• 瀏覽: 230,179
  • 回覆: 1,957
  • 追帖: 22
+68
被譽為清湯牛腩元祖、不少名人光顧的中環「九記牛腩」,昨午飯繁忙時間發生打架事件,東主潘國興疑不滿男女食客點菜時猶豫不決,爭執後下逐客令,有人不忿向東主擲水樽,雙方發生肢體碰撞,由店內打出店外,男客眼鏡被打跌,有人餘怒未消,踩爛眼鏡泄憤。警方接報到場拘捕二人,兩人俱報稱受傷送院。

涉踩爛食客眼鏡

名店「九記牛腩」東主與顧客爭執打鬥同被捕。現場為歌賦街二十一號「九記牛腩」,昨午一時四十分,操普通話的三十四歲姓金男子與一名女子入店進食,疑因點菜時猶豫不決,加上溝通出現問題,五十五歲東主潘國興嫌對方麻煩,索性不做其生意。
消息稱,男女食客被下逐客令,雙方發生爭執,有人起身時向潘飛擲水樽,潘不甘被擲物,與姓金男子發生推撞,金的眼鏡在混亂中被打跌,雙方更由店內糾纏出店外。目擊者稱,有人折返店內,故意踩爛跌在地上的一副眼鏡,繼而更取出一枝鐵棒說:「唔識死,同我打?」在座食客一度鴉雀無聲。
警員接報到場調查,潘自稱耳和前臂受傷,金則表示手臂被毆傷,眼鏡損毀,兩人涉嫌襲擊傷人同被捕,潘更涉嫌刑毀,稍後兩人送院驗傷,店鋪其後繼續營業。
「九記牛腩」在五十年代由潘瑞元創立,原本是大排檔,家中各子女僅由幼子承父業,潘瑞元九七年身故後,幼子買鋪繼續經營,名氣愈做愈響,前特首曾蔭權、已故歌星張國榮、紅星周潤發、周星馳、梁朝偉夫婦及食家蔡瀾均是座上客。據說因店鋪屬自己物業,加上食客常大排長龍,生意可說「唔憂做」,故該麵店服務態度常被詬病。

我都唔明啲人做乜要犯賤排隊食呢間牛腩麵?啲食物質素同服務態度一樣惡劣,唔通鍾意一邊食一邊睇人面色

新聞來源連結:
http://toronto.singtao.ca/1562693/2017-02-25/post-點餐猶豫被逐 男女怒擲水樽-九記牛腩爆衝突 店/?variant=zh-hk

[ 本帖最後由 做乜很 於 2017-2-27 05:55 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

有部份人就係攞嚟賤,凡上過報紙、有偽人幫襯過就以係好嘢。

澳洲公司服務態度都好差!

如果服務差,幾好食都唔會幫襯!

幾銀一碗牛腩面

呢間西野起碼8年冇食過,水準每況越下 你而家叫我去食呢間西野我寧願去7仔食撈麵,起碼又平又唔洗排隊

呢間臭西食肆 真係好含撚 幾十年嚟一路都咁撚寸

成日都咁寸,終出事

引用:
原帖由 atang 於 2017-2-27 06:02 AM 發表
羊群效應!

引用:
原帖由 做乜很 於 2017-2-27 05:53 AM 發表
被譽為清湯牛腩元祖、不少名人光顧的中環「九記牛腩」,昨午飯繁忙時間發生打架事件,東主潘國興疑不滿男女食客點菜時猶豫不決,爭執後下逐客令,有人不忿向東主擲水樽,雙方發生肢體碰撞,由店內打出店外,男客眼鏡 ...
店東 你哋上下 及員工 黑撚面 傳到仆 受過你哋氣 嘅客人 冇30萬都有20萬 謹此祝願 你坐監 還有全香港嘅市民及來港嘅遊客 你哋睇過呢段新聞 如果想受氣嘅就係食啦

今時今日,消費者仲要受氣,仲要係質素不是全港唯一上佳的粉麵,。遲早沒落

引用:
原帖由 dhcchan816 於 2017-2-27 06:09 AM 發表
如果服務差,幾好食都唔會幫襯!
真係差得好緊要㗎

引用:
原帖由 atang 於 2017-2-27 06:02 AM 發表
其實近呢十年 好多香港人 都知佢哋 有好大問題 已經唔會中伏 不過仍然有遊客喺門口排隊

引用:
原帖由 818HK 於 2017-2-27 06:17 AM 發表
成日都咁寸,終出事
抵死嘅 佢哋自己心態都唔好 希望呢單嘢 可以令佢哋一落千丈 反省下自己

環境惡劣,服務極差, 食物多味精, 貴夾唔飽, 放棄很久了。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]