• 瀏覽: 4,065
  • 回覆: 52
以大陸既銀行咁計,人地一部櫃員機可以做晒提款同存款,香港就提存機分開,有時一間分行得一部食錢機但成幾村人排隊入錢,淨係排隊找咭數都排成個鐘

再講大陸而家開銀行戶口,已經係用自助開戶機,將身份證插入部機裡面,scan埋指紋同輸入埋個人資料等等,部機就會自動去搞,確認後就會自動彈張銀行咭出黎........................而香港而家仲要係櫃枱開戶

還有

手機銀行

國內一部手機可處理大量功能

香港還要回電腦前慢慢按那保安蛋

香港銀行各據山頭, 一有利民但不利銀行的政策出, 就必極力反對

這也竹女難進步

香港……
算吧啦!
香港人落後因為個腦經唔起失敗,固步自封

我在大陸的銀行有開戶口, 有支付寶及微信支付, 手機銀行更是easy 執, 方便又保安,
好奇一問, 請問在香港, 匯豐銀行的銀行卡可不可以在渣打銀行的櫃員機提款?
很多年前是不可以的, 現在可以嗎???
大陸的銀行卡是可以在任何銀行提款, 但要每次支付手續費, 好似係4元 / 次.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2017-2-27 12:09 PM 發表
我在大陸的銀行有開戶口, 有支付寶及微信支付, 手機銀行更是easy 執, 方便又保安,
好奇一問, 請問在香港, 匯豐銀行的銀行卡可不可以在渣打銀行的櫃員機提款?
大陸的銀行卡是可 ...
不能, 匯豐銀生一個系統, 中銀及細銀行另一系統

visa 另計

但國內銀行卡是銀聯, 不同銀行提款可能多幾元手續費

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-2-27 12:15 PM 發表

不能, 匯豐銀生一個系統, 中銀及細銀行另一系統

visa 另計

但國內銀行卡是銀聯, 不同銀行提款可能多幾元手續費
我以前係知匯豐+恆生係一個系統, 其他銀行係銀聯系統, 係互不相通,
但科技發展至今日仍是固步自封, 香港真係太落後.

香港一向無科技,點同大陸比科技。

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-2-27 10:54 AM 發表
還有

手機銀行

國內一部手機可處理大量功能

香港還要回電腦前慢慢按那保安蛋

香港銀行各據山頭, 一有利民但不利銀行的政策出, 就必極力反對

這也竹女難進步
香港都可以用手機銀行,不過有D高風險性交易或轉賬就要用保安蛋,其實我反而覺得咁樣係好事

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2017-2-27 12:09 PM 發表
大陸的銀行卡是可 ...
香港所有信用咭一直都可以係任何銀行既ATM拎錢,只係要收手續費,但銀行提款咭就唔得

東亞有提存機
恒生也有提存機

樓主係唔係跟時代脫左節呢⋯⋯⋯⋯

香港要櫃台開因為要住戶證明文件 同埋防止用戶口做非法行為
仲會問戶口用途 有無美國資產 是否做政治活動熏等

而大陸就控制哂居民的資料 所以唔使銀行出手監管

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-3-1 11:19 AM 發表

香港所有信用咭一直都可以係任何銀行既ATM拎錢,只係要收手續費,但銀行提款咭就唔得
信用卡現金透支好貴 4%⋯⋯
以後唔敢

咁要多謝泛民不斷拉布拖延香港政府社區基建發展,令香港不思進取...

早兩年廣州睇電影要平就要團購。我負責幇朋友團票。班友仔無咩人識用網銀。有都嫌麻煩。高峰期我一個月團購三四十張。當時有支付寶或者各個網銀交易,另外有財付通。不過相對普遍是網銀。因為開通網銀先可以申請支付寶。但大眾點評當年只支持網銀,所以我要有電腦先可以俾票。因為我怕危險無開通手機銀行。
       依家?各種支付太方便了。訂電影直接用app訂座俾錢。已經無人叫我幫手團購,除非團購可以平二三十蚊一張。
       992000年左右國內最流行購物網站是ebay國內版易趣。後來出來的淘寶當時只係細公司。當時網上購物衹能通過去銀行排隊轉帳。

香港實在太過固步自封,而香港人則大多是井底

有時諗點解RMB 1重係紙幣吾變硬幤, 睇泥電子付款甚至比香港更有郊處理散紙交易

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]