• 瀏覽: 3,145
  • 回覆: 80
引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-2-27 08:17 發表

我覺得葉劉完全苻合,無理由連閘都入唔到。
今次葉劉入唔到閘,可見政改過唔到係好事,因為831有重大缺憾。
我响8樓早就講過,葉劉係將才非相才,用現今字詞亦即管治能力有限,唔識咩時候轉彎,咩時候暫停,將香港號交俾佢掌舵,佢並非一個好船長,同咩831根本無關。

佢經常公開批評哩個果個,連同一陣營都批評,點服眾?你同犯民當然想佢入閘搞局,路人皆知

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-2-27 08:14 AM 發表

連閘都唔俾入,講投票仲有意思嗎?
無意思架,乜你覺得有意思咩,你係選委咩,你有資格投票咩

引用:
原帖由 horse2014 於 2017-2-27 08:48 AM 發表

無意思架,乜你覺得有意思咩,你係選委咩,你有資格投票咩
所以特首點都唔可話自己得700萬人支持,這是對一個不民主方法選出來的特首最大制約。

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-2-27 08:30 AM 發表

我响8樓早就講過,葉劉係將才非相才,用現今字詞亦即管治能力有限,唔識咩時候轉彎,咩時候暫停,將香港號交俾佢掌舵,佢並非一個好船長,同咩831根本無關。

佢經常公開批評哩個果個,連同一陣營都批評,點 ...
我都講左你的想去是欽點,不是選舉。

我係的話就唔會推兩個上去分票。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-2-27 09:02 AM 發表

所以特首點都唔可話自己得700萬人支持,這是對一個不民主方法選出來的特首最大制約。
民主係宗教,算吧啦!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-2-27 09:04 發表

我都講左你的想去是欽點,不是選舉。
你話葉劉合資格就唔係欽點?

引用:
原帖由 horse2014 於 2017-2-27 09:51 AM 發表

民主係宗教,算吧啦!
錯,只係想指出特首冇代表性,冇公信力。在現在的香港,連小圈子選舉都要令人入唔到閘,只會令新特首更令人不服。

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-2-27 10:14 AM 發表

你話葉劉合資格就唔係欽點?
你話葉劉不合四大條件的邊一條?

引用:
原帖由 Max_lee 於 2017-2-27 09:06 AM 發表
我係的話就唔會推兩個上去分票。
分咩票?
特首要當選就要很601張選委票支持。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-2-27 10:16 AM 發表

錯,只係想指出特首冇代表性,冇公信力。在現在的香港,連小圈子選舉都要令人入唔到閘,只會令新特首更令人不服。
邊個唔服阿爺唔知咩,又係黃 C,黃 C 點先服,又係老美意思 - 共產黨倒台囉。所以,阿爺洗你服呀,宜家阿爺就係話欽點,你吹咩,搞暴動呀,敢搞咩,搞得起咩。老實講,有阿爺係度,香港唔會死,但可唔可以繼續做福地,就睇香港人做化。

引用:
原帖由 horse2014 於 2017-2-27 10:28 AM 發表

邊個唔服阿爺唔知咩,又係黃 C,黃 C 點先服,又係老美意思 - 共產黨倒台囉。所以,阿爺洗你服呀,宜家阿爺就係話欽點,你吹咩,搞暴動呀,敢搞咩,搞得起咩。老實講,有阿爺 ...
你敢講法即係政通人和甚麼的都是廢話,有強權冇公理才是現實。
中央政府所講的不是欽點,是選舉全是假的。
既然中央政府和香港人是對立,那其他嘢都可以不用再說了。

普世價值,係大人呃細佬姐;伊拉克俾人滅嘅時候,有公理嗎?九一八日本入東北時,有公理嗎!講公理,阿爺要求香港唔無做反華基地咁簡單,香港人都做唔到,宜 d 又係乜公理。你唔俾面阿爺,阿爺做乜要俾面你,唔一國一制已經好尊重香港人啦!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-2-27 10:17 發表

你話葉劉不合四大條件的邊一條?
個人認為佢未必能服眾,即管治能力成疑,不過我唔係選委。

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-2-27 12:48 PM 發表

個人認為佢未必能服眾,即管治能力成疑,不過我唔係選委。
葉劉一手創立新民黨,並成為舉足輕重的建制勢力。
在任保安局局長期間雖然因廿三條令民望插水,但下屬的支持度不敢。今日連曾鈺成都話葉劉係一個好上司,肯負責,和某些功就自己領,獲就下屬孭的pk差好遠。
葉劉不能服眾,咁林鄭就更不能。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]