• 瀏覽: 4,297
  • 回覆: 73
+5
其實好簡單,你和這裡的自稱年輕人認真討論下民主,電視都有訪問過走上街遊行青年;基本上不了解民主概念精神社會契約是什麼,只是跟人叫口號吧。同太平天國農民做反冇乜分別。

原因其實不是民不民主,只是找個借口發洩,想分得更多社會資源吧

大學學位量化寬鬆,唔識講英文都可以畢業,非精英自以為是精英要求精英待遇。其實社會永遠只能容納20%位置留給精英,餘下80%是大部份不甘心的人,當然認為世代不公而不是自己不夠競爭力,於是將矛頭指向上一代唔畀機會,霸佔資源。

當然無可否認,上一輩擁有更多社會資產,但這是他們刻勤節儉儲蓄,同經濟增長成就的。但香港的經濟大幅增長期已過,和歐美已發展國家一樣到了樽頸,只有到內地發展才有增長。

其實年青人要怪就怪信錯某些傳媒教師民主抗共的議員,當大陸年年增長8%時,他們去不了大陸,你們也不要去好了。你看很多23綫明星,返大陸可以上位發達,DJI老闊香港讀完書返深圳創業做到全世界最大,點解會冇機會。

所以很多今日的失敗的年輕人,不要再找借口了,你們懷念英國佬一邊恥笑你們無能,一邊去做內地生意了。機會不是發洩扭計可以得到的,當年你們父母勇敢來香港搏命才有今天的風光,今日國家發展,你們的機會一定多於你的長輩,不要目光如豆只看到面前的芝士。世界好大,要發好快

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-3-7 05:18 PM 發表

曾許是刻意收地產商錢
不起樓

樓價爆升

你不是企在年青人一方嗎?

咁矛盾?
又唔見我啲friend買唔到樓。

買唔到樓應該自己檢討。

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-3-7 05:20 PM 發表

梁英施政好暢順

零雙非, 限奶令, 辣招,多個居屋順利賣

反而民意高的雙曾
零政策推行

怎樣與泛民好就多政策推行?
連個五屍唔知十幾局都過唔到。

仲有果d年輕人覺得班老屎忽阻住佢地上位...咁諗真係太悲哀...
只難怪香港社會矛盾咁大...

引用:
原帖由 caledis 於 2017-3-8 12:45 AM 發表

買唔到樓應該自己檢討。
見你響香討咁耐, 係呢句最buy

無錯, 國內大把世界 - 一大堆人十幾廿年前上深圳買樓, 而家發到豬頭。
早幾年往廣東內陸買, 而家又係賺到笑。黎緊幾年深圳北輕軌通車, 班廢青又要羨慕5毛上大陸發展了。

無錯, 買唔到樓, 班廢青要自己檢討下。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-3-8 12:46 AM 發表

連個五屍唔知十幾局都過唔到。
最後成立了創科局, 還有之前說的政策, 全通過

尚有, 與泛民關係好的曾曾, 有什麼政策是通暢?
是沒

引用:
原帖由 caledis 於 2017-3-8 12:45 AM 發表

買唔到樓應該自己檢討。
呵呵

終於開到口

是現世代年青人廢

那就請勿說什麼幫年青人了

你企在曾蔭權曾俊華一方
根本就是反年青人

歡迎來了中老年一方

齊來新舊世代決裂

引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2017-3-7 06:54 PM 發表

我不是支那人
of course
是中國人

引用:
原帖由 LoveUKLoveHK38 於 2017-3-8 09:13 AM 發表

I was born in the reign of Queen Elizabeth the Second.
And this is our national flag.
身分證呢 ?
哈哈 ....

引用:

又唔見我啲friend買唔到樓

買唔到樓應該自己檢討。
一筆過
or mortgage ?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-3-7 04:39 PM 發表

咁啱,我係土生土長香港80前
我以依家班80前為恥。
快撚D死返英國老家, 你已經係一條廢中, 小心出街俾有青打

引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2017-3-7 06:54 PM 發表

我不是支那人
我知你老母特登去公廁俾架仔排隊中出100連發先生到你出泥

恭喜晒

建議你將你出生既偉大故事印埋系衫上面日日著出街, 免得人地以為你係支那人就唔好啦

引用:
原帖由 singsingcat 於 2017-3-7 07:07 PM 發表
其實好簡單,你和這裡的自稱年輕人認真討論下民主,電視都有訪問過走上街遊行青年;基本上不了解民主概念精神社會契約是什麼,只是跟人叫口號吧。同太平天國農民做反冇乜分別。

原因其實不是民不民主,只是找個借口發洩,想分得更多社會資源吧

大學學位量化寬鬆,唔識講英文都可以畢業,非精英自以為是精英要求精英待遇。其實社會永遠只能容納20%位置留給精英,餘下80%是大部份不甘心的人,當然認為世代不公而不是自己不夠競爭力,於是將矛頭指向上一代唔畀機會,霸佔資源。

當然無可否認,上一輩擁有更多社會資產,但這是他們刻勤節儉儲蓄,同經濟增長成就的。但香港的經濟大幅增長期已過,和歐美已發展國家一樣到了樽頸,只有到內地發展才有增長。

其實年青人要怪就怪信錯某些傳媒教師民主抗共的議員,當大陸年年增長8%時,他們去不了大陸,你們也不要去好了。你看很多23綫明星,返大陸可以上位發達,DJI老闊香港讀完書返深圳創業做到全世界最大,點解會冇機會。

所以很多今日的失敗的年輕人,不要再找借口了,你們懷念英國佬一邊恥笑你們無能,一邊去做內地生意了。機會不是發洩扭計可以得到的,當年你們父母勇敢來香港搏命才有今天的風光,今日國家發展,你們的機會一定多於你的長輩,不要目光如豆只看到面前的芝士。世界好大,要發好快
精彩分析, 俾個讚先

//大學學位量化寬鬆,唔識講英文都可以畢業,非精英自以為是精英要求精英待遇。其實社會永遠只能容納20%位置留給精英,餘下80%是大部份不甘心的//

呢段係最大鑊, 80%既阿豬阿狗, 失去佐一個認命既機會(會考X A LEVEL)

佢地唔接受自己既學歷向上流, 但係質地無向上流

最後剩下只有不甘心

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]