• 瀏覽: 3,800
  • 回覆: 47
本末倒置,人地就係唔敢飲印度自來水先至飲汽水。

聖雄要提倡國貨,可以從摩訶國進口和其正嗎?

改買本地品牌飲料
所以本地品牌不用水?用尿做材料嗎?

說白了就是用大義名份行貿易壁壘之實

引用:
原帖由 guydan 於 2017-3-8 08:08 AM 發表
改買本地品牌飲料

因為可樂公司利用印度資源製造後,大部分既可樂係外銷,根本唔係本土人飲到咁多可樂

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2017-3-8 08:31 AM 發表

因為可樂公司利用印度資源製造後,大部分既可樂係外銷,根本唔係本土人飲到咁多可樂
這點我有點不能認同
2014年時印度已是可樂全球第6大市場
其收入佔亞太區12%
所以說印度產可樂是為外銷有點怪
可樂一向的政策就是在市場當地生產~就連香港以前都有可樂廠
市場愈大愈多廠~大陸就有4x家

引用:
原帖由 guydan 於 2017-3-7 16:08 發表
改買本地品牌飲料

X2      

本地品牌, 名副其實 -- 飲尿

引用:
原帖由 guydan 於 2017-3-8 08:59 AM 發表

這點我有點不能認同
2014年時印度已是可樂全球第6大市場
其收入佔亞太區12%
所以說印度產可樂是為外銷有點怪
可樂一向的政策就是在市場當地生產~就連香港以前都有可樂廠
市場愈大愈多廠~大陸就有4x家
雖然話本土銷售量大,但見得到用2-3公升水來生產一支汽水,而買家多是印度中上家庭,對以農業為生既基層當然會反對

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2017-3-8 09:12 AM 發表

雖然話本土銷售量大,但見得到用2-3公升水來生產一支汽水,而買家多是印度中上家庭,對以農業為生既基層當然會反對
所以就說是大義名份去排外貿易
就像香港醫生拒絕外國醫生來港行醫一樣
名義上怕水平參差影響病人權益
但現況是醫護人員嚴重不足但又大力反對~目的就是保護主義減少競爭影響以入

引用:
原帖由 guydan 於 2017-3-8 09:39 AM 發表

所以就說是大義名份去排外貿易
就像香港醫生拒絕外國醫生來港行醫一樣
名義上怕水平參差影響病人權益
但現況是醫護人員嚴重不足但又大力反對~目的就是保護主義減少競爭影響以入
於香港,引入醫改的確睇唔到有咩壞處,除了ching所講影響既得利益

係印度,如果水資源真係連自身農業等發展都不足,再用以來支持可樂等奢侈品,實在有商榷既地方

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2017-3-8 09:12 AM 發表

一支750mlThump up/Linca 的MRP才RS35,即港紙4蚊

飲百事囉!睇過一個記錄片話百事同可口可樂在印度的分銷商爭地盤爭得很激烈,經常大打出手,甚至動刀動槍

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]