• 瀏覽: 1,753
  • 回覆: 38
曾生高地價帶動香港經濟發展,香港經濟在建華之亂後復甦!但係地產業帶出了的貧富懸殊,失去群眾的支持!

其實咁樣亦都證明了我的觀點,群眾根本就以感覺生存!並唔係用理性去分析香港的客觀環境!理性分析!!

只要自己生活得唔舒服,就不停批評曾生,但有冇想過,香港政府的大量收入,其實係地產業,福利開支,公共開支,公務員人工,錢從何來?

曾生也要為基層着想,其實真心對基層搵食執法,比較寬鬆!旺角行人專區幫助好多旺角的小商人賺到錢!!

自由行曾生能幹,壓得住自由行帶來的社會問題,一到CY手,幾下就已經守唔住!!

我真係好想基層市民話俾我聽,董建華, CY之流,基層市民你哋得到啲咩好處?在我的眼中根本就係無產階級思想作怪,唔抵得有人地有錢,又唔知問下自己的能力!!

要補充我並不贊成曾生的一些行為,我只係對香港人對佢窮追猛打,落井下石感到非常無奈同唏噓!!

明朝清算張居正,明朝慘淡下場!!
打到資本主義的蔣介石, 30年的無產階級日子日子好過?

群眾講感受,非理性,注定普選在香港或者大陸無法帶來好結果!!

[ 本帖最後由 狂人甲 於 2017-2-27 12:53 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
香港唔玩地產,靠班白痴仔交稅,屎都無得食!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-2-27 12:36 PM 發表
曾生高地價帶動香港經濟發展,香港經濟在建華之亂後復甦!但係地產業帶出了的貧富懸殊,失去群眾的支持!

其實咁樣亦都證明了我的觀點,群眾根本就以感覺生存!並唔係用理性去分析香港的客觀環境!理性分析!!

只 ...
我林起無間道劉德華嘅角式,佢做警察做得好好,升得好快,曾生都當時做得好好。

引用:
原帖由 horse2014 於 2017-2-28 02:53 PM 發表

我林起無間道劉德華嘅角式,佢做警察做得好好,升得好快,曾生都當時做得好好。
我唔知你想講啲咩,中資落嚟創新地王,你哋係咪好happy?

曾山,係深圳做屋住,已經代表佢哋國家嘅忠誠,佢出事,陰謀論來講,都唔知係咪有人有心陷害!!

CY就聰明得多,有咩事即刻將仔女送去英國!CY自己女有病,點解唔送去北京,睇唔起北京?

愛國愛黨愛港?定係黐住中共搵着數??

引用:
原帖由 崇拜五羊皮 於 2017-2-28 03:30 PM 發表
龍七公:官商勾結剪不斷 深層矛盾理還亂

擾攘多年的貪曾案,隨着曾蔭權爵士被判囚而暫告一段落,至於其另一宗接受利益罪有待重審,則是後話了。曾爵士受到法律制裁,無疑是自作自受,其七年之亂不僅令廉政 ...
唔使講咩, 雙非問題曾生責無旁貸

私家醫院(其實好多都係地產集團屬下), 大肆擴建, 大做雙非產子生意, 高薪挖走公立醫院醫護, 搶走床位, 搞到果幾年本地大肚婆恕聲載道...曾生視而不見.......好難處理嗎? CY一上場, 一道行政指令就搞掂....究竟係唔想做, 還是做唔到, 盲既都睇到

再來雙非入學潮, 一早已有傳媒學者講左, 雙非童一到年齡入學, 會另一場災難, 曾生又係借左聾耳陳隻耳, 又係由CY政府去救火

香港人口老化係一個事實,增加生力軍有咩問題!

呢樣野啊董建華唔知乜嘢基金都贊成架!!

小人來香港讀書,香港要殺校,大家會唔會好開心呢!!

小人來香港點樣支持香港租金,你要記住,係香港買樓先至係真正支持香港人,香港政府,唔係嗰啲係香港打工,係英國,加拿大買樓嘅回流人士!!

在香港搵唔到食絕對可以返大陸個喎,好似順豐個老闆,而家就係深圳人啦!!

