絕對唔係一件容易嘅事 ...
你說的是兩個都極端,而現今大陸是想混合,各取所長。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-3-10 01:44 AM 發表
蘇聯嘅失敗,在於蘇聯沒有一個像鄧小平這樣有能力的改革者!!
...

1.鄧小平改條毛咩,佢有功但因為佢有三大頭馬:趙紫陽、胡耀邦同萬里。佢功在不阻撓改革。
2.蘇俄敗在軍備競賽令國家經濟破產,同舊俄一樣。
3.醉酒欽最先係向西方救助,係美國薯仔總統因意識形勢將佢置之門外,最後普京先可以出頭。否則,俄國已經係歐盟一員嘞。

多謝分享

傻kai 又點會覺得老尾唔係好人?
普京敢用導彈瞄準南韓係因為反正西方等國已經制裁咗佢,抱住一件帷件穢嘅心態,怕你條毛咩。

美國呢D真係不戰而屈人之兵

引用:
原帖由 邊際流星 於 2017-3-10 01:07 AM 發表
1990年戈爾巴喬夫喜氣洋洋的領到了諾貝爾和平獎。委員會頒獎詞提到:謝謝戈爾巴喬夫先生,希望我們可以慶祝冷戰結束!

媒體力誇蘇聯正在成為一個了不起的民主國家:新聞完全自由,總統,副總統全民直選,有國會, ...
中國幾乎出咗一個戈爾巴喬夫

卻有一大班腦殘矢志要將國家變成如此呢。
最不民主嘅佢哋高喊着民主,口喊着推翻專制獨裁卻行着最專制獨裁之事,高叫着我要真普選卻死命往小圈子裏鑽,左磚右傘高唱愛與和平,袋住先卻喊公義,束縛他人自由卻大喊要自主、要自由,三餐温飽一身名牌卻厚顏無恥到喊着自己生於亂世。
有朝一日,如果見到香港有大班的婦女圍着垃圾箱摷爛生果,呢班人功不可歿!

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-3-10 06:31 AM 發表
民主俄羅斯十幾年就被專政普京廢憲

而且他是民望最高俄領導

人民根本不介意獨裁, 專政, 只介意無能

民主更不是萬能永生
人民根本不介意獨裁, 專政, 只介意無能
說得很對!

推!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]