• 瀏覽: 9,511
  • 回覆: 107
  • 追帖: 1
學生自殺潮始於2015/16學年,學生自殺個案較以往頻密,引起社會各界關注。情況至2016年3月更見嚴重,上半月更出現九日七宗的慘況,之後情況未有惡化,但直至本月,自殺潮又再升溫,一個月內(截至今日27日)再次出現多達七宗自殺!
接二連三發生學生自殺事件,引起社會各界關注。「防止學生自殺民間聯席行動」、家長聯盟、關注基層學童權益聯席、進步教師聯盟、學生等,一行10多人,日前與立法會議員張超雄及邵家臻到政府總部請願,他們手持寫有由前年至今年、所有學童逝世的日期的黑布及十字架,要求教育局局長吳克儉下台,促政府成立高層次跨部門小組,從多方面制訂政策解決問題。一個出席請願的小三學生王同學,指「希望可以少啲功課」,直言現時功課太多,要做數小時才可完成。

「防止學生自殺民間聯席行動」成員又指,現時學童的壓力是由幼稚園開始,累積至中學,希望社會各界可正視此問題,認為學生需要一個開心的空間成長,不要太多考試與分數。

看到學童自殺新聞時真心感到無奈、痛心,要解決問題,最起碼是政府不應再以收生數目為殺校標準,家長亦不應要求學生追求分數,而要加強生命教育,培養年輕人抗逆能力,不過講到尾,既然事發於本屆政府任內,梁振英同林鄭月娥責無旁貸,必須道歉甚至得到應有懲罰! 所以我相信,上帝絕不可能叫林鄭月娥參選特首!!

學童自殺,點解唔提下同敎育局長有關?

引用:
原帖由 Deric_Cheung 於 2017-2-27 08:14 PM 發表
敎育局長當然都有關

我真係吾明點解最大責任吾係D父母囉.

價值觀算學校邊科? 高分入吾入到名校,父母責任呢?

怪獸家長, 直升機父母呢個字點泥?

d 黃c家長教d小朋友暴力用刀捅人,咁自殺有乜咁奇怪?黃絲家長責無旁貸

引用:
原帖由 Deric_Cheung 於 2017-2-27 08:14 PM 發表
點解唔係同佢日日對住嘅教協會員有關???

引用:
原帖由 qiuwood 於 2017-2-27 11:14 PM 發表

點解唔係同佢日日對住嘅教協會員有關???
敎協係根據敎育局指引辦事

引用:
原帖由 Deric_Cheung 於 2017-2-27 11:16 PM 發表

敎協係根據敎育局指引辦事
你不如話教協舵手係689

生唔到仔,又係梁振英,林鄭的責任。

引用:
  • 點解唔提怪獸家長  ???
  • 家長直接同佢子女溝通.

引用:
原帖由 Alanleeds243 於 2017-2-28 12:16 AM 發表

• 點解唔提怪獸家長  ???
  • 家長直接同佢子女溝通.

• 嗰啲TSA習作,連家長都唔識做,
    點溝通?

冇樓冇女, 廢青自己廢買唔到樓導致冇女食, 又係政府責任

係都關唔得掂事唔關佢兩個事....

本來唔關林鄭事,不過個多月前就開始關她事。
    其實,好有可能係蘋果毒報責無旁貸。

鍵盤翻頁
    左右
    [按此隱藏 Google 建議的相符內容]