香港好多廢人,樓又買唔起,稅唔想交,福利又想攞,呢啲咁嘅仆街洗撚理咩!!

啲廢人對香港一啲貢獻都冇!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-2-28 05:01 PM 發表
香港人口老化係一個事實,增加生力軍有咩問題!

呢樣野啊董建華唔知乜嘢基金都贊成架!!

小人來香港讀書,香港要殺校,大家會唔會好開心呢!!

小人來香港點樣支持香港租金,你要記住,係香港買樓先至係真 ...
增加生力軍冇問題, 但明知會發生副作用及後遺症, , 而唔事先處理, 尤得佢爆鑊其就非常大問題

搞到本地大肚婆生仔連床位都冇, 冇問題?
搞到幼稚園, 小學學位爭崩頭, 冇問題?

用一個極端去撐另一個極端, 為撐而撐, 閣下真係人版

樓主不懂管理,高地價政策令政府財政儲備豐厚才是政府懶政主因,當年地產崩盤,政府要用赤字預算,公務員要減薪,政府機構各自想方設法開源節流,大量工種外判省錢,做就那幾年經濟反彈,谷底回升。

到胡蘇曾接手先可以hea足十年,現時政府坐擁萬億儲備無所用,才是最大的浪費。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-2-28 05:21 PM 發表

增加生力軍冇問題, 但明知會發生副作用及後遺症, , 而唔事先處理, 尤得佢爆鑊其就非常大問題

搞到本地大肚婆生仔連床位都冇, 冇問題?
搞到幼稚園, 小學學位爭崩頭, 冇問題?

為撐而撐, 閣下真係人版
社會永遠是有矛盾,有得自然有失!一個社會領袖,無辦法壓制矛盾,佢根本就無資格做領袖!!

批評邊個邊個有咩意思?你係咪有能力做得更好先??

董建華時代,成班白痴係咁批評港英政府,結果呢,董建華留低果怎樣社會比曾生?

曾生留低個點樣個社會比CY!!一到CY手亂到仆街!志大才疏,急功近利,除咗批評,自己乜都做唔到!!

冇辦法壓住社會矛盾就唔該唔好搶住做特首!!

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-2-28 05:23 PM 發表
樓主不懂管理,高地價政策令政府財政儲備豐厚才是政府懶政主因,當年地產崩盤,政府要用赤字預算,公務員要減薪,政府機構各自想方設法開源節流,大量工種外判省錢,做就那幾年經濟反彈,谷底回升。

到胡蘇曾接手 ...
我冇支持過鬍鬚曾呢種守財奴,鐵算盤做法!

雖然我冇得投票,但我係支持林鄭!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-2-28 05:34 PM 發表

社會永遠是有矛盾,有得自然有失!一個社會領袖,無辦法壓制矛盾,佢根本就無資格做領袖!!

批評邊個邊個有咩意思?你係咪有能力做得更好先??

董建華時代,成班白痴係咁批評港英政府,結果呢,董建華留低果怎樣 ...
明知會爆鑊, 事先唔預防, 唔補救....到爆鑊就話:社會永遠是有矛盾?

你可以鬧老董, CY, 別人唔可以鬧貪曾? 你都得啦

Cut晒啲老人福利,趕晒新移民返大陸,香港加稅,咁樣會唔會好過玩地產!??!

呢個世界無免費午餐的,要香港繁榮,市民必須要付出,一高地價,一高稅收!!

[ 本帖最後由 狂人甲 於 2017-2-28 05:47 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-2-28 05:41 PM 發表

明知會爆鑊, 事先唔預防, 唔補救....到爆鑊就話:社會永遠是有矛盾?

你可以鬧老董, CY, 別人唔可以鬧貪曾? 你都得啦
你睇吓啲粵語殘片,睇吓啲舊新聞,香港從來都係高地價,一到呢董建華手就爆煲!你咁唔好彩,你咁好彩做乜撚野特首!

啲垃圾廢柴小人,除咗講失敗嘅理由仲識做啲咩?

曾時代,自由行就冇矛盾?一到你CY做特首又爆?你又咁唔好彩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]